GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate

Poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu, mijenja se model naplate
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2022 / 11:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik objavio je da su Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, nakon čega bi o njoj trebala odlučivati Gradska skupština sjednici u veljači, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja.

Kako je rekao na konferenciji za medije odluka se donosi kako bi se Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom. Dodao je da Zagreb za razliku od svih drugih gradova u Hrvatskoj odlučio ići novim putem prema koji će prema njegovu mišljenju biti najpravedniji.

'Taj sustav će omogućiti individualizaciju na razini zgrade, a posebno na razini stana u višestambenim zgradama da se napalćuje usluga prema stvarno odloženom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, radimo to kako bi riješili problem s Jakuševcem, i da se spremnici kojih je sad oko 200 tisuća na javnim površinama stave ponovno pod kontrolu vlasnika zgrada, da Zagreb više ne zovu kantograd, da pristup ne postoji trećim osobama', pojasnio je Tomašević.

Dodoa je da će se cijena usluge sastojati od fiksnog i varijabilnog dijela.

'Broj odvoza će ostati isti. Fiksni dio će biti 45 kuna mjesečno za kućanstva, za ostale 90 kuna i na to ide varijabilni dio koji će će se naplaćivati kroz sustav kupovine vrećica u trgovinama i Čistoći. Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om', kazao je Tomašević dodavši da je je tako u Švicarskoj.

Istaknuo je da će se odobravati popusti građanima koji koriste usluge reciklažnog dvorišta, kompostiraju svoj biootpad, ako koriste pelene za djecu.

Za one koji su ne budu pridržavali propisanog iz Odluke predviđene su kazne od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo.

Kako stoji u odluci 'kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika'.

Tagovi: Tomislav Tomašević, otpad, odvoz otpada, Zakon o gospodarenju otpadom
PROČITAJ I OVO
Putin: Spreman sam pomoći riješiti svjetsku krizu, uz jedan uvjet
PORUKE
Putin: Spreman sam pomoći riješiti svjetsku krizu, uz jedan uvjet
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna pomoći umanjiti problem međunarodne prehrambene krize samo u slučaju da Zapad ukloni sankcije, kaže Kremlj.
Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...
SPREMNICI
Prošao Tomaševićev prijedlog o podzemnim spremnicima: Ta odluka nije idealna...
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.
Vučić odgovorio Milanoviću: Jadno, nema ozbiljnih argumenata
ODGOVOR
Vučić odgovorio Milanoviću: Jadno, nema ozbiljnih argumenata

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je komentar hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o srpskoj premijerki Ani Brnabić - jadan, kao i da "kad histerija nastane, nema ozbiljnih argumenata".

Uhićen Bernie Ecclestone
UHIĆENJE
Uhićen Bernie Ecclestone
SAO PAOLO - Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone uhićen je u Brazilu u srijedu navečer zbog ilegalnog nošenja oružja dok se ukrcavao na privatni zrakoplov za Švicarsku, priopćila je brazilska policija.
Dodik nakon sastanka s Truss: Neću dopustiti da BiH pomaže Ukrajini
PORUKE
Dodik nakon sastanka s Truss: Neću dopustiti da BiH pomaže Ukrajini

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako nikada neće dopustiti da ta zemlja pošalje pomoć Ukrajini koja bi joj poslužila za obranu od ruske agresije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE