GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači: Generički lijekovi mogli bi donijeti milijardu kuna uštede zdravstvu

Proizvođači: Generički lijekovi mogli bi donijeti milijardu kuna uštede zdravstvu
UŠTEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Većim propisivanjem generičkih lijekova, koje proizvodi hrvatska farmaceutska industrija, mogla bi se ostvariti ušteda u zdravstvenom sustavu od milijardu kuna godišnje, istaknuto je na susretu s novinarima HUP Udruge proizvođača lijekova (HUP UPL).

Domaća farmaceutska industrija već sada donosi uštede u sustavu zdravstva od 30 milijuna kuna godišnje, no još ima znatnog prostora za uštede, poručili su iz farmaceutskog sektora koji ima oko 6000 zaposlenih i jedan je od snažnijih industrijskih sektora i vodećih izvoznika.

Generički lijekovi istovjetni su originalnim lijekovima čija je patentna zaštita istekla, ali su znatno jeftiniji, dostupniji i donose velike uštede, ustvrdio je predsjednik HUP UPL i predsjednik Uprave PharmaSa Jerko Jakšić.

Taj potencijal, rečeno je na susretu, nije iskorišten, a to najbolje ilustrira činjenica da je udio generičkih lijekova na domaćem financijskom tržištu svega 30 posto, a biosličnih lijekova 20 posto dok preostalih 70 do 80 posto "odlazi" na znatno skuplje originalne lijekove.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije smatraju i da su za uštede potrebne "promjene u sustavu". Ne postoje, kažu, jasne terapijske smjernice, a treba uvesti i plaćanja lijeka prema ishodima liječenja umjesto prema potrošenim dozama.

Sustav je potrebno unaprijediti, procedure ubrzati, te uvesti registre bolesnika u kojima bi se jasno pratili ishodi terapija i liječenja pojedinim lijekovima, rekao je Jakšić.

Predstavnici domaće farmaceutske industrije založili su ste također za automatizam uvrštavanja generičkih lijekova na liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) "odmah nakon isteka patentne zaštite", umjesto sadašnje prakse u kojoj se takva procedura proteže i na pola godine i u tom razdoblju, kako kažu, gube ogromna sredstva.

Smatraju da bi i u bolnički sustav generički i bioslični lijekovi trebali ući čim postanu dostupni na tržištu. "To također sada nije praksa, a znatno bi smanjilo potrošnju bolničkih ustanova", ocijenili su.

"Ulaskom generičkih paralela, izvorni lijek dobiva konkurenciju, što posljedično dovodi do snižavanja cijene nabave bolnicama i donosi dodatne uštede za zdravstveni sustav", istaknula je Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Inače, HUP-UPL okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova, ima 13 članica koje 'pokrivaju' gotovo 100 posto tržišta generičkih i biosličnih lijekova.

Tagovi: generički lijekovi, zdravstvo, PharmaS, Jerko Jakšić, Milka kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Policija: Supruga srpskog košarkaša u Kninu šamarala djevojčicu
INCIDENTI
Policija: Supruga srpskog košarkaša u Kninu šamarala djevojčicu
KNIN - Policija je večeras objavila veliko priopćenje o obračunu u Kninu koji je počeo napadom srpskog košarkaša Save Lešića i njegove supruge na 25-godišnju i 13-godišnju Kninjanku zbog nesuglasica u prometu, a završilo velikim fizičkim obračunom između dvije obitelji.
Ana Brnabić objasnila zašto ne odlazi na Krk
OBJAŠNJENJE
Ana Brnabić objasnila zašto ne odlazi na Krk
BEOGRAD - Letovanje u Hrvatskoj već danima je tema predstavnika Srpske napredne stranke, u prvom redu Vladimira Đukanovića i Miloša Vučevića, koji “ne razumeju Srbe koji letuju u komšijskoj državi”. Među onima koji imaju imovinu i koji su rado vreme provodili na hrvatskom primorju je i premijerka Ana Brnabić, koju ipak ima objašnjenje za svoj slučaj.
Crna Gora pokreće istragu protiv admirala koji je naredio raketiranje Splita
RATNI ZLOČINI
Crna Gora pokreće istragu protiv admirala koji je naredio raketiranje Splita
PODGORICA - Crna Gora pokreće istragu Dragana Samardžića, umirovljenog admirala te bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore zbog ratnog zločina na području Republike Hrvatske.
Ukrajinci uništili ruski vojni aerodrom na Krimu
DUBOKO UNUTAR KRIMA
Ukrajinci uništili ruski vojni aerodrom na Krimu
KIJEV - Po svemu sudeći, izgleda da su Ukrajinci uspjeli pogoditi važan ruski vojni aerodrom duboko na okupiranom poluotoku Krim.
HUBOL demantira Beroša: Kada su bolnice tražile lijek, rekli su da ga nema
LIJEK ZA COVID
HUBOL demantira Beroša: Kada su bolnice tražile lijek, rekli su da ga nema
ZAGREB - Neke bolnice već su u u srpnju zatražile od Ministarstva zdravstva dostavu remdesivira, ali Ministarstvo zdravstva ih je obavijestilo da lijeka nema, poručili su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) reagirajući na današnje priopćenje ministarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE