GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljednji pozdrav Branki Bujić: Ljubav je odredila njeno filozofsko mišljenje

Posljednji pozdrav Branki Bujić: Ljubav je odredila njeno filozofsko mišljenje
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 09:36
Autor: prof. dr. Ana Matan, Politička misao
ZAGREB - Profesorice Branke Brujić više nema. Čitam njene tekstove i vraćam se u studentske klupe Lepušićeve 6, u učionice koje neki pamte po dimu iz njenih filter 160 cigareta, a ja po zastrašujućim riječima i sintagmama koje je lakoćom pripitomljavala i činila sigurnima za svakoga tko bi im se htio približiti.

Neki su ipak ostajali podozrivi. A kako i ne bi. Ipak je veliki rizik da s 18 godina hodaš okolo i govoriš o „uvjetu mogućnosti svake spoznaje“ ili „uvjetima iskustva“, pa neugodno ti je. Ali većina je nas ipak položila kolegij koji se zvao Uvod u filozofiju s filozofskom antropologijom, i to često začuđeni s kakvom smo lakoćom svladali, primjerice, Platonovo učenje o ljubavi iz Gozbe. Mnogima bi to bio i prvi kolokvij, jer je predmet bio na prvoj godini i svi s kojima sam ovih dana dijelila uspomene na profesoricu Brujić pamte taj prvi kolokvij kao ugodno i za studente ohrabrujuće iskustvo, opet uz nezaobilaznu punu pepeljaru.

Objašnjavali su mi kolege da je pedagoško umijeće stekla podučavajući srednjoškolce, no smatram da to nije dovoljno za razumijevanje njenog predanog profesorsko-pedagoškog rada. Jedan razgovor s uvijek elegantnom profesoricom u našoj fakultetskoj čitaonici, ostao mi je u jasnom sjećanju. Nadobudno sam tih ranih devedesetih iznosila tezu da nema smisla baviti se filozofijom jer da je sve što je filozofski relevantno već rečeno i napisano. A ona, koja je imala čvrste stavove i nevjerojatnu sposobnost da ih argumentira bez i najmanjeg tračka osobne netrpeljivosti, mirno mi je odgovorila da sve i kad bi to bilo točno, i samo podučavanje filozofije nosi ogromno ispunjenje i radost. Voljela je svoj poziv.

A ljubav je, smatram, odredila i njeno filozofsko mišljenje. Bavila se ponajviše Maxom Schelerom i Herbertom Marcuseom, dvojicom filozofa u čijem mišljenju ljubav ima nezaobilaznu ulogu. I jedan i drugi su dovodili u pitanje održivost novovjekovnog ili – kako je možda danas popularnije reći – racionalističko-prosvjetiteljskog viđenja svijeta koji se temelji na binarnim suprotnostima: sloboda-nužnost; um-priroda; subjekt-objekt, na shvaćanju svijeta u kojem nema mjesta za ljubav koja nije ni sloboda, a ni nužnost, nego „vrijednosno shvaćanje, koje se zbiva u ćudi srca“, neophodno za svaku spoznaju.

Uvođenje ljubavi u mišljenje ne čini njenu misao kaotičnom, kao što bi netko možda mogao pomisliti zbog asocijacija koje povezuje s ljubavlju. Njeno je mišljenje i njene su interpretacije bile vrlo, vrlo precizne, pa je tako, po mom sudu, profesorica Brujić vrlo rano za hrvatske prilike, a svakako prije mnogih svojih kolega, identificirala i opisala postmodernu (iako sama riječ tada jedva da i postoji). U pogovoru Čovjeka jedne dimenzije (Veselin Masleša, 1968), knjige koju je i prevela, Brujić identificira „diskontinuitet“ u Marcuseovoj misli, njegovo de facto odbacivanje kritičke teorije i upozorava na Marcuseovo naglašavanje „da je pretpostavka slobode destruiranje uma kao moći“.

Baveći se Schelerom i Marcuseom, filozofima čija misao odbacuje instrumentalan odnos prema prirodi što vodi zagovoru sasvim novog načina ‘bivanja čovjeka u svijetu’, profesorica Brujić bila je, moglo bi se reći, jedna ekološka filozofkinja. Filozofkinja za 21. stoljeće.

Zbogom profesorice, i hvala Vam za sva predavanja, konzultacije, filozofske rasprave i tekstove, a hvala Vam i za to što ste organizirali uređenje prostorije za primjereno čuvanje brojnih fakultetskih časopisa. Nećemo Vas zaboraviti.


Tekst je prvotno objavljen na web stranici časopisa Politička misao.

Profesorica Branka Brujić preminula je u 89. godini života. Na Fakultetu političkih znanosti provela je svoj čitavi radni vijek - od 1962. do umirovljenja.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala je 1973. godine na Fakultetu političkih znanosti na temu 'Kritička teorija društva H. Marcusea i povijesno mišljenje'.

Na Fakultetu političkih znanosti izvodila je nastavu na predmetu Filozofska antropologija i etika. Bila je članica Hrvatskog filozofskoga društva, Hrvatskog politološkog društva i Internacional M. Scheler Gesellschaft. Kao stipendist A. von Humboldta boravila je na Sveučilištu u Kolnu (1976/1977) i na Sveučilištu Mainz (ljetni semestar 1987/88).

Od značajnijih radova izdvajamo:“Hegelova ontologija kao obzor povijesnosti“ u knjizi H. Marcuse: Hegelova ontologija i teorija povijesnosti (1981); „Schritt zuruck“, u knjizi M. Heideggera: Unterwegs im Denken (1987); „Granice Kantova poimanja slobode iz horizonta Heideggerova mišljenja“ (Filozofska istraživanja 4/1997), „Ethos und geschichtlicher Werdeprozes (Kritisches Jahrbuch der Philosopie 3/1998), „Ethos drugog početka“ (Filozofska istraživanja 3/1998).

Profesoricu Brujić pamtit ćemo kao izrazito dragu osobu i talentiranu nastavnicu koja je studente prve godine uvodila u filozofiju i filozofsku antropologiju.

Tagovi: Branka Bujić
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE