GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polarni val stiže u Hrvatsku i regiju

Polarni val stiže u Hrvatsku i regiju
ZIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 08:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Oluja Filomena donijela je prošli tjedan Madridu nezapamćene količine snijega i niske temperature koje su se u dijelovima Španjolske spustile do rekordnih razina od oko -36 °C.

Bio je to prvi snijeg u Madridu u 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snijega glavni grad Španjolske nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru u samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

U međuvremenu se ovaj ciklonalni sustav preselio preko Sredozemlja tako da je već zahvatio istočne dijelove Balkana, Srbiju te nastavlja prema Grčkoj i Turskoj.

Već danas su se jutarnje temperature spuštale do -8 stupnjeva. Idućih dana očekuje se prodor polarnog vala koji će biti najjači tijekom vikenda. Temperature tijekom noći i jutra u dijelovima zemlje spuštat će se do -15 stupnjeva, a minusi se očekuju i na obali. Zbog toga je DHMZ izdao upozorenje na hladni val.

Danas će na području pogođenom potresom biti promjenljivo oblačno, ujutro uz moguću mjestimičnu maglu. Poslijepodne djelomice sunčano. Vjetar većinom slab jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -7 do -4, najviša dnevna od 0 do 2 °C.

U četvrtak prijepodne promjenljivo oblačno, a moguć je i povremen snijeg uz stvaranje novog tanjeg snježnog pokrivača. Poslijepodne sunčana razdoblja, a bit će ih i u petak i subotu uz uglavnom suho vrijeme. U četvrtak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, osobito u gorju, potom ponovno slab vjetar. Najniža temperatura zraka od -10 do -5, a najviša dnevna većinom od -1 do 3 °C.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

"Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Tagovi: polarni val, oluja Filomena, državni hidrometeorološki zavod
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE