GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo će ispitati Marićev boravak na jahti

Povjerenstvo će ispitati Marićev boravak na jahti
JAHTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na radnom će sastanku raspravljati o tome ima li osnove da se otvori predmet u kojem bi se ispitivale okolnosti vezane za boravak ministra financija Zdravka Marića na jahti, odnosno je li riječ tek o prijateljskom daru ili bi možda ministar mogao biti u sukobu interesa.

Na čijoj je jahti ljetovao ministar Marić, pitala je premijera i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, ali ni nakon dva dana iz Vlade nema odgovora po kojem bi se moglo zaključiti je li ministar u sukobu interesa i je li mogao primiti takav prijateljski dar bez da se dovede u sukob interesa, piše Novi list.

Davor Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz napomenu da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer ne zna detalje, rekao je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da državni dužnosnik od svog prijatelja dobije dar pa u tom smislu i ne postavlja ograničenja kad je vrijednost dara u pitanju.

To, napominje Ivanjek, nije sporno i zakon ne zabranjuje dužnosnicima da od prijatelja primaju poklone i to se svrstava u uobičajene odnose. Dodaje da Povjerenstvo teško može ispitivati prirodu prijateljskih odnosa te da može samo dužnosniku vjerovati da je riječ o prijatelju, ali da problem može nastati ako ti prijatelji posluju s institucijom u kojoj dužnosnik o nečemu odlučuje, pa se onda otvara pitanje radi li se u slučaju prijateljskog dara zapravo o prikrivenoj naknadi za nešto u čemu dužnosnik tom prijatelju može pogodovati.

Ivanjek napominje da se takve situacije najbolje rješavaju transparentnošću, odnosno da je najbolje da javnost dozna sve detalje o nekom daru, ali i odnosima dužnosnika koji je dar primio i osobe za koju tvrdi da mu je prijatelj. Jedan od detalja, koliko god to možda prijatelju dužnosnika nije ugodno, jest da se, dodaje Ivanjek, javno kaže o komu je riječ i posluje li ta osoba s institucijom koju dužnosnik vodi.

“Ako poslovnog odnosa i poslovnog interesa nema, onda nestaje i potreba da se raspravlja ili dokazuju da je dužnosnik primio dar od nekoga tko mu je doista prijatelj godinama ili samo nekoliko mjeseci”, zaključuje Ivanjek. A da bi se rasprava mogla prekinuti ili nastaviti, nužno je da ministar ili Vlada otkriju tko je osoba na čijoj je jahti boravio Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, Davor Ivanjek, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
OŠTRIJE MJERE
Od veljače 2022. u Njemačkoj obavezno cijepljenje, a uvode se i drastična ograničenja za necijepljene
BERLIN - Predstavnici savezne i vlasti njemačkih saveznih pokrajina donijeli su na sastanku u Berlinu u četvrtak odluku o pooštrenju mjera za necijepljene, koje sadrže drastična ograničenja kontakata i pristupa maloprodaji te kulturnim i sportskim natjecanjima, a priprema se i uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa.
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
NADZOR
Evo što je DORH utvrdio u nadzoru slučaja Žalac
ZAGREB - Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
PAD
Beroš: Pad broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan
ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade o padu broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan za 14,5 posto i blagom padu broja hospitaliziranih, iako je pritisak na bolnički sustav i dalje velik.
Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda
PROMJENE
Vlada izmijenila zakon: Uvode se kazne do 50.000 kuna zbog covid potvrda
ZAGREB - Vlada na današnjoj sjednici mijenja Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U taj zakon unesene su kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda.
Milanović o obveznom cijepljenju: To je zulum
PREDSJEDNIK
Milanović o obveznom cijepljenju: To je zulum
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak prijepodne Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te je sudjelovao na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE