GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpuni zaokret Scholza: Još oružja Ukrajini i čak 100 milijardi eura za Bundeswehr

Potpuni zaokret Scholza: Još oružja Ukrajini i čak 100 milijardi eura za Bundeswehr
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2022 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački kancelar u nedjelju je upozorio na spremnost da se brani "posljednji četvorni metar svake članice NATO-a", govoreći u Bundestagu o koracima koje njemačka vlada poduzima kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu.

"Bez ikakve rezerve stojimo iza obveze pomoći među članicama NATO-a. Predsjednik (Vladimir) Putin ne bi smio podcijeniti našu spremnost obraniti svaki četvorni metar NATO teritorija", rekao je Olaf Scholz na izvanrednoj sjednici Bundestaga.

Uz bezrezervnu spremnost obrane svih članica NATO-a, on je pojasnio da su među koracima koje poduzima njemačka vlada još isporuke oružja Ukrajini, daljnje sankcije protiv Moskve, povećanje vojnog budžeta Njemačke, te ubrzano okretanje alternativama za energente iz Rusije.

On je objasnio kako je sada najvažnije da se rat ne proširi i na ostale zemlje u regiji.

Njemački kancelar je kao jedan od koraka kojim će Njemačka reagirati na rusku agresiju na Ukrajinu naveo i jačanje Bundeswehra i trajno povećanje vojnog budžeta na dva posto BDP-a što se od Njemačke kao članice NATO-a i očekuje a na što su se dosadašnje ali i aktualna socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada odbijale obvezati.

Scholz je najavio da bi u sklopu jačanja Bundeswehra u budžetu za 2022. trebao biti uključen i specijalni fond od 100 milijardi eura namijenjen modernizaciji Bundeswehra. Njemačke vojne snage već godinama slove kao loše opremljene i nedovoljno financirane.

"Mi ćemo morati osjetno više investirati u sigurnost naše zemlje i tako zaštititi našu slobodu i demokraciju. Mi to činimo i za nas, za našu vlastitu sigurnost", rekao je Scholz.

On je najavio i daljnji ubrzani razvoj naoružanja unutar Europe i pojačanu suradnju s Francuskom.

"Putinov napad je prekretnica. Sada je važno da Europa vojno-tehnološki održava korak i zajedno sa svojim partnerima, posebice s Francuskom, radi na razvoju novih zrakoplova, tenkova. Ovi projekti stoje na vrhu liste prioriteta", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je u sklopu obraćanja parlamentu obrazložio i promjenu dosadašnjeg principa zabrane isporuke oružja u krizna područja.

"Mi imamo zadatak Putina odvratiti s njegovog agresivnog kursa. Na agresiju Vladimira Putina nije bilo moguće dati neki drugi odgovor", rekao je Scholz u svezi s odlukom da se Ukrajini isporuče protuoklopne i protuzračne rakete.

Njemački kancelar je dodao kako je Putinov napad na Ukrajinu "ničim izazvana i jasna povreda međunarodnog prava". Ruski veto kojim se u Vijeću sigurnosti UN-a zaustavila rezolucija o osudi napada na Ukrajinu, Scholz je nazvao "sramotnim".

Njemački kancelar je objavio i odluku Njemačke da se kao jedna od posljednjih zemalja unutar EU-a odluči za isključivanje Rusije iz međunarodnog financijskog sustava Swift.

Kao jedan od koraka koji su potaknuti ruskom agresijom na Ukrajinu, Scholz je naveo i postupak ubrzanja smanjenja ovisnosti Njemačke o energenatima iz Rusije. Kao jedan od najvažnijih koraka, Scholz je naveo i ubrzanu gradnju dva terminala za uvoz ukapljenog plina.

Nadalje je najavio pojačana ulaganja u obnovljive izvore energije što je i jedan od zacrtanih ciljeva njegove vlade.

"Mi ćemo morati promijeniti kurs kako bismo se oslobodili ovisnosti od pojedinih dobavljača", rekao je Scholz i dodao kako "odgovorna energetska politika nije samo odlučujuća za gospodarstvo i zaštitu klime nego da je ona odlučujuća i za sigurnost Njemačke".

Scholz je narodu Ukrajine zajamčio podršku Njemačke ali je izričito pružio podršku "svima onima u Rusiji koji se opiru Putinovom ratu".

"Njemačka je na strani svih onih u Rusiji koji se hrabro odupiru Putinovom sustavu moći i odbacuju njegov rat protiv Ukrajine", dodao je Scholz.

Tagovi: Olaf Scholz, Bundeswehr, Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE