GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravni stručnjak: Cijepljenje preko reda može biti i teško kazneno djelo

Pravni stručnjak: Cijepljenje preko reda može biti i teško kazneno djelo
POVLAŠTENA ELITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Unatoč jučerašnjem priznanju ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i istaknute članice Nacionalnog stožera civilne zaštite Alemke Markotić da je preko reda u svojoj klinici cijepila svoju 84-godišnju majku, u Vladi ne vide u tome ništa sporno te ona i dalje uživa njihovo povjerenje. Ne smatraju da bi trebala dati ostavku ni u Stožeru niti na mjesto ravnateljice Klinike.

- Ona je otpočetka uključena u rad Stožera i nastavlja sa svojim radom - kažu u Vladi.

U Vladi dodaju kako je ona pojasnila sve aspekte vezane uz cijepljenje, da joj majka ima 84 godine, visoko je rizična osoba, kronična bolesnica koja je operirana i živi s kćeri koja je stalno izložena virusu.

- Ona definitivno spada u najugroženiju skupinu koja je utvrđena planom cijepljenja i ne vidimo nikakav razlog da bi prof. Markotić, koja je otpočetka uključena u rad Stožera, trebala otići - poručuju iz Vlade.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da će se ipak u danima vikenda održati izvanredan sastanak na temu cijepljenja preko reda. Alemka Markotić jučer je na konferenciji za medije Stožera priznala da je cijepila svoju majku.

- Moja majka ima 84 i pol godine, ima više kroničnih dijagnoza, od toga najmanje dvije koje su usko vezane uz ozbiljne komplikacije od covida. Imala je nedavno opsežnu i tešku operaciju i ne vidim tu zašto se i ona ne bi smjela cijepiti, iako je moja majka. U Klinici za infektivne bolesti dobili smo samo Pfizerovo cjepivo i do sada smo cijepili samo tim cjepivom, druga cjepiva nam nisu bila dostupna - rekla je Markotić i dodala da se nitko bez indikacija nije cijepio. Na inzistiranje novinara da je to zloupotreba položaja i pitanja hoće li dati ostavku, Markotić je vidno iznervirana odgovorila da je nekorektno što se razvlači njezina majka.

- Barem jedan od vas koji tu sjedi se cijepio cjepivom preko reda, a moje je pravo da ne iznosim imena kao i do sada - rekla je uzrujana Markotić. Konkretne podatke, koliko je osoba mimo protokola cijepljeno u Infektivnoj i koliko ih je u srodstvu sa zaposlenicima zatražili smo od Klinike, ali smo dobili odgovor da se obratimo Stožeru. Poslali smo upit i predsjedniku Upravnog vijeća prof. Anti Ćorušiću o tome hoće li pokrenuti postupak odgovornosti ravmnateljice Klinike, no odgovor nismo dobili.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je pak svim cjepiteljima poslao dopis u kojem im poručuje da se drže plana cijepljenja, prioritetnih skupina, te da strogo osuđuje sva cijepljenja preko reda, pogotovo ako je time ugrožen netko od prioriteta. Upozorio je i da će Ministarstvo zdravstva i HZJZ ispitati svaki takav slučaj. Iz Hrvatske liječničke komore kažu da do sada nisu zaprimili niti jednu prijavu protiv svojih članova zbog cijepljena preko reda.

- Cijepljenje preko reda nije etički prihvatljivo - kažu u HLK. Na pitanje hoće li pokrenuti postupak protiv dr. Alemke Markotić iz Komore navode da će nadležno povjerenstvo HLK, koje je u svojem postupanju samostalno i neovisno, o tome odlučiti na sjednici. Vili Beroš, ministar zdravstva kaže da su takve radnje za svaku osudu.

- Sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, koje sudjeluju u cijepljenju, dobile su od Ministarstva zdravstva putem HZJZ-a zadaću preispitati provode li se cijepljenja u cijeloj zemlji u skladu s utvrđenim kriterijima. Provoditelji cijepljenja i odgovorne osobe dužni su utvrditi je li bilo odstupanja te o njihovu postojanju i broju takvih slučajeva izvijestiti HZJZ, kao nositelja nacionalnog programa cijepljenja, i Ministarstvo zdravstva - kaže ministar Beroš.

I iskusni odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić, zgrožen zbivanjima oko cijepljenja preko reda, kaže kako s pravne strane može postojati odgovornost ako je osoba na funkciji, bilo da je u pitanju liječnik ili medicinska sestra, te osoba koja je primila cjepivo poticala na takvo ponašanje koje nije u skladu s moralom i etikom.

- U tom slučaju postoji odgovornost i osobe koja se cijepila i osobe koja je omogućila cijepljenje. Ako je pritom došlo do toga da je nekome direktno ugroženo zdravlje jer nije primio cjepivo koje je trebao primiti ili je bio na redu, onda bi se radilo o teškom kaznenom djelu - kaže Šerić.

Dodaje kako bi se svakako trebalo vidjeti ima li prostora za intervenciju tijela kaznenog progona za svaki pojedinačni slučaj, da se ispita kako se i gdje to događalo.

- To bi trebalo vidjeti jer ako je riječ da su rektor i predsjednik HGK direktno utjecali na takvo ponašanje, a da je pritom netko bio na redu da primi cjepivo, onda to u svakom slučaju može predstavljati jednu kriminogenu zonu ponašanja - smatra Šerić.

Tagovi: cijepljenje preko reda, Alemka Markotić, Branko Šerić, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE