GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska vladajuća koalicija ipak se nije raspala zbog proračuna EU-a

Poljska vladajuća koalicija ipak se nije raspala zbog proračuna EU-a
VLADAJUĆI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2020 / 22:01
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Ultrakonzervativna stranka Ujedinjena Poljska odlučila je ipak ostati u vladi unatoč tome što se protivi dogovoru o proračunu EU-a, što znači da će poljska vladajuća koalicija zadržati većinu.

Ujedinjena Poljska tražila je da se uloži veto na višegodišnji proračun EU-a za razdoblje do 2021. do 2027. i plan oporavka od koronakrize zbog mehanizma uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava.

Tvrdila je da taj mehanizam ugrožava poljski suverenitet i da će zemlja morati pristati na liberalne politike da bi dobila novac EU-a.

Euroskeptična stranka bijesno je reagirala kada je premijer Mateusz Morawiecki, član najvećeg koalicijskog partnera Pravo i pravda (PiS), pristao na kompromisno rješenje na samitu EU-a održanom u četvrtak i petak.

Ali vođa stranke Ujedinjena Poljska Zbigniew Ziobro, ujedno ministar pravosuđa, rekao je na konferenciji za novinare u subotu da je vodstvo stranke glasalo za ostanak u vladajućoj koaliciji.

„Glasanje je bilo tajno i s 12 glasova prema osam odbijen je prijedlog jednog našeg kolege da napustimo koaliciju”, rekao je Ziobro, premda je ponovio da se njegova stranka protivi Morawieckijevom kompromisu.

„Mislimo da je premijerova odluka pogreška.. mislimo da postoje stvari koje se ne mogu mjeriti novcem”, rekao je.

Ziobro je arhitekt pravosudnih reformi zbog kojih je Poljska u sukobu s EU-om, a kojima se po mišljenju kritičara želi povećati političku kontrolu nad sudovima.

Drugi koalicijski partner, Sloga, koju vodi zamjenik premijera Jaroslaw Gowin, zastupa više centristički i proeuropski pristup.

Sloga je podržala kompromis EU-a o proračunu.

Po kompromisu, odluka o povezivanju dodjele europskog novca poštivanjem vladavine prava neće se moći primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Uredba o mehanizmu vladavine prava ostala je nepromijenjena, no Mađarska i Poljska dobile su kroz interpretativnu izjavu jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

Prema toj izjavi, Komisija neće predlagati mjere prema uredbi o mehanizmu uvjetovanosti dok ne razradi smjernice za primjenu mehanizma, a te smjernice mogu biti dovršene tek nakon odluke Suda EU-a. To znači da nema odluke o sankcijama prije odluke Suda.

Prema usvojenom rješenju, "primjena mehanizma uvjetovanosti bit će objektivna, pravedna, nepristrana i utemeljena na činjenicama", pri čemu će se sve države članice tretirati jednako i bez diskriminacije.

Mehanizam uvjetovanosti primjenjivat će se samo za programe koji se financiraju u okviru novog višegodišnjeg proračuna (VFO) i plana za oporavak, ne i za projekte koji se financiraju iz sadašnjeg VFO-a za razdoblje od 2014. do 2020.

Ranije je bilo predviđeno da se mehanizam primjenjuje za sve isplate iz europskog proračuna počevši od 1. siječnja 2021. uključujući i financiranje iz sadašnjeg VFO-a, iz kojeg se sredstva mogu trošiti još naredne tri godine.

To u praksi znači da se mehanizam i ne može primjenjivati prije 2022. ili 2023. kada će se početi provoditi projekti u okviru novih programa iz sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna.

Višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove.

Tagovi: Poljska vladajuća koalicija, Mateusz Morawiecki, Ujedinjena Poljska, proračun EU, Poljska,
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE