GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravobraniteljica tvrdi da štrajkaši krše prava djece

Pravobraniteljica tvrdi da štrajkaši krše prava djece
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2019 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala je u srijedu kako je štrajkom u školama povrijeđeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta zajamčeno pravo djece na redovno obrazovanje, pozivajući aktere da postignu socijalni mir i razriješe ovu situaciju.

"Obzirom na vremensko trajanje i ritam štrajka, pravo djece na redovno obrazovanje kako je propisano Ustavom i Konvencijom u ovom trenutku je u Hrvatskoj povrijeđeno", izjavila je Pirnat Dragičević u Saboru, gdje je održana dječja sjednica povodom 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta.

"Djeca su izgubila kontinuitet, u znatnoj mjeri je poremećen ritam ostvarivanja nastavih dana, djeca će morati nadoknađivati izgubljene dane", istaknula je i dodala kako njezin ured dobiva veliki broj pritužbi djece, roditelja i nastavnog osoblja vezano za štrajk.

Nedolazak na jutrošnji sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja o organiziranju nastave, zbog čega su ju ministrica i sindikati prozvali, pravobraniteljica je opravdala drugim obvezama vezanima za obilježavanje obljetnice Konvencije, naglasivši kako svojim prisustvom ionako ne bi mogla bitno pridonijeti razrješenju situacije.

"I skup u Saboru je isto tako način provođenja konvencijskih prava i to prava djeteta na sudjelovanje, a ja svojim prisustvom na tom sastanku ne bih mogla bitno pridonijeti razrješenju situacije, jer razriješiti ovu situaciju moraju akteri sami. Očekujem od svih aktera koji su uključeni u postizanje socijalnog mira razrješavanje sad već sukoba u središtu kojeg je dijete ni krivo ni dužno ", poručila je.

Ministrica Divjak bila je razočarana zbog nedolaska pravobraniteljice, a novinarima je rekla da je ona zbog sastanka sa sindikalnim predstavnicima otkazala sve druge obaveze, pa tako i planirano putovanje u Berlin.

Za razliku od ministrice, sindikalisti su bili znatno oštriji.

"Sudbina 460.000 učenika ne tiče se ni pravobraniteljice za djecu, koliko god da ona govori da su joj djeca u fokusu. Toliko su joj u fokusu da ne dođe da nam kaže kako smo gadovi", rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Sastanak u Ministarstvu počeo je u 8:30 i trajao je oko sat vremena, a program obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta u Saboru je započeo u 10 sati, prenosi Dnevnik.hr.

Osvrnuvši se na dječja prava u Hrvatskoj u povodu 30 godina UN-ove Konvencije, Pirnat Dragičević kazala je kako je još puno posla te treba nastaviti jačati dječja prva kako bi Konvencija doista zaživjela u društvu.

"U zadnja tri desetljeća u znatnoj mjeri je svijest o pravima djece povećana, u znatnoj mjeri je i puno napravljeno vezano za zaštitu prava djece. Međutim, još smo daleko od ostvarenja onog cilja da svako dijete u Republici Hrvatskoj ima jednaka prava i jednake mogućnosti za razvoj svojih potencijala", rekla je.

Upozorava kako je pravo djece još uvijek nejednako prostorno raspoređeno, još uvijek ovisi gdje se dijete rodi i živi, hoće li djetetu biti dostupan vrtić, hoće li ostvariti najvišu razinu zdravstvene zaštite, na koji način će provoditi slobodno vrijeme, hoće li mu škola biti blizu, koje usluge će biti pružene djeci s teškoćama ili problemima u ponašanju.

Prema broju pritužbi kao najugroženije segmente dječjih prva pravobraniteljica je izdvojila roditeljsku skrb, odnosno ostvarivanje kontakata s roditeljima, povrede prava djece u području odgoja i obrazovanja te zaštitu od nasilja.

Tagovi: Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević
PROČITAJ I OVO
Stižu oštrije mjere, Arena Zagreb počinje primati lakše bolesnike
VIRUS
Stižu oštrije mjere, Arena Zagreb počinje primati lakše bolesnike
ZAGREB - Nove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se stabilizira i smanji broj oboljelih od COVID-19, posljedično i broj preminulih te pritisak na zdravstveni sustav, na snagu bi trebale stupiti za vikend i vrijedit će do prije Božića.
Biden: Amerika se vraća, spremna je voditi svijet
GLOBALNO VODSTVO
Biden: Amerika se vraća, spremna je voditi svijet
WASHINGTON - Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u utorak je, u trenutku kada prijenos vlasti hvata ritam, službeno predstavio prve osobe u svojoj budućoj administraciji i predstavio svoju viziju vanjske politike u kojoj SAD preuzima globalno vodstvo.
Prvi put u Hrvatskoj: Pacijenti u Varaždinu smješteni u šator
ŠATORI
Prvi put u Hrvatskoj: Pacijenti u Varaždinu smješteni u šator
VARAŽDIN - Varaždinska bolnica je popunjena i počelo je smještanje pacijenata s koronavirusom u šatore postavljene ispred bolnice. Večeras su u šatore smještena prva tri pacijenta, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj.
Capak: Kina se zatvaraju, kafići i javni prijevoz će biti ograničeni
ZATVARANJE
Capak: Kina se zatvaraju, kafići i javni prijevoz će biti ograničeni
ZAGREB - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je u Dnevniku HRT-a novi set strožih mjera i što možemo očekivati.
Milanović: Hoće li cijepljenje biti obavezno je ozbiljna tema
CIJEPLJENJE
Milanović: Hoće li cijepljenje biti obavezno je ozbiljna tema
ZAGREB - "To je testirano u najjačim svjetskim laboratorijima. Tu nema švercanja ako si odgovoran građanin, moje mišljenje je da bi se svi trebali cijepiti", kazao je.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE