GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Polančec otkrio što mu je sugerirao Vladimir Šeks

Polančec otkrio što mu je sugerirao Vladimir Šeks
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 20:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Damir Polančec, bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u mandatima premijera Ive Sanadera i Jadranke Kosor, rekao je za Dnevnik Nove TV da je u njegovom slučaju pravda bila 'slijepa'.

- Dogovor je s odvjetnicima da tek nakon što primimo pisani otpravak presude dogovorimo strategiju. Nismo dogovorili tužbu; važnija mi je moralna satisfakcija nego materijalni aspekt', kazao je Polančec komentirajući najave da će nakon oslobađajuće presude u aferi Spice tražiti višemilijunsku odštetu od države.

Prisjetio se doba optužnice iz afere Spice, velike korupcijske afere iz 2009. godine. Optužio je neke medije za 'prekomjerno granatiranje'. Upitan je li žrtvovan, odgovorio je potvrdno.

- Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, a tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao, ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene', kazao je Polančec za Dnevnik Nove TV.

Upitan o iznosu moguće odštete, dao je primjer za naknadu troškova.

- Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu. Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna', kazao je Polančec.

Komentirajući tadašnje ponašanje kolega ministara prema njemu, rekao je da je oko njega napravljen 'sanitarni kordon'.

- Nisam ih nazivao, niti sam htio neke ljude dovesti u neugodnu situaciju jer nije bilo lijepo biti viđen u mojem društvu', odgovorio je.

Upitan žali li jer je potpisao ugovor Ina-MOL, rekao je da bi se o tome moglo napraviti sedam emisija: 'Mislim da su se ispoštivale preuzete obveze, za Hrvatsku bi bilo bolje nego što je to sada'.

Suđenje je bilo devet dana mjesečno, pa nije mogao ni raditi. Otvorio je firmu za poslovno savjetovanje, bilo je teško, ali preživio je.

Nakon razgovora s Vladimrom Šeksom, ovjerio je razgovor kod javnog bilježnika.

- Sugerirao je na koji način da se branim u predmetu gdje sam bio optužen. Sugerirao je da se branim onako kako se nije dogodilo. Gospođa Kosor je napravila prvi korak prema meni, razgovarali smo o Ini, da budemo jedno prema drugom nježni', rekao je Polančec, dodajući da nema želju za povratkom u politiku, ali ima glad i žeđ za moralnom satisfakcijom i da netko u stranci veli - prema tom čovjeku smo pogriješili.

U pogledu Gabrijele Žalac i Josipe Rimac rekao je da je on znao da je čist i da ništa što mu se stavlja na teret nije točno.

'U jednom trenutku se protiv mene vodilo 11 kaznenih postupaka. Ni u jednom slučaju, osim Podravke, nije mi se stavljalo na teret da sam sebi htio nešto priskrbiti. A i za Podravku sam dokazao da to nije bilo tako', rekao je.

'Kroz niz godina čovjek prođe katarze, mislio sam nekad da neću izdržati. Zahvaljujem svima koji su bili sa mnom, a osjećam moralnu obvezu zahvaliti i Šestaku. Puno puta kada bih potonuo poticao me na borbu, pribavljao dokaze i isticao da nismo kriminalci'.

Podsjetimo, nakon što je Vrhovni sud 23. prosinca djelomično preinačio, a djelomično potvrdio oslobađajuću presudu u "aferi Spice", prema kojoj je najvažnije da je potvrdio oslobađajuću presudu za optuženike na čelu s Damirom Polančecom te Podravkinim bivšim menadžerima, država bi se uskoro mogla suočiti s tužbama za naknade troškova u milijunskom iznosu, izvijestio je utorak Jutarnji list.

Anto Nobilo, odvjetnik prvookrivljenog Damira Polančeca, potvrdio je da je sasvim izvjesno da će tražiti naknadu odvjetničkih troškova, ali i troškove odlazaka na rasprave te putnih troškova za svog branjenika, kao i da se razmatra mogućnost da Damir Polančec traži naknadu za sve ono što je izgubio dok je trajao postupak.

Prema grubom izračunu, odvjetnički troškovi mogli bi iznositi između 1,5 do dva milijuna kuna samo za Polančeca, a tu su još i troškovi ostalih odvjetnika koji su zastupali optuženike.

"Još nismo dobili odluku Vrhovnog suda. Podsjetit ću samo da je zbog ovog postupka Damir Polančec dao ostavku na mjesto ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Imao je 43 godine, bio je u naponu snage, a tri tjedna u mjesecu tri puta tjedno dolazio je na ročišta u Zagreb. Nije se mogao nigdje zaposliti jer nije mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, a godine između 43. i 55. su najproduktivnije. Do postupka protiv Ivice Todorića ovo je bio najveći gospodarski predmet na sudovima. Sigurno ćemo tužiti", rekao je Nobilo.

Dnevnik podsjeća da je postupak koji je pravomoćno okončan 23. prosinca prošle godine, a počeo je još u lipnju 2011., bio jedan od najdugotrajnijih i najsloženijih u hrvatskoj pravosudnoj praksi. U pet godina postupka održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis imao je rekordnih 50.000 stranica, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Tagovi: Damir Polančec, afera Spice, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Podravka
PROČITAJ I OVO
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE