GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potvrđena pričja gripa u Hrvatskoj

Potvrđena pričja gripa u Hrvatskoj
LABUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u četvrtak su izvijestili da je dan ranije potvrđena influenca ptica tipa A podtipa H5N8 u uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut, kod Podgrađa, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kako se navodi u priopćenju, u tijeku je utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen, kaže se u priopćenju.

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica, čiji je cilj onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

Iz Ministarstva navode da je propisano i obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja.

Uočene uginule divlje ptice također moraju biti prijavljene ovlaštenim veterinarskim organizacijama, s podatkom o lokaciji pronalaska lešina, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: ptičja gripa, Bosut
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE