GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polovica Britanaca bori se s rastućim troškovima života

Polovica Britanaca bori se s rastućim troškovima života
STANDARD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 09:04
Autor: SEEbiz
LONDON - Gotovo polovica stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva bori se s rastućim troškovima kućanstva nakon što je inflacija dosegnula najvišu razinu u četiri desetljeća, upozorila je Zaklada Resolution.

Prema izvješćima, oko 44 posto radno sposobnih kućanstava kasnilo je s plaćanjem stanarine i hipoteke u studenom prošle godine, u usporedbi s 26 posto u siječnju 2021., izvijestio je danas Bloomberg.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 10.470 odraslih osoba, a rezultati istraživanja ukazuju na krizu troškova života, što je dodatno povećalo pritiske izazvane pandemijom Covida-19.

Posebno su teško pogođeni stanari stanova koji se suočavaju s najbržim rastom stanarine u posljednjem desetljeću, a čak osam posto njih kasni s plaćanjem stanarine.

Studija ukazuje na još crniju sliku za korisnike socijalnog stanovanja, jer se njih 19 posto izjasnilo da kasne s plaćanjem, dok čak 44 posto ima problema s plaćanjem troškova stanovanja, što praktički znači da mnogi od njih nisu mogli zamijeniti električne uređaje ili uključiti grijanje.

U isto vrijeme, zajmoprimci hipotekarnih kredita pogođeni su nizom neviđenih povećanja kamatnih stopa od strane Banke Engleske. Očekuje se da će središnja banka nastaviti sa svojim 10. uzastopnim povećanjem u četvrtak, pri čemu se očekuje da će referentna kamatna stopa dosegnuti 4,5% do svibnja.

Udio vlasnika hipotekarnih kredita koji kasne ili se bore s otplatom gotovo se udvostručio sa 27% na 50% između siječnja 2021. i studenog 2022. Unatoč naglom porastu, ukupan broj zaduženih građana koji se suočavaju s financijskim problemima u otplati svojih obveza još uvijek je manji od broja najmoprimaca stanova.

"Budući da mnogi ljudi iznajmljuju stanove na rubu već iscrpljenih financija, pritisak uzrokovan inflacijom i rastućim cijenama najma snažno utječe na njihov kućni budžet i dobrobit", kaže Cara Paciti, viša ekonomistica u think tanku.

Uz očekivano povećanje troškova stanovanja situacija za podstanare će se pogoršati, ukoliko država ne intervenira, pokazalo je istraživanje.

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, državna pomoć
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE