GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo: Pokreće se postupak protiv Gorana Marića, ne i protiv Milana Bandića

Povjerenstvo: Pokreće se postupak protiv Gorana Marića, ne i protiv Milana Bandića
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak jednoglasno da će pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra državne imovine i saborskog zastupnika Gorana Marića, a neće pokretati postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da će se pokrenuti postupak protiv Marića vezano za nekretnine koje nisu bile u imovinskoj kartici ili su sa zakašnjenjem stavljene u karticu, te prihode koji nisu bili u imovinskoj kartici", izjavila je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Utvrđeno je da je Marić zakasnio s prijavom dvije nekretnine, krivo je prijavio kvadraturu jedne nekretnine, nije prijavio naknade koje je dobivao od Pravnog fakulteta te je kasno prijavio novac koji je dobio temeljem jedne sudske presude.

Također nije prijavio oranicu u općini Virje jer, kako se očitovao, nije znao da je njegov brat Svetimir Marić u njegovo ime kupio i prodao to zemljište.

"Sve će se ostalo ispitati dalje nakon pokretanja postupka", najavila je Novaković.

Protiv Bandića se ne pokreće postupak

U slučaju Bandića, koji je prijavljen zbog nedostupnosti informacija iz Grada Zagreba, povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da neće pokrenuti postupak jer se to rješava na Upravnom sudu.

"U ovom slučaju nema njegovog privatnog interesa, to što on odgovara na prigovore ne radi se o našoj ingerenciji", objasnila je Novaković.

Na pitanje jesu li pokrenuli izvide u slučaju kupnje stana gotovinom Bandićeve supruge, Novaković je istaknula da je njegova imovinska kartica već u redovnoj provjeri te će se detaljno ispitati i provjeriti.

"Provjeru smo pokrenuli prije desetak dana, dobili smo upit", rekla je Novaković potvrdivši novinarima da se radi upravo o kupovini stana u gotovini.

Komentirala je i slučaj ministra obrane Damira Krstičevića, koji je u imovinsku karticu unio upola manju vrijednost svoje kuće.

"Krstičević je prije par dana poslao u elektronskom obliku imovinsku karticu i nakon toga je poslao zamolbu da se ona ne odobri, s obzirom da ima neke stvari koje želi ispraviti. Očekujemo da će u nekom skorijem roku dostaviti karticu u elektronskom i fizičkom obliku, potpisanu", kazala je Novaković dodavši da je ministrova kartica već ušla u redovnu provjeru.

I imovinska kartica ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ušla je u redovnu provjeru, i to zbog medijskih navoda da je zatajio 300 četvornih metara dvorišta uz kuću u Biogradu.

Redovna provjera komplicirana i dugo traje

Novaković se požalila da redovna provjera imovinskih kartica izrazito dugo traje, pogotovo ako dužnosnik ima više nekretnina. "Imamo neke alate koji nam pomažu, međutim to nije ni približno automatizirano i izuzetno je kompliciran proces", istaknula je Novaković.

Dodala je kako će se vidjeti hoće li biti poboljšanja kada na stol dođe novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Na pitanje o sigurnosnim provjerama ministara kazala je kako to nije u njihovoj nadležnosti.

"Ako se sigurnosne provjere rade za osobe na nižim funkcijama, ne vidim zašto ne bi i ministrima. Pri tome bi vjerojatno i osobi koja vodi državu bilo lakše da zna sve o onima koji dolaze na poziciju", ustvrdila je Novaković.

Tagovi: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Goran Marić, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE