GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porasla upotreba kanabisa među starijim Amerikancima u posljednje tri godine

Porasla upotreba kanabisa među starijim Amerikancima u posljednje tri godine
KANABIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:13
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Upotreba kanabisa u porastu je među starijom američkom populacijom, a sve više saveznih američkih država okreće se njegovoj legalizaciji za medicinsku ili rekreacijsku upotrebu, rezultati su nove analize čiji su rezultati objavljeni na internetskoj stranici časopisa Američke liječničke udruge.

Broj odraslih osoba starijih od 65 godina koje su tijekom prošle godine koristile kanabis, u razdoblju između 2015. i 2018. godine porastao je za 75 posto, rezultati su ankete koju su proveli znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku.

Stručnjaci su analizirali podatke prikupljene među 15.000 osoba u sklopu nacionalnog istraživanja o upotrebi droga te su ustanovili da je broj starijih od 65 godina koji su pušili ili konzumirali "marihuanu, hašiš, travu ili ulje" porastao s 2,4 posto u 2015. godini na 4,2 posto u 2018. godini.

Zanimljivo je da je deset godina ranije u istoj dobnoj skupini evidentirano samo 0,4 posto korisnika koji su uzimali kanabis u bilo kojem obliku.

Istraživanje je pokazalo da je najveći porast korisnika kanabisa uočen među ženama, čak 93 posto te među rasnim i etničkim manjinama - oko 336 posto.

Značajan je porast korisnika kanabisa zabilježen među visokoobrazovanim osobama - 114 posto, potom među osobama koje su godinu ranije patile od psihičkih tegoba - 157 posto te među osobama koje su godišnje zarađivale između 136.000 do 272.000 kuna. U toj grupi populacije porast je iznosio 129 posto.

Studija je pokazala i porast broja starijih osoba koje su istodobno koristile kanabis i alkohol, što je puno opasnije nego kad se konzumira samo jedna od tih dviju potencijalno opasnih supstancija.

Autori studije kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja o boljem razumijevanju koristi i opasnosti konzumiranja kanabisa i njegova utjecaja na kvalitetu življenja osoba treće životne dobi.

Tagovi: kanabis, Sjedinjene države, marihuana
PROČITAJ I OVO
Rusija spremna u lipnju testirati cjepivo za koronavirus
CJEPIVO
Rusija spremna u lipnju testirati cjepivo za koronavirus
MOSKVA - Direktor velikog ruskog istraživačkog centra rekao je u utorak predsjedniku Vladimiru Putinu da je njegov laboratorij spreman od lipnja testirati na ljudima eksperimentalno cjepivo protiv novog koronavirusa.
Vučić: Moguće stavljanje Beograda u karantin
PORUKE
Vučić: Moguće stavljanje Beograda u karantin
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije večeras isključio mogućnost da će Beograd biti stavljen u karantin.
Raab: Johnson je stabilno, nema upalu pluća
OTKRIĆA
Raab: Johnson je stabilno, nema upalu pluća
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson u stabilnom je stanju i nema upalu pluća, izjavio je u utorak njegov zamjenik i ministar vanjskih poslova Dominic Raab.
Plenković: Moja izjava o relaksaciji mjera je izvučena iz konteksta
PREMIJER
Plenković: Moja izjava o relaksaciji mjera je izvučena iz konteksta
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u ovom trenutku najvažnije čuvati ljudske živote i zdravlje te da Hrvatska zahvaljujući mjerama protiv koronavirusa u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti.
Trump optužuje WHO da je stvarno uprskao s koronavirusom
OPTUŽBE
Trump optužuje WHO da je stvarno uprskao s koronavirusom
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i optužio je da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE