GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna

Privremena ograničenja kretanja na Markovu trgu postaju trajna
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 19:15
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Markov trg u Zagrebu, na kojem se nalaze zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda, postaje štićeni prostor prve kategorije, što znači da će dio privremenih ograničenja za kretanje građana koja su na snazi od oružanog napada na zgradu Vlade sredinom prošlog mjeseca, vjerojatno postati trajni.

Posljedica je to izmjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja koju je na jučerašnjoj sjednici usvojila Vlada.

Nakon što je u oružanom napadu teško ranjen policajac Oskar Fiuri, ispred Sabora i Vlade privremeno je ograničeno kretanje tim dijelom grada, a Vlada je dopunom uredbe stvorila preduvjete da se trajno zadrži dio tih ograničenja na jednom od najvažnijih zagrebačkih trgova koji su svake godine posjećivale i tisuće turista.

Prema Uredbi prostor prve kategorije postaje prostor u neposrednom okruženju sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade, odnosno 1,2 metra od ruba tih zgrada, ali i prostor trga između tih dviju zgrada, piše Novi list.

No, kakva će točno pravila vrijediti na Markovom trgu i što će to značiti za ljude koji tamo stanuju, za ostale građane, ali i turiste, odredit će policija. Naime, posebna će jedinica nadležna za provođenje mjera zaštite i osiguranja »odrediti opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite« na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija, podataka i informacija drugih državnih tijela.

Predstavljajući mjere osiguranja, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se izmjenama stvara »pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanja sigurnosti, kako osoba tako i objekata«.

Pojasnio je da bi pristup i kretanje i dalje bili omogućeni svim osobama kojima je to nužno – zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima, sucima Ustavnoga suda, osobama koje stanuju u zoni ograničenog pristupa, vjernicima koji posjećuju crkvu sv. Marka i osobama s poteškoćama.

Iz toga se može zaključiti da se Zagrepčani, ali i ostali građani Hrvatske te turisti iz inozemstva neće moći, kao što je to bio slučaj do 12. listopada, samo tako prošetati po Markovom trgu. Što se tiče prosvjeda, Božinović kaže da se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i miran prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju.

To vjerojatno znači da će se na Markovom trgu i dalje moći organizirati najavljeni prosvjedi, ali nije jasno kako bi te jače mjere zaštite mogle i dalje uključivati okupljanje do 20 građana, bez prethodne najave, što je omogućenoga ostalim trgovima u Hrvatskoj. Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Tagovi: Markov trg, pucnjava na Markovu trgu, Davor Božinović, Oskar Fiuri
PROČITAJ I OVO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
SAM SE PREDAO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
DUBROVNIK - Jadran Barač, 37-godišnji predsjednik dubrovačke organizacije SDP-a i kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, danas se sam predao Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj te će nakon ispitivanja biti predan pritvorskom nadzorniku.
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
PROSVJED
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
STOCKHOLM - Švedska policija u subotu je rastjerala stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a prosvjedi u glavnome gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja.
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
ODGODA
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
HELSINKI - Finska će odgoditi lokalne izbore koji su se trebali održati sljedeći mjesec za sredinu lipnja jer su zbog porasta broja slučajeva koronavirusa ondje zabrinuti da bi mogao biti slab odaziv, ali i da bi mogao porasti broj infekcija nakon glasanja, rekla je u subotu ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.
Lažni bombaši i bijeda politike
MALA KRONIKA RADNOG TJEDNA
Lažni bombaši i bijeda politike
ZAGREB - I ovaj je tjedan donio mnoštvo zanimljivih događanja. Nažalost, prevladale su loše vijesti.
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
REAKCIJE
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
PULA - Predsjednik IDS-a Boris Miletić pozvao je u subotu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da dođe u Istru "ukoliko želi naučiti nešto o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji" reagirajući tako na Vučićeve izjave da je istarska malvazija odvratno vino koje se ne može piti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE