GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi dokaz: Kina opskrbljuje Rusiju jurišnim puškama i vojnom opremom

Prvi dokaz: Kina opskrbljuje Rusiju jurišnim puškama i vojnom opremom
NAORUŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Politico je došao u posjed dokumenata koji prvi puta dokazuju da je Peking Rusiji slao oružje i vojnu opremu,

Kineske tvrtke, uključujući i jednu izravno povezanu s vladom u Pekingu, poslale su ruskim subjektima 1000 jurišnih pušaka, dijelove dronova i više od 12 tona pancirki, pokazuju trgovinski i carinski podaci do kojih je došao POLITICO, a koje im je dostavio ImportGenius, agregator carinskih podataka. Pošiljke su se odvijale između lipnja i prosinca 2022, pokazuju navedeni podaci.

Tako je China North Industries Group Corporation Limited, jedna od najvećih tvrki koja se bavi proizvodnjom vojne opreme, a koja je u državnom vlasništvu, poslala u lipnju 2022. puške ruskoj tvrtki Tekhkrim. Ta tvrtka, pak, posluje s ruskom državom i vojskom. CQ-A puške, koje su bile dio paketa, izrađene su po uzoru na američke jurišne puške M16, a u ovom slučaju registrirane su kao “civilne lovačke puške”.

Podaci nadalje pokazuju kako je vojna oprema u Rusiju dostavljena preko Turske, krajem 2022.

Riječ je o prvoj takvoj potvrdi da Kina šalje puške i vojnu opremu ruskim tvrtkama, kao i da se bespilotne letjelice i dijelovi bespilotnih letjelica i dalje šalju Moskvi, usprkos obećanjima kineskih tvrtki da će obustaviti poslovanje u Rusiji i Ukrajini, prenosi N1 televizija.

Stručnjaci za Politico objašnjavaju da je izuzetno teško otkriti da li se predmeti tj.tehnologija, dostavljena iz Kine ruskim kupcima, planira koristiti u vojne svrhe, tj. u ratu s Ukrajinom.

Peking i dalje negira da podržava Rusiji u Ukrajini, kao i da opskrbljuje njihovu vojsku tehnologijom ili oružjem.

Valja podsjetiti da je Kina nedavno predstavila mirovni prijedlog u 12 točaka za rat u Ukrajini, koga su zapadni čelnici kritizirali zbog dvosmislenosti i nedostatka detalja o potrebi povlačenja ruskih trupa. Kremlj je danas objavio i kako će kineski predsjednik Xi Jinping boraviti u državnom posjetu Rusiji od 20. do 22. ožujka na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, a fokus će biti, kako kažu, na daljnjem razvijanju partnerskih odnosa između dviju država.

Tagovi: kinesko oružje, China North Industries Group Corporation Limited, ruska vojska, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE