GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Antun Masle, novinar impresivne karijere

Preminuo Antun Masle, novinar impresivne karijere
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2022 / 09:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
DUBROVNIK - Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u noći na nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV, a potom kao zamjenik glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i urednik portala. Na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine.

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana...

Masle je kao novinar Globusa 1999. godine uhićen u Crnoj Gori, na graničnom prijelazu Božaj, nedaleko od Podgorice, zbog bizarne optužbe za vojnu špijunažu. U vojnom zatvoru proveo je tri mjeseca nakon čega je preko vojne bolnice uspio pobjeći i vratiti se u Hrvatsku. Također, ranjen je u pucnjavi zbog tekstova koje je pisao o Dubrovačkoj banci, piše Jutarnji list.

Godine 2017. na tradicionalnoj dodjeli nagrada za umjetnost, znanost i novinarstvo Slobodne Dalmacije dobio je godišnju nagradu Miljenko Smoje za novinarstvo.

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Upravo ga je sportsko novinarstvo naučilo pažljivom praćenju zbivanja i brzom pisanju.

Dubrovački vjesnik, u kojem se zaposlio, oduvijek je bio rasadnik dobrih i nagrađivanih novinara. Tako je i Masle 1988. prešao u Slobodnu Dalmaciju. Dubrovnik se ubrzo našao usred ratnog požara, pa je Masle svakodnevno bio između prve linije fronte i dopisništva Slobodne.

Bio je član sekcije ratnih dopisnika HND-a još od njezina osnutka, ali kao ni ostali, nikad nije dobio obećani beneficirani ratni staž. Ako ga od novinara itko zaslužuje, onda je to on.

Od 1994. za Globus izvještava s najznačajnijih kriznih žarišta u regiji i svijetu. Pratio je ratna zbivanja u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na povratku s jednog zadatka u Albaniji, 20. travnja 1999., zarobila ga je Vojska Jugoslavije i optužila za špijunažu pa je iduća dva mjeseca proveo u zatvoru u Spužu. Glumeći žučni napad, uspio je pobjeći. Te 1999. bio je nominiran i za novinara godine HND-a.

Nakon terorističkog napada na New York 11. rujna 2001. Masle je bio prvi hrvatski novinar koji je izvještavao s mjesta na kojem su se srušili "blizanci". Nakon toga, što na magarcu, što automobilom ili pješice, odlazi u Afganistan gdje prati intervenciju američke vojske. Prvi je hrvatski novinar koji je 2003. ušao u Bagdad. Dugo je boravio u Iraku i slao reportaže za izdanja bivšeg EPH. Na svim tim ratištima, u kriznim situacijama u Izraelu i Palestini, Masle je stekao i novinarski ugled i vrijedna poznanstva među svjetskim kolegama. No, i u Hrvatskoj proslavio se pišući o brojnim korupcijskim aferama. Intenzivno se bavio istraživanjem afera u ratu i poraću i najvećih korupcijskih slučajeva, poput Dubrovačke banke.

Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev.

Nagli zaokret napravio je 2006., kad je postao urednik informativnog programa Nove TV.

Nakon pet godina vraća se u svoj Dubrovački vjesnik, kojemu je od veljače 2017. godine glavni urednik. Međutim, situacija u Ukrajini, "arapsko proljeće", izbjeglička i sigurnosna kriza na Mediteranu ne daju mu mira, pa Masle kao izvrstan poznavatelj gotovo svakodnevno piše vrlo zapažene analize i kolumne za Slobodnu Dalmaciju i Globus, a potom uređuje i Dubrovački vjesnik, uspješan i profitabilan lokalni tjednik sa 67 godina tradicije.

Tagovi: Antun Masle, Jutarnji list, Dubrovačka banka, Globus, Slobodna Dalmacija, Nova TV, Dubrovački list
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE