GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Zlatko Rendulić, posljednji pilot Jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva

Preminuo Zlatko Rendulić, posljednji pilot Jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - U Beogradu je u subotu preminuo prof. dr. Zlatko Rendulić, umirovljeni general-pukovnik zrakoplovstva, pilot, inženjer i doktor tehničkih znanosti i posljednji živi pilot Jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva i sudionik Travanjskog rata, objavilo je Udruženje penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije (PVLPS).

Rođen je 29. rujna 1920. u Jastrebarskom u Hrvatskoj. Već s 14 godina je završio tečaj jedrenja u Vršcu, a 1940. godine upisao je i završio pilotsku školu Jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva. Sudjelovao je u Travanjskom ratu, a nakon kapitulacije živio je i radio u Zagrebu do 1943. godine, kada je otišao u partizane.

Nakon odlaska u partizane, poslan je u Italiju u školu za obuku RAF-a za pilota lovca Spitfire. Kad je postignut dogovor sa SSSR-om, poslan je u Grozni sa skupinom pilota na školovanje za pilota jurišnih bombardera Il 2.

Po završetku rata Zlatko Rendulić prešao je put od pilota u operativnoj jedinici zrakoplovstva, povjerenika eskadrile, zatim testnog pilota i pilota-inženjera za ispitivanje zrakoplova u letu u Zrakoplovnom ispitnom centru ( VOC) u Zrakoplovno-tehničkom institutu, zatim pročelnik za aerodinamiku, da bi na kraju postao ravnatelj Instituta.

Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Beogradu 1948. godine, sovjetskoj zrakoplovnoj inženjerskoj akademiji Žukovski, a magistrirao je 1954. na Sveučilištu Cornell i Sveučilištu Michigan. Doktorirao je 1964. na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Kao redoviti profesor radio je u Centru za strateške studije Generalštaba JNA.

Bio je odgovoran za projekte zrakoplova G-2 Galeb, J-21 Hawk i J-20 Kraguj. Potom je imenovan u KRV i PVO na mjesto načelnika zrakoplovno-tehničke službe, a od 1972. premješten je u Glavni stožer JNA.

Vojnu karijeru završio je kao general-pukovnik, kao pomoćnik načelnika Glavnog stožera za znanstvena istraživanja. U mirovini je bio od 1. siječnja 1981. Aktivno je letio do 1959. godine, s kratkim stankama. U svojoj karijeri letio je na 47 vrsta zrakoplova.

U intervjuu koji je dao prije nekoliko godina je tvrdio da mu u karijeri nije smetala ni obiteljska vezi s tada Alojzijem Stepincem.

"Moja baka je krsna kuma svim Stepincima, a Alojziju Stepincu bila je direktna kuma. Iskreno, dugo za to nisam ni znao, ali radi toga nisam imao nikakvih problema. Nisam krio da sam Hrvat po nacionalnosti, a znalo se i da su moji preci bili među deset onih koji su vodili Rakovičku bunu, služili kod bana Jelačića", rekao je Rendulić svojevremeno za Večernji list.

Bio je predavač Aerodinamike u jugoslavenskim vojnim školama i dugogodišnji predavač u Centru za strateške studije Generalštaba JNA. Smatra se da je njegov najveći doprinos pobjeda nad konzervativnom strujom u JNA koja je zastupala tezu da je potreban poslušan časnik, a ne pametan.

"Zvuči neskromno, ali sve što se radilo vezano uz zrakoplovstvo bivše države, išlo je preko mene. O mnogim stvarima sam izravno odlučivao ili odgovarao izravno Titu. No, o mnogo toga ni danas ne smijem govoriti javno. Sjećam se primjera kad sam izvješće za moguću kupnju Miragea pisao pred generalom Ulepićem koji je bio zapovjednik JRZ-a. On ga je potom nosio Titu", rekao je Rendulić 2018. godine.

General Rendulić zaslužan je za to što je 1966. godine s profesorima Fakulteta strojarstva i elektrotehnike u Beogradu formirao Višu vojnu zrakoplovnu tehničku akademiju u Žarkovu, u kojoj su se školovali visokoobrazovani stručnjaci za potrebe zrakoplovstva. Iz tog su osoblja, uz tehničke časnike i inženjere koji su radili u operativnim jedinicama RV-a i institutima za popravak, angažirano i znanstveno i stručno osoblje koje se kasnije bavilo dizajnom i modernizacijom naših zrakoplova u Zrakoplovno-tehničkom institutu.

Objavio je više od 20 knjiga iz područja zrakoplovnog inženjerstva i ispitivanja zrakoplova, a njegovi udžbenici iz aerodinamike i teorije leta i dalje su među najboljim radovima na tom polju.

Bio je član Međunarodne zrakoplovne akademije, kao i mnogih zrakoplovnih udruga, uključujući i Udrugu umirovljenih vojnih pilota i padobranaca Srbije (UPVLPS). Nositelj je mnogih ratnih i mirnodopskih odlikovanja.

Tagovi: Zlatko Rendulić, Generalštab JNA, Alojzije Stepinac, Jugoslavensko kraljevsko zrakoplovstvo, Josip Broz Tito
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE