GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo uputilo Ured predsjednice da vrati 300 dolara dobivenih od nepoznatih pošiljatelja

Povjerenstvo uputilo Ured predsjednice da vrati 300 dolara dobivenih od nepoznatih pošiljatelja
DAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2017 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ured predsjednice zatražio je od Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa mišljenje što treba učiniti s novčanim darom od tristo australskih dolara, koji im je dostavljen diplomatskom poštom nakon posjete Australiji, a u četvrtak je dobio odgovor da pošiljku vrati veleposlanstvu od kojeg je pošta zaprimljena

Mišljenje o mogućnosti da se novac uplati u humanitarne svrhe tražila je predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, navodeći da su diplomatskom poštom dostavljeni uobičajeni protokolarni darovi vezani za državni posjet Australiji, među kojima su uočene dvije zatvorene omotnice u kojima su pronađene po dvije novčanice od po sto i 50 dolara nepoznatih darovatelja.

Za Povjerenstvo je bilo jednostavno odgovoriti na upit jer je dužnosnicima zakonom izričito zabranjeno primanje dara u novcu, a Ured je uputilo da pošiljke vrati veleposlanstvu koje je dostavilo poštu, iako su darovatelji nepoznati. Taj novac ne može biti uplaćen u humanitarne svrhe jer se novčanim darom ne smije raspolagati.

Miletić dobio opomenu zbog dodatnih naknada

Zastupniku u Hrvatskom saboru i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću izrečena je opomena zbog primanja 14.400 kuna dodatnih naknada, poput regresa i dara za djecu, na koje dužnosnici nemaju pravo. Povjerenstvo je utvrdilo da je Miletić povrijedio zakon ali mu je izrečena samo opomena zbog neodređenosti propisa i činjenice da je takva praska postojala u većini lokalnih jedinica, zbog čega su lokalni dužnosnici mogli biti dovedeni u zabludu.

Miletić je u očitovanju ukazao na neodređenosti zakona o lokalnoj samoupravi i naveo da nije bio u sukobu interesa jer su rješenja donosile gradske službe temeljem tada važećih propisa i gradskih odluka.

Blažu kaznu, odnosno opomenu dobio je i Ivica Mišić jer kao saborski zastupnik nije prenio upravljačka prava s obrta prelaskom na dužnost, ali je u međuvremenu uklonio povredu.

Postupak je pokrenut protiv donedavnog gradonačelnika Skradina Nedjeljka Dujića jer je retroaktivno dobio jednokratnu naknadu u iznosu od 77.000 kuna za obnavljanje funkcije člana skupštine Vodovoda i odvodnje za razdoblje od tri godine.

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca i sutkinje Ustavnog suda Ingrid Antičević Marinović.

Sandra Perković primila nagradu na koju nije imala pravo

Povjerenstvo je međutim utvrdilo da je hrvatska sportašica Sandra Perković bila u sukobu interesa jer je od Grada Zagreba primila 2016. nagradu od 50.000 kuna za Zagrepčanku godine, na što nije imala pravo jer je u isto vrijeme bila saborska zastupnica.

Iako je prekršila članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, povjerenstvo joj nije moglo izreći sankciju uskrate dužnosničke plaće s obzirom da je njezina dužnost istekla prije više od godinu dana.

Povjerenstvo je objavilo na sjednici da se Perković nije očitovala o tom slučaju, nije navela nagradu u imovinskoj kartici niti je vratila novac.

Perković je zastupničku dužnost obnašala kao članica stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a nagrada joj je dodijeljena odlukom Gradske skupštine.

Sandra Perković je hrvatska je atletičarka, dvostruka olimpijska, dvostruka svjetska i četverostruka europska prvakinja u bacanju diska.

Za razliku od Perković, sportašica i nekadašnja saborska zastupnica Janica Kostelić također je bila predložena za nagradu, ali je zatražila mišljenje Povjerenstva pa je nije uzela.

Povjerenstvo izreklo 1.752.000 kuna kazni

Povjerenstvo za sukob interesa, čijim članovima u veljači ističe mandat, od 2013. godine je dužnosnicima zbog kršenja propisa izreklo 1.752.000 kuna kazni, od čega je nenaplaćeno 435.000 kuna.

U tom razdoblju pokrenulo je 477 postupaka, a za 234 predmeta donijelo odluku o nepokretanju postupka. Također je na traženje dužnosnika donijelo 732 mišljenja kojima se izbjegava povreda zakona, rekla je novinarima nakon sjednice predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Upitana hoće li se Povjerenstvu smanjivati ovlasti s obzirom da su imali "slučajeve zamjeranja", rekla je da eventualne izmjene koje razmatra radna skupina neće ići u pravcu ukidanja već širenja ovlasti, jer je prepoznata važnost tog tijela.

Nije se složila da su se ikome zamjerili, a u vezi Tomislava Karamarka, kojega su spomenuli novinari, rekla je kako je Upravni sud potvrdio odluku Povjerenstva, poput većine njihovih odluka. Očekuje da će Povjerenstvo tako nastaviti i dalje raditi, bez obzira tko bio njegov član.

Tagovi: Ured predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović, Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa
PROČITAJ I OVO
Uhićen Dražen Barišić
UHIĆENJE
Uhićen Dražen Barišić
VELIKA GORICA - Nakon ukidanja imuniteta u Velikoj Gorici uhićen je saborski zastupnik i gradonačelnik tog grada Dražen Barišić.
Stožer: 234 novozaraženih, šest umrlih
ZARAZA
Stožer: 234 novozaraženih, šest umrlih
ZAGREB - U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno 2100, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.
Miljević o aferi: Ta djela su ozbiljna, ali ne i najteža
IZ PRAVNOG KUTA
Miljević o aferi: Ta djela su ozbiljna, ali ne i najteža
ZAGREB - Odvjetnik i pravni stručnjak Veljko Miljević rekao je jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju, komentirajući najnoviju korupcijsku aferu, da će predmet biti težak, kao i da se radi o ozbiljnim kaznenim djelima, ali ne i najtežima po kvalifikaciji.
Mato Čičak mijenja Dražena Barišića u Saboru
PROMJENE
Mato Čičak mijenja Dražena Barišića u Saboru
ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice na svojoj sinoć održanoj telefonskoj sjednici donijelo je odluku o određivanju zamjenika zastupnika umjesto izabranog zastupnika Dražena Barišića.
U Češkoj prvi put više od 3000 zaraženih u jednom danu
ZARAZA
U Češkoj prvi put više od 3000 zaraženih u jednom danu
PRAG - U Češkoj se širenje zaraze koronavirusom ubrzalo te je u petak prvi puta zabilježeno više od 3000 slučajeva u jednom danu, dan nakon što je prvi put dnevni broj zaraženih premašio 2000.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE