GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Političko nasljeđe Angele Merkel

Političko nasljeđe Angele Merkel
OSTAVŠTINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2018 / 15:46
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
KOMENTAR - CDU početkom 2000. Bila je to stranka kojom su dominirali muškarci, umjereno konzervativna narodna stranka, pomalo dosadna, ali s jasnim načelima. Na popisu prioriteta je visoko bila liberalna ekonomska politika, a stranku obilježava kršćanska percepcija čovjeka - ovako je CDU opisao politolog Oskar Niedermayer.

Samouvjereni CDU je, međutim, tada bio u krizi. Dvije godine ranije doživio je težak poraz na izborima od SPD-a. Još 1991. je Helmut Kohl u svoju vladu doveo mladu istočnu Njemicu Angelu Merkel koju su zvali "Kohlova djevojčica". Ali, ona se vrlo brzo emancipirala. I više od toga. Usred afere s donacijama CDU-u Merkel se distancira od svog mentora u otvorenom pismu. Samo nekoliko mjeseci kasnije ona postaje šefica stranke. Kao istočna Njemica, protestantica, rastavljena znanstvenica djelovala je kao strano tijelo u Kohlovom CDU-u.

Jedan od onih koji je tada na njezinu kandidaturu gledao kritički bio je Friedrich Merz - danas jedan od kandidata s dobrim izgledima da postane njezin nasljednik. On je bio jedan od niza njezinih političkih suparnika koji su smatrali da bi oni bili puno bolji šefovi stranke, a među njima je bio i Wolfgang Schäuble. No, Merkel ih je sve gurnula na marginu. Kada je 2005. postala kancelarka za nju više nitko nije predstavljao opasnost. Kada se radilo o pitanju moći, Merkel je pokazala čvrstinu i nastupala trezveno i uljudno.

Kohl je predvodio CDU 25 godina, Merkel više od 18. Niedermayer govori o "eri" Angele Merkel, "ne samo zbog dužine njezinog predsjedavanja, već također zbog toga što je snažno obilježila stranku, jer je i u gospodarskom i u društveno-političkom smislu skrenula ulijevo".

Brojne promjene koje su se dogodile pod Angelom Merkel u Kohlovo vrijeme bi bile skoro nezamislive. Uz to, u početku nije djelovala kao veliki igrač. Često joj se prigovaralo da predugo taktizira i odugovlači umjesto da donese odluku. Onda je postalo jasno da Merkel upravo u važnim pitanjima odlučuje tiho, a da stranci ne dopusti da o tome raspravlja. Iznenadila je kod brojnih tema.

- 2010: Merkel je djelovala kao štedljiva "švapska domaćica". Usred financijske krize isključuje financijsku pomoć za prezaduženu Grčku. Ali, uskoro glasa za prvi paket pomoći za kojim su slijedila još dva. Euro i jedinstvo Europe postaju jedna od njezinih velikih tema.

- 2011: Merkel važi kao netko tko se zalaže za nuklearke. Ali, nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi preko noći mijenja mišljenje i koalicija odlučuje odustati od korištenja nuklearne energije.

- 2013: izjašnjava se protiv dvostrukog državljanstva, što je uvela prethodna vlada Zelenih i SPD-a. 2017. pak staje u obranu "dvije putovnice" protiv odluke vlastite stranke.

- 2015: još 2004. Merkel je smatrala da je multikulturno društvo "propalo". Tijekom izbjegličke krize 2015. izgovara svoju čuvenu rečenicu: "Uspjet ćemo!" Otvaranje granica izbjeglicama i danas dijeli CDU.

- 2017: Merkel je dugo bila protiv istospolnog braka. Neposredno pred savezne izbore 2017. otvorila je put da se o tome glasuje u Bundestagu bez pritiska zastupničkih klubova. Takozvani "brak za sve" je prihvaćen.

Angela Merkel je kao šefica stranke CDU gurnula prema političkom centru, a time je djelomice ubirala bodove. Tomu su doprinijele brojne teme koje su tradicionalno bile teme socijaldemokrata i Zelenih, ali ih je Merkel neočekivano izreklamirala kao teme CDU-a. Na primjer: obiteljska politika. Pod vlašću Angele Merkel je usvojeno pravo na dječji dodatak, kao i na mjesto u jaslicama. Tako je CDU na saveznim izborima 2013. dobio preko 40 posto glasova - što je danas samo davni san. Angela Merkel je uspijevala s društvenim temama i temama koje se tiču okoliša ubirati bodove kod konzervativnih birača.

Tek po pitanju migracija i politike azila došlo je do podjele među kršćanskim demokratima. Dok su mnogi tražili da se uvede gornja granica za prihvat tražitelja azila i izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja, Merkel je bila protiv. "Ona je ovdje zauzela svoj stav i branila ga bez obzira na sve neugodnosti i kritike", kaže Oskar Niedermayer.

Troje kandidata za nasljednika/nasljednicu Angele Merkel: Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer i Jens Spahn

Zbog ovog stava CDU je na posljednjim izborima 2017. izgubio brojne glasove birača. Čak i to što je Merkel odlučila da se više ne kandidira za mjesto predsjednice CDU-a svoje razloge ima u migracijskoj politici, koje se svi kandidati za njezinog nasljednika danas odriču.

"U krajnjoj liniji bilo je to vrlo uspješno vrijeme za CDU", kazao je politolog Werner Patzelt, koji je i sam član te stranke. No, "tamnu sjenu na sve to baca to što je Merkel na kraju bila tvrdoglava i nepomirljiva i nije prepoznala veliku opasnost za CDU: uspon jedne stranke s desna" - misleći pri tom na AfD.

Možda se promjena CDU-a, koja se dogodila za vrijeme Angele Merkel, najbolje očitava u utrci za njezinog nasljednika. Troje glavnih kandidata se očito međusobno natječu. A drugi su se izvukli ispod pokrivača i napadaju dosadašnju šeficu. To je novum kod kršćanskih demokrata, s obzirom da se Helmut Kohl za izbore 1998. sam proglasio kandidatom za kancelara.

CDU je danas otvoreniji i raznovrsniji. On oslikava sve više heterogeno društvo. Ali, istina je da u redovima CDU-a postoji i čežnja za ponovnim uspostavljanjem jasnih i konzervativnih pozicija. Ali, "vrijeme se neće vratiti unazad bez obzira tko bude bio njezin nasljednik", smatra Oskar Niedermayer. Ovaj politolog drži da to "uopće nije moguće" i dodaje: "To nitko i ne želi." Pitanje je samo "hoće li se u potpunosti nastaviti isto ili će se napraviti umjerene korekture". Jer, za vremenom kakvo je bilo pod "patrijarhom Kohlom" izgleda da većina u toj stranci ne žali.

Tagovi: Angela Merkel, Helmut Kohl, CDU, Njemačka, Wolfgang Schäuble, Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer, Jens Spahn, Oskar Niedermayer
PROČITAJ I OVO
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
ZARAZA
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
LONDON - Britanija je u ponedjeljak zabilježila najmanji broj dnevnih slučajeva covida-19 od 4. srpnja te se smatra da je nedavni porast novooboljelih prouzročen širenjem delta soja koronavirusa možda prošao svoj vrhunac.
Možemo! postao drugi izbor građana
CROBAROMETAR
Možemo! postao drugi izbor građana
ZAGREB - Hrvatska završava mjesec u kojem su uhićenja u Zagrebu prokazala Bandićevu koruptivnu hobotnicu, a Rimac je napravio posao stoljeća, Hrvati izabrali motive za euro, osobna potrošnja drži gospodarstvo na životu, počela je i turistička sezona, ali i strah od brzog zatvaranja.
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
CIJEPLJENJE
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
ZAGREB - Nepovjerenje među građanima preme cijepljenju je nemalo. No zašto se u Hrvatskoj ne želi cijepiti gotovo polovina pomoćnog medicinskog kadra u javnom zdravstvu.
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
PRITVOR
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
SLAVONSKI BROD - Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu danas poslijepodne se oglasilo priopćenjem u kojem je rečeno da su istražitelji ispitali 52-godišnjeg vozača autobusa koji je skrivio stravičnu nesreću kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo deset osoba.
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
ISTRAGA
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
SPLIT - Zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice nekadašnjih djelatnika Grada Splita koji su počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna, doznaje se u odvjetništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE