GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljen recept za uspješni razvoj općina i gradova

Predstavljen recept za uspješni razvoj općina i gradova
OPĆIN BALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2019 / 07:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj postoji općina koja je od male i siromašne lokalne zajednice u samo desetak godina postala jedna od najrazvijenijih i jedinstveni primjer napretka i razvoja.

Istarske Bale, gradić od tisuću stanovnika, u tom je periodu upeterostručio općinski proračun, uspješno se provode razvojni projekti, nezaposlenosti praktički nema, a svi mještani su suvlasnici tvrtke čiji prihodi strelovito rastu iz godine u godinu. O jedinstvenom i uspješnom modelu razvoja svjedoči i podatak da primjer Bala već nekoliko godina proučavaju slovenske općine i gradovi te primjenjuju hrvatski "recept" za upravljanje lokalnom zajednicom.

Baljanski model razvoja u utorak je predstavljen u Europskom domu u Zagrebu, na promociji knjige "Leptir dugog leta - Uspješan model razvoja Mon Perin", koja na više od dvije stotine stranica dokumentira proteklih 25 godina općine Bale. Autori knjige, dugogodišnji hrvatski novinar Plamenko Cvitić i baljanski pročelnik za kulturu Ennio Malusà opisali su put koji su Bale prešle u petnaestak godina: od male, siromašne i zanemarene općine koja je poput mnogih drugih malih sredina u Hrvatskoj životarila i čekala bolje dane, preko prijelomnog trenutka kad je skupina mještana odlučila preuzeti odgovornost za razvoj svoje sredine te osmislila i provela model koji je Balama donio neslućeni uzlet - danas su one jedna od najrazvijenih i najuspješnijih općina u cijeloj Hrvatskoj.

Načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio predstavio je niz mjera i pogodnosti koje su mali istarski gradić pretvorile u mjesto u koje se sve više ljudi želi doseliti: općina provodi projekt "Zemljište za 1 kunu", prirez iznosi minimalnih 1 posto, vrtić je besplatan, naknade za novorođenčad iznosi 10.000 kuna, svi srednjoškolci i studenti primaju općinske stipendije, sufinanciraju se prijevoz i tečajevi stranih jezika, a svi mjesni umirovljenici dva puta godišnje primaju od općine prigodne darove. Osim dva moderna autokampa i razvijene turističke ponude, početkom svibnja Bale će dobiti i novu turističku atrakciju: tematski vodeni park s bazenima i ogromnim replikama dinosaura po kojima su Bale kao jedinstveno podmorsko paleontološko nalazište poznate u svijetu.

Osim autora, o impresivnom razvoju jedne malene lokalne sredine na predstavljanju su govorili i recenzenti knjige, bivši hrvatski predsjednik prof.dr.sc. Ivo Josipović, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj dr.sc. Mirjana Matešić, ekspert za javnu upravu izv.prof.dr.sc. Vedran Đulabić i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

"Primjer razvoja Bala upečatljiv je i jedinstven po mnogim karakteristikama, pa smo željeli dokumentirati sve elemente tog razvojnog modela kao putokaz za razvoj jedne lokalne sredine. Velik dio sastojaka baljanskog recepta za uspjeh primjenjiv je i u drugim sredinama, od sličnih malih općina pa čak i do velikih gradova. Glavni sastojak je proaktivnost, preuzimanje odgovornosti za vlastitu budućnost, što je Balama donijelo ogroman uspjeh. I druge male sredine u Hrvatskoj trebale bi osvijestiti činjenicu da im boljitak ne mogu donijeti vlada, ministarstva ili europski fondovi, već da sami moraju osmisliti svoj specifični plan razvoja i potom se potruditi da ga provedu", naglasio je Plamenko Cvitić, autor knjige "Leptir dugog leta".

Tagovi: Općina Bale, Plamenko Cvitić, Miodrag Šajatović, Ennio Malusà
PROČITAJ I OVO
Italija od Europe zatražila kanadere koji će pomoći gasiti požare na Sardiniji
POMOĆ
Italija od Europe zatražila kanadere koji će pomoći gasiti požare na Sardiniji
MILANO - Italija je u nedjelju zatražila od europskih zemalja da joj pošalju zrakoplove za gašenje požara koji bi pomogli da se ugase požari koji su zahvatili dijelove Sardinije, zbog čega su evakuirane stotine ljudi.
Kurti: U dobrim su rukama, hvala svima
KOSOVSKI PREMIJER
Kurti: U dobrim su rukama, hvala svima
SLAVONSKI BROD - Kosovski premijer Albin Kurti večeras je obišao ozlijeđene u Slavonskom Brodu.
Brnjac: Najvažnije nam je razdoblje od 15. srpnja do 15. kolovoza
PORUKE
Brnjac: Najvažnije nam je razdoblje od 15. srpnja do 15. kolovoza
ZAGREB - Ministrica turizma Niklona Brnjac rekla je kako je vrijeme od 15. srpnja do 15. kolovoza ključno za naš turizam jer čini otprilike 35 posto ukupnog turističkog prometa te da, ako se nastavi dolazaka turista i pridržavamo epidemioloških mjera, možemo biti na 60-ak posto iz rekordne 2019.
Plenković u Slavonskom Brodu: Učinit ćemo što god treba da pomognemo unesrećenima
PREMIJER
Plenković u Slavonskom Brodu: Učinit ćemo što god treba da pomognemo unesrećenima
SLAVONSKI BROD - Premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutranjih poslova Davor Božinović stigli su u bolnicu u Slavonskom Brodu u kojoj su hospitalizirani putnici koji su stradali u jutrošnjem izlijetanju autobusa na autocesti A3.
Beroš: U bolnici u Slavonskom Brodu formiran info centar 035 201 111
INFO CENTAR
Beroš: U bolnici u Slavonskom Brodu formiran info centar 035 201 111
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju kako je, s obzirom na povećan broj poziva zbog teške prometne nesreće, u slavonsko-brodskoj bolnici formiran info centar 035 201 111 na kojem se objedinjuju informacije svih relevantnih službi za obitelji stradalih i ozlijeđenih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE