GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porfirije protiv Dodika: Sarajevo je predivan i otvoren grad

Porfirije protiv Dodika: Sarajevo je predivan i otvoren grad
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2021 / 21:20
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u subotu u Sarajevo koje je nazvao "predivnim" i "otvorenim gradom", posve suprotno atributima koje glavnome gradu BiH pripisuje čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Porfirije u Sarajevu sudjeluje na obljetnici svećeničke službe mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i u nedjelju bi trebao posjetiti Istočno Sarajevo koje je u sastavu Republike Srpske.

Do njegova prvog posjeta tom gradu otkako je imenovan patrijarhom dolazi u trenutku kada se BiH suočava s rastućom krizom zbog novih Dodikovih prijetnji otcjepljenjem RS-a.

Porfirije je na susretu s vjernicima u sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice biranim riječima govorio o Sarajevu.

"Moje je srce ispunjeno istinskom radošću... što sam u ovom, opet moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji i na ovim prostorima, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima i zatvoren u sebe a zapravo od svog nastanka veoma širokogrudan grad otvoren na sve četiri strane svijeta, u kojega su dolazili ljudi iz različitih krajeva i s razlilčitim iskustvima donosili darove u njega a isto tako obogaćeni iz njega odlazili", kazao je Porfirije.

Takav doživljaj bosanskohercegovačke prijestolnice potpuno je suprotan Dodikovim izjavama koji Sarajevo naziva muslimanskim gradom i uspoređuje ga s Teheranom.

"To nije naš grad. Mi nemamo nikakvu aspiraciju na Sarajevo, volio bih da nikada ne moram ići tamo pa čak ni iz turističkih razloga", kazao je Dodik u kolovozu u intervju za rusku agenciju Sputnjik.

Čelnik pravoslavnih Srba je glavni grad BiH opisao je kao zajednicu u kojoj su stoljećima zajednički živjeli narodi koji vjeruju u istog Boga, iako mu se mole na različite načine.

"Malo je gradova poput Sarajeva, u Europi ih gotovo nema", rekao je patrijarh i pozvao okupljenje vjernike da druge ljude prihvaćaju otvorena srca i kao prijatelje.

Neizravno je kritizirao sve one koji potiču podjele među ljudima u BiH, istaknuvši kako povijest Sarajeva uči da su oni nakon svakog promašaja i pada ipak razumjeli da su potrebni jedni drugima i da trebaju zajednički ići dalje.

Tagovi: patrijarh Porfirije, Sarajevo, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE