GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Antun Masle, novinar impresivne karijere

Preminuo Antun Masle, novinar impresivne karijere
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
DUBROVNIK - Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u noći na nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV, a potom kao zamjenik glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i urednik portala. Na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine.

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana...

Masle je kao novinar Globusa 1999. godine uhićen u Crnoj Gori, na graničnom prijelazu Božaj, nedaleko od Podgorice, zbog bizarne optužbe za vojnu špijunažu. U vojnom zatvoru proveo je tri mjeseca nakon čega je preko vojne bolnice uspio pobjeći i vratiti se u Hrvatsku. Također, ranjen je u pucnjavi zbog tekstova koje je pisao o Dubrovačkoj banci, piše Jutarnji list.

Godine 2017. na tradicionalnoj dodjeli nagrada za umjetnost, znanost i novinarstvo Slobodne Dalmacije dobio je godišnju nagradu Miljenko Smoje za novinarstvo.

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Upravo ga je sportsko novinarstvo naučilo pažljivom praćenju zbivanja i brzom pisanju.

Dubrovački vjesnik, u kojem se zaposlio, oduvijek je bio rasadnik dobrih i nagrađivanih novinara. Tako je i Masle 1988. prešao u Slobodnu Dalmaciju. Dubrovnik se ubrzo našao usred ratnog požara, pa je Masle svakodnevno bio između prve linije fronte i dopisništva Slobodne.

Bio je član sekcije ratnih dopisnika HND-a još od njezina osnutka, ali kao ni ostali, nikad nije dobio obećani beneficirani ratni staž. Ako ga od novinara itko zaslužuje, onda je to on.

Od 1994. za Globus izvještava s najznačajnijih kriznih žarišta u regiji i svijetu. Pratio je ratna zbivanja u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na povratku s jednog zadatka u Albaniji, 20. travnja 1999., zarobila ga je Vojska Jugoslavije i optužila za špijunažu pa je iduća dva mjeseca proveo u zatvoru u Spužu. Glumeći žučni napad, uspio je pobjeći. Te 1999. bio je nominiran i za novinara godine HND-a.

Nakon terorističkog napada na New York 11. rujna 2001. Masle je bio prvi hrvatski novinar koji je izvještavao s mjesta na kojem su se srušili "blizanci". Nakon toga, što na magarcu, što automobilom ili pješice, odlazi u Afganistan gdje prati intervenciju američke vojske. Prvi je hrvatski novinar koji je 2003. ušao u Bagdad. Dugo je boravio u Iraku i slao reportaže za izdanja bivšeg EPH. Na svim tim ratištima, u kriznim situacijama u Izraelu i Palestini, Masle je stekao i novinarski ugled i vrijedna poznanstva među svjetskim kolegama. No, i u Hrvatskoj proslavio se pišući o brojnim korupcijskim aferama. Intenzivno se bavio istraživanjem afera u ratu i poraću i najvećih korupcijskih slučajeva, poput Dubrovačke banke.

Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev.

Nagli zaokret napravio je 2006., kad je postao urednik informativnog programa Nove TV.

Nakon pet godina vraća se u svoj Dubrovački vjesnik, kojemu je od veljače 2017. godine glavni urednik. Međutim, situacija u Ukrajini, "arapsko proljeće", izbjeglička i sigurnosna kriza na Mediteranu ne daju mu mira, pa Masle kao izvrstan poznavatelj gotovo svakodnevno piše vrlo zapažene analize i kolumne za Slobodnu Dalmaciju i Globus, a potom uređuje i Dubrovački vjesnik, uspješan i profitabilan lokalni tjednik sa 67 godina tradicije.

Tagovi: Antun Masle, Jutarnji list, Dubrovačka banka, Globus, Slobodna Dalmacija, Nova TV, Dubrovački list
PROČITAJ I OVO
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
AUTOR STIHOVA
Stubliću je okej što Milanović citira njegovu pjesmu
ZAGREB - Rock glazbenik Jura Stublić, autor pjesme “Rijeke pravde”, čijim je stihovima predsjednik Republike Zoran Milanović najavio svoju kandidaturu na parlamentarnim izbornima, rekao je kako mu se to čini pozitivno, dodavši da autori i pišu pjesme zato da ih drugi pjevaju i koriste
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE