GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Privatni investitori u projektu zaštite netaknutih šuma u SAD-u

Privatni investitori u projektu zaštite netaknutih šuma u SAD-u
ŠUME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2019 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Privatni investitori podupli su akviziciju područja pokrivenog šumom na istoku SAD-a, koja spada među najveće takve akvizicije u povijesti regije poznate po vađenju ugljena i predstavlja obećavajući novi model zaštite prirode.

Grupa za očuvanje prirode Nature Conservancy objavila je u ponedjeljak da s partnerima sada kontrolira gotovo 1.000 četvornih kilometara zemljišta u tri savezne američke države u središnjim dijelu Apalačkog gorja, područja tradicionalno ovisnog o vađenju ugljena.

Zemljište dijelom pokriva netaknuta šuma koja spada među najveće u svijetu, a kupio ga je investicijski fond vrijedan 130 milijuna dolara od državnih agencija za upravljanje šumama.

Parcele povezuju druga zaštićena područja u regiji koju su znanstvenici identificirali kao globalno relevantnu točku biološke raznolikosti i ključni izvor pitke vode, rekla je izvršna direktorica investicijskog fonda NatureVest Charlotte Kaiser.

"Željela bih vjerovati da utvrđujemo standard za upravljanje šumama koje će biti otporno na klimatske promjene, moći će generirati povrat, investitori će ga smatrati atraktivnim, a drugi će ga pokušati oponašati", izjavila je Kaiser.

Nature Conservancy će sljedećih deset godina upravljati zemljištem u sklopu Cumberland Forest Projecta, pojasnila je. Investitorima će pružiti financijske povrate iz tri izvora – prihoda od certificirane održive prodaje drvne građe, kredita za nadomještanje emisija ugljika i konačne prodaje zemljišta na kraju razdoblja, s dugoročnim ili trajnim ograničenjima u sustavu upravljanja.

Za razliku od nekih drugih inicijativa za očuvanje prirode, projekt Cumberland nastojat će potaknuti korištenje zemljišta na razini lokalnih zajednica, uključujući korištenje za rekreaciju i zapošljavanje, iako na održivijoj razini.

U međuvremenu će se u sklopu projekta raditi na sanaciji degradiranih šuma, jačanju biološke raznolikosti, stvaranju modela održivog gospodarenja šumom i pomoći malim poduzećima u regiji da s vremenom napuste aktivnosti vađenja ugljena.

Akvizicija zemljišta uključuje samo površinska prava na zemljištu i dio aktivnosti vađenja ugljena bit će nastavljen.

Rudnici ugljena postoje na tom području već najmanje stotinu godina, iako su aktivnosti vađenja posljednjih godina uvelike smanjene zbog mehanizacije i pojačanog okretanja drugim oblicima energije.

U Apalačkom je gorju proizvodnja ugljena u 10-godišnjem razdoblju od 2015. pala za 45 posto, više nego dvostruko snažnije nego na razini SAD-a, pokazuju podaci Sveučilišta Zapadne Virginije.

Projekt kombinira očuvanje šuma s povratom ulaganja i jedinstven je s obzirom na vrijednost, budući da se velike akvizicije uglavnom oslanjaju na filantropiju, rekla je Kaiser.

Tagovi: netaknute šume, Nature Conservancy, NatureVest, Charlotte Kaiser
PROČITAJ I OVO
U Španjolskoj preminule 832 osobe u najtragičnijem danu
TRAGEDIJA
U Španjolskoj preminule 832 osobe u najtragičnijem danu
MADRID - U Španjolskoj je u subotu broj preminulih od koronavirusa skočio za 832, u najsmrtonosnijem danu od izbijanja bolesti, na ukupno 5.690 pa je tako Španjolska zemlja s najviše umrlih na svijetu nakon Italije, gdje su umrle 9.134 osobe.
Plenković: Ne vidim potrebu da se donose drugačije odluke od ovih sadašnjih
PREMIJER
Plenković: Ne vidim potrebu da se donose drugačije odluke od ovih sadašnjih
DONJA STUBICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska u potresu oštećenih objekata u Gornjoj i Donjoj Stubici progovorio je o stanju oštećenih objekata nakon potresa, zakonu koji Vlada planira donijeti, kao i pandemiji koronavirusa.
Đikićeve preporuke za borbu protiv pandemije koronavirusa
RIJEČ AUTORITETA
Đikićeve preporuke za borbu protiv pandemije koronavirusa
ZAGREB - Naš poznati znanstvenik Ivan Đikić oglasio se priopćenjem u kojem ističe stručne činjenice koje su važne da što prije savladamo pandemiju koronavirusa.
Milanović: Država treba svakome tko je ostao bez posla jamčiti minimalac
PREDSJEDNIK
Milanović: Država treba svakome tko je ostao bez posla jamčiti minimalac
ZAGREB - Predsjednik Milanović izjavio je da država treba ekonomski najugroženijima zbog epidemije koronavirusa poslati jasnu poruku da će na konkretan način stati iza njih, odnosno da svakome tko je u ovom trenutku ostao bez posla treba jamčiti bar minimalac.
DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu
POTRES
DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu
ZAGREB - Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) podsjeća da je stručna javnost upozoravala dugi niz godina na opasnost potresa u Zagrebu, izrađene su mnogobrojne stručne studije i provedena su nebrojena istraživanja, no rezultati nisu adekvatno integrirani u zakonodavstvo i prostor oko nas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE