GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo arhitekt Mario Beusan

Preminuo arhitekt Mario Beusan
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Arhitekt Mario Beusan, dugogodišnji član, emeritus, Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit, Sekcije za multimediju i intermediju i predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a, preminuo je u subotu, 5. veljače, izvijestio je u ponedjeljak ULUPUH.

Mario Beusan rođen je 25. lipnja 1944. godine u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju, diplomirao i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Još za vrijeme studija radi u Zavodu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u grupi profesora Miroslava Begovića kao projektant suradnik, a nakon diplome zapošljava se na Arhitektonskom fakultetu kao asistent, postaje docentom i izvanrednim profesorom.

Uz pedagošku i znanstvenu djelatnost sustavno se bavi projektantskim radom, najviše adaptacijama i interijerima koje karakterizira čistoća prostorne koncepcije, profinjenost i suzdržanost oblikovanja, što je glavno obilježje njegovog umjetničkog rukopisa. Među tim projektima ističu se uređenje dvorišne zgrade i dvorane Matice hrvatske, kabineti znanstvenika u Institutu za medicinska istraživanja, knjižara Tamaris, Rektorata Sveučilišta, sve u Zagrebu te upravna zgrada Muzeja u Županji.

Od 1973. bavi se oblikovanjem izložaba te je projektirao 248 izložaba i 36 stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj i inozemstvu. Ostvario je niz zapaženih izložbenih projekata u najuglednijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Finskoj, Italiji, Litvi, Srbiji, Kini, Irskoj i Crnoj Gori.

U Zagrebu u Umjetničkom paviljonu, Klovićevim dvorima, Muzeju Mimara, Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Gliptoteci HAZU, Muzeju za umjetnost i obrt, Hrvatskom povijesnom muzeju, Grafičkom kabinetu HAZU, Arheološkom muzeju, te u Muzeju Slavonije u Osijeku, Muzeju grada Siska, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Arheološkom muzeju u Zadru.

Zapažene su bile izložbe u Narodnom muzeju u Ljubljani, Pokrajinskom muzeju u Celju, Palači UNESCO-a u Parizu, Vijeću Europe u Strasbourgu, Donauschwäbisches Zentralmuseum u Ulmu, Savario Museum u Szombathelyju).

Među velikim izložbenim projektima (prostorna koncepcija i likovni postav) ističu se "Rano kršćanstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj", Arheološki muzej u Zagrebu, 1994.; "Znanost u Hrvata", Klovićevi dvori, Zagreb, 1996.; "Koncept", međunarodna izložba fotografije, Umjetnički paviljon, Zagreb, 1996.; "Muzeopis", izložba o 150. obljetnici Narodnog muzeja u Zagrebu, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb, 1996.; "Od golubice do mira", Ministarstvo kulture RH, palača UNESCO, Pariz, 1997.; "Slava Saboru", Hrvatski povijesni muzej, Zagreb, 1997.; "Historicizam u Hrvatskoj", Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2000.; "Sinagoga i Zagreb", Židovske općine Zagreb, Arheološki muzej, Zagreb, 2001.; "Ivan Meštrović – likovi i prizori iz Danteova Pakla", Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2003.; "Arhitekt Stjepan Planić", Leuven, 2004.; "Novija sakralna umjetnost", Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2006.; "Dominikanci u Hrvatskoj", Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2007.; "Blago Kotorske biskupije", Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2009.; "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije / Dječje kazalište, lutke i performansi", Muzej Mimara, Zagreb, 2012.; "Rodin u Meštrovićevu Zagrebu", Umjetnički paviljon, Zagreb, 2015., "Židovi i Zagreb", Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2015.

Od 1998. intenzivno je radio na stalnim muzejskim postavima, od kojih se navode najveći Sakralna umjetnost Hrvatskoj zagorja, kapela sv. Križa, dvorac Bathyany u Ludbregu, 1998.; Sakralna umjetnost Hrvatskog zagorja, kapela dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, 1999.; Hrvatski školski muzej u Zagrebu (medalja Grada Zagreba i priznanje predsjednika RH S. Mesića za stalni postav), 2000.; Muzej seljačkih buna, dvorac Oršić, Gornja Stubica, 2002.; Muzej Narone, Vid-Metković, 2007.; Muzej sakralne umjetnosti Kotorske katedrale, Kotor, 2010.; Židovski muzej u Zagrebu, Židovska općina Zagreb, 2016. Od osobite je važnosti stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu, realiziran u tematskim dionicama od 2003. do 2017. godine.

Još od studentskih dana, nakon studijskog boravka u atelijeru Jannie Borel u Parizu, bavio se umjetničkim oblikovanjem emajla. Kao član ULUPUH-a izlagao je svoje radove na brojnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu.

Među nagradama i priznanjima ističu se VI. Biennale Internationale L'art de l'Email“ u Limogesu 1982., Medalja Grada Zagreba i priznanje predsjednika RH S. Mesića za stalni postav Hrvatskog školskog muzeja, 2000., Velika nagrada za životno djelo ULUPUH-a 2005., nagrada "Bernardo Bernardi" Udruženja hrvatskih arhitekata za oblikovanje izložbe „Dalmatinska Zagora – nepoznata zemlja“, 2007. Za osobite zasluge u kulturi primio 1998. odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića.

Svoj umjetnički rad predstavio je 2008. izložbom "Mario Beusan: Arhitektura izložbe – na tragu hermeneutičkog diskursa" u Gliptoteci HAZU, te knjigama "Mario Beusan – arhitektura izložbe" i "Emajl", 2018. te Arhitektura/interijer/dizajn, 2021. – sve u izdanju ULUPUH-a.

Bio je član Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske, Kajkavskog spravišća, Matice hrvatske, Društva hrvatskih povjesničara umjetnosti i Hrvatske komore arhitekata i inženjera.

Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 10. veljače na zagrebačkom groblju Mirogoj u 11.40 sati.

Tagovi: Mario Beusan, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE