GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo će ispitati Marićev boravak na jahti

Povjerenstvo će ispitati Marićev boravak na jahti
JAHTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na radnom će sastanku raspravljati o tome ima li osnove da se otvori predmet u kojem bi se ispitivale okolnosti vezane za boravak ministra financija Zdravka Marića na jahti, odnosno je li riječ tek o prijateljskom daru ili bi možda ministar mogao biti u sukobu interesa.

Na čijoj je jahti ljetovao ministar Marić, pitala je premijera i saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, ali ni nakon dva dana iz Vlade nema odgovora po kojem bi se moglo zaključiti je li ministar u sukobu interesa i je li mogao primiti takav prijateljski dar bez da se dovede u sukob interesa, piše Novi list.

Davor Ivanjek, zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, uz napomenu da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer ne zna detalje, rekao je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da državni dužnosnik od svog prijatelja dobije dar pa u tom smislu i ne postavlja ograničenja kad je vrijednost dara u pitanju.

To, napominje Ivanjek, nije sporno i zakon ne zabranjuje dužnosnicima da od prijatelja primaju poklone i to se svrstava u uobičajene odnose. Dodaje da Povjerenstvo teško može ispitivati prirodu prijateljskih odnosa te da može samo dužnosniku vjerovati da je riječ o prijatelju, ali da problem može nastati ako ti prijatelji posluju s institucijom u kojoj dužnosnik o nečemu odlučuje, pa se onda otvara pitanje radi li se u slučaju prijateljskog dara zapravo o prikrivenoj naknadi za nešto u čemu dužnosnik tom prijatelju može pogodovati.

Ivanjek napominje da se takve situacije najbolje rješavaju transparentnošću, odnosno da je najbolje da javnost dozna sve detalje o nekom daru, ali i odnosima dužnosnika koji je dar primio i osobe za koju tvrdi da mu je prijatelj. Jedan od detalja, koliko god to možda prijatelju dužnosnika nije ugodno, jest da se, dodaje Ivanjek, javno kaže o komu je riječ i posluje li ta osoba s institucijom koju dužnosnik vodi.

“Ako poslovnog odnosa i poslovnog interesa nema, onda nestaje i potreba da se raspravlja ili dokazuju da je dužnosnik primio dar od nekoga tko mu je doista prijatelj godinama ili samo nekoliko mjeseci”, zaključuje Ivanjek. A da bi se rasprava mogla prekinuti ili nastaviti, nužno je da ministar ili Vlada otkriju tko je osoba na čijoj je jahti boravio Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, Davor Ivanjek, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE