GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjedništvo SDP-a raspustilo gradske organizacije u Zagrebu i Vukovaru

Predsjedništvo SDP-a raspustilo gradske organizacije u Zagrebu i Vukovaru
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 22:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u četvrtak kako su na sjednici Predsjedništva SDP-a donijeli odluku o raspuštanju gradskih organizacija u gradu Zagrebu i Vukovaru.

Predsjedništvo je prije dva tjedna donijelo odluku i tražilo od gradske organizacije u Vukovaru da Željko Sabo ne bude naš kandidat na lokalnim izborima. To nismo tražili bez razloga, to smo tražili zbog činjenice da se radi o osobi protiv koje se vodi kazneni postupak za kaznena djela. Gradska organizacija SDP-a u Vukovaru tu preporuku nije poštovala. Predsjedništvo je danas donijelo, za nas jedinu moguću odluku, a to je odluka o raspuštanju tijela gradske organizacije SDP-a u Vukovaru", rekao je Grbin novinarima ispred stranačke središnjice na Iblerovu trgu.

Sabo je svojedobno bio osuđen zbog korupcije jer je pokušao podmititi vijećnicu.

Prijedlog o raspuštanju Predsjedništvo je donijelo s 10 glasova za, dva suzdržana te jedan glas protiv. Europarlamentarac Predrag Matić izuzeo se pri glasovanju o toj točki dnevnog reda.

Povjerenica za gradsku organizaciju u Vukovaru tako je postala i dosadašnja članica Predsjedništva i predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća koja sutra preuzima dužnost te će u skorom roku razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima i onda donijeti odluku o kandidatu za gradonačelnika.

Grbin se osvrnuo i na neke komentare koji su došli iz vukovarske organizacije te im je poručio da je SDP demokratska politička stranka koja se bavi stvarima koje su važne za društvo te koja ima nultu toleranciju na korupciju.

Za nas u SDP-u zavjet šutnje, omerta, nije opcija

"Zato za nas u SDP-u zavjet šutnje, omerta, nije opcija. To je poruka svima koji misle drugačije, ako vidimo neko kažnjivo i nedopušteno ponašanje na njega moramo reagirati", poručio je Grbin.

Tijekom održavanja sjednice, koja je počela u 17 sati, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svojem je facebook profilu napisao kako odustaje od moguće kandidature za gradonačelnika Zagreba nakon što se u medijima počelo špekulirati da vodstvo SDP-a ne želi njega kao kandidata.

Grbin je izvijestio kako su predložili Glavnom odboru da se raspusti zagrebačka organizacija. Od članova Predsjedništva, 12 je bilo za takvu odluku, a tri člana su bila protiv. Za povjerenika je postavljen predsjednik mjesnog odbora SDP-a Trešnjevke-jug Davor Terzić.

"Nažalost gradska organizacija SDP-a u Zagrebu ne funkcionira već duže vrijeme. To je javna tajna, ako tajnom to uopće možemo nazvati. Gradska organizacija SDP-a u Zagrebu prožeta je sukobima, nefunkcioniranjem, bila je i predmet rada ovog Predsjedništva zbog čega smo morali raspustiti tri mjesne organizacije na njenom području", naglasio je Grbin.

Istaknuo je kako su se problemi u tim organizacijama događali i drugdje.

"To su problemi, s jedne strane nefunkcioniranja, a s druge strane činjenice da još uvijek ima još veliki broj članova, pa i vodstvima tih organizacija koji gledaju na stranu Milana Bandića kada razmišljaju o tome kakve će odluke donositi. Mi to nismo mogli prihvatiti", kazao je Grbin.

Dodao je kako ne mogu prihvatiti da činjenicu da su određeni pojedinci i dalje naslonjeni na gradonačelnika Milana Bandića, ali i na klijentelizam i oportunizam.

"Kada sam izabran za predsjednika SDP-a, izabran sam da vodim politiku i da se bavim politikom, nisam izabran da statiram i ne razmišljam o činjenici da ako pustimo stvari da se odvijaju svojim tokom, i ako stojimo sa strane, SDP grada Zagreba guramo u izbornu katastrofu. To nisam mogao prihvatiti", naglasio je Grbin.

Na pitanje novinara je li ovo bio riskantan potez s obzirom na to da su lokalni izbori vrlo brzo u svibnju, Grbin kaže kako je ovu odluku predložio i zato što je jak SDP u Zagrebu, ključ za jak SDP u Hrvatskoj.

SDP u Zagrebu danas nije jak, drugi su nas 'prešišali'

"SDP u Zagrebu danas nažalost nije jak. Prelaze nas drugi, već su nas 'prešišali', nema bolje riječi od toga, prestigli su nas i guraju nas u drugi plan", istaknuo je Grbin.

Na pitanje koja je to osoba koja SDP u Zagrebu može vratiti na staru slavu, Grbin kaže kako će se o tome raspravljati kada Glavni odbor donese odluku.

"Ali ima kandidata, Joško Klisović je definitivno jedan od njih i ne vidim uopće da bi bio loš kandidat", kazao je Grbin.

Nakon odluke Glavnog odbora gradske organizacije preuzimaju povjerenici koji su dužni u statutarnom roku od 180 dana organizirati izbore.

"Odluku o kandidatu za gradonačelnika Zagreba donijet ćemo u razgovoru s velikim brojem članova SDP-a u Zagrebu. Predsjedništvo SDP-a, niti je do sada bježalo od odgovornosti, niti će ubuduće. Ja do sada nisam bježao od odgovornosti, niti ću ubuduće, pa tako ni od najveće odgovornosti kada se radi o lokalnim izborima", istaknuo je Grbin.

Dodao je kako je uvjeren da će svi članovi SDP-a poštovati odluku Glavnog odbora, pa i Maras.

"Da mislim da je SDP na svojem vrhuncu, da u SDP-u u gradu Zagrebu sve funkcionira, da mislim da je sve dobro, da je SDP grada Zagreba pobjednička stranka koja ima program koji doista može pomoći interesu grada, onda vjerojatno ne bih ovakvu odluku predlagao, ali to ne mislim. Nažalost SDP grada Zagreba je danas u ozbiljnim problemima, ne funkcionira. Moja je dužnost ne gledati sa strane, nego poduzeti nešto kako bi SDP na izborima u svibnju izbjegao potpunu katastrofu", zaključio je Grbin.

Maras se nakon Predsjedništva još jednom javio na svojem facebook profilu na kojem je napisao da mu se cijeli dan stranački kolega Mihael Zmajlović ne želi javiti na telefon nakon što je odlučio dati svoj glas za raspuštanje zagrebačke organizacije.

"Mogu samo reći da bi ponovno bio njegov branitelj na statutarnoj kada bi ga netko ponovno odlučio suspendirati. Bez obzira što me to koštalo. J___š takvog prijatelja", napisao je Maras.

Nakon određenog vremena Maras je revidirao svoju objavu iz koje je izbacio zadnju rečenicu.

Tagovi: Predsjedništvo SDP-a, Peđa Grbin, Željko Sabor, Gordan Maras
PROČITAJ I OVO
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE