GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pompeo i Yang Jiechi se sastali na Havajima

Pompeo i Yang Jiechi se sastali na Havajima
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 10:59
Autor: Matej Balen
HAVAJI – Američki državni tajnik Mike Pompeo i kineski visoki diplomat Yang Jiechi održali su sastanak na Havajima koji je najavljen kao pokušaj da se smanje tenzije u bilateralnim odnosima.

Višemjesečni medijski napadi i provokacije, te krajnje politiziranje svih tema na svim poljima susreta između SAD-a i Kine doveli su međusobne odnose dviju država na najnižu točku u proteklih 50 godina. I dok se od ovog jučerašnjeg sastanka dvaju visokih državnih predstavnika na Havajima očekivalo smirivanje tenzija, medijski izvještaji sa sastanka u dvjema državama se bitno razlikuju, što doprinosi zaključku kako nikakav bitni napredak nije napravljen, te je sastanak samo iskorišten kao nastavak dominirajuće medijske propagande, kako u Kini, tako i u SAD-u.

Kineski državni mediji prenose da je sastanak održan na američku molbu, a da je krajnji zaključak da će zemlje tražiti konstruktivna rješenja i poboljšavanje međusobne komunikacije. Istaknut je snažan kineski stav o neopravdanom američkom miješanju u unutarnju kinesku politiku po pitanjima Tajvana, Hong Konga i Xinjianga, uz argumente čuvanja državnog suvereniteta, sigurnosti, politike „jedne Kine“ te ekonomskog i državnog razvoja zemlje.

Američki mediji pak naglašavaju kinesku molbu za održavanjem ovoga sastanka na kojemu su dominirale uvrede i međusobno prebacivanje krivnje. Kina je prozvana kao netransparentna, kršitelj ljudskih prava, zemlja cenzure i državne propagande. Američki državni tajnik je pokušao izvući više informacija o navodnom zataškavanju podataka oko koronavirusa, podsjetio Yanga na kineske obveze prema Hong Kongu, optužio Kinu za nelegalno prisvajanje teritorija u Južnom kineskom moru, te iniciranje vojnog sukoba sa Indijom.

Cheng Li, direktor China Center at the Brookings Institution, istaknuo je kako nije postojalo nikakvo međusobno povjerenje na obje strane, a da je sedmosatni sastanak samo iskorišten kao utvrđivanje trenutnih pozicija i razmjena pogleda na međusobne tenzije. Shi Yinhong s pekinškog Sveučilišta Renmin izjavio je kako je u ovom trenutku teško bilo za očekivati bilo kakav kompromis na bilo kojem polju sukoba između dviju država.

Tagovi: Mike Pompeo, Yang Jiechi, Havaji, trgovinski rat, Huawei, odnosi Kine i SAD-a, Hong Kong, China Center at the Brookings Institution
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE