GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo: Pokreće se postupak protiv Gorana Marića, ne i protiv Milana Bandića

Povjerenstvo: Pokreće se postupak protiv Gorana Marića, ne i protiv Milana Bandića
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak jednoglasno da će pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra državne imovine i saborskog zastupnika Gorana Marića, a neće pokretati postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da će se pokrenuti postupak protiv Marića vezano za nekretnine koje nisu bile u imovinskoj kartici ili su sa zakašnjenjem stavljene u karticu, te prihode koji nisu bili u imovinskoj kartici", izjavila je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Utvrđeno je da je Marić zakasnio s prijavom dvije nekretnine, krivo je prijavio kvadraturu jedne nekretnine, nije prijavio naknade koje je dobivao od Pravnog fakulteta te je kasno prijavio novac koji je dobio temeljem jedne sudske presude.

Također nije prijavio oranicu u općini Virje jer, kako se očitovao, nije znao da je njegov brat Svetimir Marić u njegovo ime kupio i prodao to zemljište.

"Sve će se ostalo ispitati dalje nakon pokretanja postupka", najavila je Novaković.

Protiv Bandića se ne pokreće postupak

U slučaju Bandića, koji je prijavljen zbog nedostupnosti informacija iz Grada Zagreba, povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da neće pokrenuti postupak jer se to rješava na Upravnom sudu.

"U ovom slučaju nema njegovog privatnog interesa, to što on odgovara na prigovore ne radi se o našoj ingerenciji", objasnila je Novaković.

Na pitanje jesu li pokrenuli izvide u slučaju kupnje stana gotovinom Bandićeve supruge, Novaković je istaknula da je njegova imovinska kartica već u redovnoj provjeri te će se detaljno ispitati i provjeriti.

"Provjeru smo pokrenuli prije desetak dana, dobili smo upit", rekla je Novaković potvrdivši novinarima da se radi upravo o kupovini stana u gotovini.

Komentirala je i slučaj ministra obrane Damira Krstičevića, koji je u imovinsku karticu unio upola manju vrijednost svoje kuće.

"Krstičević je prije par dana poslao u elektronskom obliku imovinsku karticu i nakon toga je poslao zamolbu da se ona ne odobri, s obzirom da ima neke stvari koje želi ispraviti. Očekujemo da će u nekom skorijem roku dostaviti karticu u elektronskom i fizičkom obliku, potpisanu", kazala je Novaković dodavši da je ministrova kartica već ušla u redovnu provjeru.

I imovinska kartica ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića ušla je u redovnu provjeru, i to zbog medijskih navoda da je zatajio 300 četvornih metara dvorišta uz kuću u Biogradu.

Redovna provjera komplicirana i dugo traje

Novaković se požalila da redovna provjera imovinskih kartica izrazito dugo traje, pogotovo ako dužnosnik ima više nekretnina. "Imamo neke alate koji nam pomažu, međutim to nije ni približno automatizirano i izuzetno je kompliciran proces", istaknula je Novaković.

Dodala je kako će se vidjeti hoće li biti poboljšanja kada na stol dođe novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Na pitanje o sigurnosnim provjerama ministara kazala je kako to nije u njihovoj nadležnosti.

"Ako se sigurnosne provjere rade za osobe na nižim funkcijama, ne vidim zašto ne bi i ministrima. Pri tome bi vjerojatno i osobi koja vodi državu bilo lakše da zna sve o onima koji dolaze na poziciju", ustvrdila je Novaković.

Tagovi: Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Goran Marić, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
AUSTRIJA
Grad u Tirolu ide u karantenu zbog južnoafričkog soja
GRAZ - Mayrhofen, gradić u austrijskoj pokrajini Tirol, bit će zbog izbijanja lokalnog žarišta korone u karanteni najmanje tjedan dana.
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
KAFIĆI
Istarski stožer traži donošenje odluke o otvaranju terasa kafića od 1. ožujka
PULA - Stožer civilne zaštite Istarske županije zatražio je u srijedu poslijepodne od Nacionalnog stožera civilne zaštite donošenje Odluke o otvaranju terasa caffe barova od ponedjeljka, 1. ožujka na području Istarske županije.
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
PCR TEST
Lauc: PCR testiranje je postalo globalni biznis, zašto ne koristimo antigensko?
ZAGREB - Upitan je li mu ponuđeno da potpiše izjavu o sukobu interesa, Lauc je rekao da je tu priču oko sukoba interesa upravo on i potaknuo, kad je rekao što se radi, a što ne u pandemiji. Dodao je da njegova tvrtka ne prodaje ništa što ima veze s pandemijom.
Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna
MJERE
Božinović: Ako i bude popuštanja, pravila će biti striktna
ZAGREB - "Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantna."
Capak: Imamo 30 posto više zaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZARAZA
Capak: Imamo 30 posto više zaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Po incidenciji je od Hrvatske i dalje bolja Finska i Danska, a u Europskoj uniji najgore stoji Češka. Po smrtnosti je Hrvatska i dalje na 19. mjestu, rekao je Capak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE