GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polovica Britanaca bori se s rastućim troškovima života

Polovica Britanaca bori se s rastućim troškovima života
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 09:04
Autor: SEEbiz
LONDON - Gotovo polovica stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva bori se s rastućim troškovima kućanstva nakon što je inflacija dosegnula najvišu razinu u četiri desetljeća, upozorila je Zaklada Resolution.

Prema izvješćima, oko 44 posto radno sposobnih kućanstava kasnilo je s plaćanjem stanarine i hipoteke u studenom prošle godine, u usporedbi s 26 posto u siječnju 2021., izvijestio je danas Bloomberg.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 10.470 odraslih osoba, a rezultati istraživanja ukazuju na krizu troškova života, što je dodatno povećalo pritiske izazvane pandemijom Covida-19.

Posebno su teško pogođeni stanari stanova koji se suočavaju s najbržim rastom stanarine u posljednjem desetljeću, a čak osam posto njih kasni s plaćanjem stanarine.

Studija ukazuje na još crniju sliku za korisnike socijalnog stanovanja, jer se njih 19 posto izjasnilo da kasne s plaćanjem, dok čak 44 posto ima problema s plaćanjem troškova stanovanja, što praktički znači da mnogi od njih nisu mogli zamijeniti električne uređaje ili uključiti grijanje.

U isto vrijeme, zajmoprimci hipotekarnih kredita pogođeni su nizom neviđenih povećanja kamatnih stopa od strane Banke Engleske. Očekuje se da će središnja banka nastaviti sa svojim 10. uzastopnim povećanjem u četvrtak, pri čemu se očekuje da će referentna kamatna stopa dosegnuti 4,5% do svibnja.

Udio vlasnika hipotekarnih kredita koji kasne ili se bore s otplatom gotovo se udvostručio sa 27% na 50% između siječnja 2021. i studenog 2022. Unatoč naglom porastu, ukupan broj zaduženih građana koji se suočavaju s financijskim problemima u otplati svojih obveza još uvijek je manji od broja najmoprimaca stanova.

"Budući da mnogi ljudi iznajmljuju stanove na rubu već iscrpljenih financija, pritisak uzrokovan inflacijom i rastućim cijenama najma snažno utječe na njihov kućni budžet i dobrobit", kaže Cara Paciti, viša ekonomistica u think tanku.

Uz očekivano povećanje troškova stanovanja situacija za podstanare će se pogoršati, ukoliko država ne intervenira, pokazalo je istraživanje.

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, državna pomoć
PROČITAJ I OVO
Ministar obrane predviđa nestašice njemačke vojske nakon 2030.
PREDVIĐANJA
Ministar obrane predviđa nestašice njemačke vojske nakon 2030.
BERLIN - Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da će praznine ostati u vojnoj opremi zemlje nakon 2030. godine, u komentarima za novine Welt am Sonntag.
Komisija: Von der Leyen nije u utrci za čelnicu NATO-a
DEMANTI
Komisija: Von der Leyen nije u utrci za čelnicu NATO-a

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nije u utrci za sljedeću glavnu tajnicu NATO-a, rekao je u subotu glasnogovornik Komisije za dpa.

Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana
NEZADOVOLJSTVO
Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana

ZAGREB - Mnogobrojni prosvjednici u organizaciji Udruge Franak u subotu su glasno i s transparentima na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda od tog Suda zatražili da u roku od 15 dana donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Papa Franjo: Još sam živ
NAPUSTIO BOLNICU
Papa Franjo: Još sam živ
RIM - Papa Franjo u subotu je napustio rimsku bolnicu Gemelli, gdje je liječen od bronhitisa i vratio se u Vatikan te je, želeći ublažiti ozbiljnost svoje bolesti okupljenima kazao: "Znate, još sam živ".
Britanski stručnjaci: Ruska ofenziva je propala
RAT U UKRAJINI
Britanski stručnjaci: Ruska ofenziva je propala

LONDON - Propali su ruski pokušaji da povećaju svoju vojnu kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas, istaknuli su britanski vojni stručnjaci u svojoj najnovijoj obavještajnoj procjeni situacije u subotu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE