GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spajanje općina mogla bi biti nova priliku za uhljebljivanje

Spajanje općina mogla bi biti nova priliku za uhljebljivanje
UHLJEBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2022 / 09:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Odluka Vlade da stimulira dobrovoljna spajanja jedinica lokalne samouprave mogla bi ostati mrtvo slovo na papiru, a dijelom čak i proizvesti negativne posljedice, poput novih uhljebljivanja, piše u ponedjeljak Večernji list.

Kako bi potaknula dobrovoljna spajanja, Vlada je odlučila to financijski stimulirati iz državnog proračuna, što su pozdravile i udruge gradova i općina. No iz analize, koju je objavio Ekonomski institut Zagreb, a potpisuje njihova znanstvena suradnica, bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, dade se iščitati upozorenje kako bi ova odluka, zbog niza nedorečenosti i pitanja koja nisu rješavana godinama, mogla ostati mrtvo slovo na papiru, a dijelom čak i proizvesti negativne posljedice, poput novih ekonomski neutemeljenih zapošljavanja, jednom riječju uhljebljivanja, piše Večernji list.

Za stvarno i funkcionalno spajanje ovogodišnji je proračun osigurao 100 milijuna kuna, a Vladina odluka predviđa da će Ministarstvo financija u roku od 60 dana objaviti javni poziv na temelju kojega bi oni koji se odluče spojiti trebali ostvariti pomoć iz proračuna.

Međutim, Jurlina Alibegović podsjeća da o spajanju pojedinih općina odlučuju općinska vijeća, i to na temelju prethodno pribavljenog mišljenja građana i Skupštine županije na čijem se teritoriju nalaze općine koje se namjeravaju spojiti. Upozorava kako od kraja rujna na lokalnim razinama počinje razdoblje planiranja proračuna za iduću godinu, zbog čega općine i gradovi neće imati dovoljno vremena da provedu savjetovanje sa svojim građanima, čak ni da uopće otvore javnu raspravu o spajanju s drugim jedinicama. Stoga upozorava da postoji velika vjerojatnost da će planiranih 100 milijuna kuna ostati netaknuti i da će se rebalansom preliti u financiranje nekih drugih potreba.

Što se tiče funkcionalnog spajanja općina, koje podrazumijeva sklapanje sporazuma o zajedničkom obavljanju pojedinih poslova, podsjeća da se ono može provesti na dva načina - putem zajedničkog službenika ili putem čitavog zajedničkog upravnog odjela koji će obavljati poslove za obje općine. Općinama koje se na to odluče država će prvih godina financirati plaće i ostale troškove za najviše pet službenika.

“Može se očekivati da će općine/gradovi potencijalno zainteresirani za povezivanje osnivanjem zajedničkog upravnog odjela ili službe, zbog očekivanih financijskih pomoći, zaposliti upravo maksimalan broj službenika u zajedničkom upravnom odjelu ili službi, bez obzira na to ima li za to ekonomskih i drugih opravdanja”, upozorava Jurlina Alibegović, a prenosi novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Tagovi: uhljebi, uhljebljivanje, spajanje općina, Dubravka Jurlina Alibegović
PROČITAJ I OVO
Skupština Srbije protiv priznanja Kosova i članstva u UN-u
EPILOG
Skupština Srbije protiv priznanja Kosova i članstva u UN-u
BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su većinom glasova izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu od septembra 2022. do polovine januara 2023. Od 186 prisutnih poslanika, za Vladin izveštaj je glasalo 153, protiv 23, a nije glasalo devet poslanika.
Norveška kupuje od Njemačke 54 tenka Leopard 2
NAORUŽAVANJE
Norveška kupuje od Njemačke 54 tenka Leopard 2
OSLO - Članica NATO-a Norveška kupuje 54 tenka Leopard 2 od Njemačke nakon što je norveška vlada odlučila nabaviti borbene tenkove od njemačkog proizvođača oružja Krauss-Maffei Wegmann, objavio je u petak premijer Jonas Gahr Støre.
Čačić o aferi AP: Hrvatska se svela na HDZ-ovu člansku iskaznicu
SLIKOVITO
Čačić o aferi AP: Hrvatska se svela na HDZ-ovu člansku iskaznicu
ZAGREB - “Mi u ovoj maloj zemlji imamo 212.000 članova HDZ-a, imaju svoje supruge, žene i muževe, imaju neku svoju djecu… Ukupno 400.000 radnih mjesta direktno je ovisno o politici u ovoj zemlji."
DORH naredio dodatne izvide zbog napada na Platku
IZVIDI
DORH naredio dodatne izvide zbog napada na Platku
RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci ponovno se oglasilo o brutalnom napadu na Platku.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozabavit će se Markom Milićem
NAJAVE
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pozabavit će se Markom Milićem
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je da će radi eventualnog pokretanja postupka ispitati sve medijske navode koji se odnose na glasnogovornika Vlade Marka Milića, jednog od aktera afere "SMS", dok je saborski zastupnik Domagoj Hajduković najavio kaznenu prijavu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE