GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pokrenut postupak protiv Mikulića i Čička zbog besplatnog lova na divlje svinje

Pokrenut postupak protiv Mikulića i Čička zbog besplatnog lova na divlje svinje
DIVLJE SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2021 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića i saborskog zastupnika Mate Čička zbog sudjelovanja u lovu na divlje svinje krajem 2019. bez plaćanja naknade koja je bila viša od 500 kuna.

Moguća povreda članka po kojem dužnosnici smiju zadržati samo dar vrijednosti do 500 kuna proizlazi iz njihova prihvata poziva da 21. prosinca 2019. bez plaćanja naknade sudjeluju u lovu u lovištu Podravlje koje je u zakupu privatne tvrtke Fermopromet, a što ih može dovesti u odnos zavisnosti ili kod njih stvoriti obvezu prema toj privatnoj tvrtki.

Utvrđeno je da je lov na koji su Mikulić i Čičak pozvani zajedno s još 40-ak sudionika organizirala tvrtka Fermopromet sukladno naredbi Ministarstva poljoprivrede da se zbog sprječavanja ulaska virusa afričke svinje pristupi smanjenju brojnog stanja te divljači u cijeloj Hrvatskoj.

Sudjelovanje u lovu ima i tržišnu vrijednost

Iako priroda tog lova nije bila komercijalna, povjerenstvo je utvrdilo da sudjelovanje u lovu ima i tržišnu vrijednost koja se lovcima naplaćuje dok je uvidom u cjenik lovišta ustanovljeno da tržišna vrijednost sudjelovanja u tako organiziranom lovu prelazi 500 kuna po sudioniku.

“Naredba ministarstva obvezuje prvenstveno organizatora koji je u lov pak diskrecijski pozvao zatvoreni krug ljudi kojima je omogućio da love na području kojim upravlja”, rekla je izvjestiteljica Tatjana Vučetić, zaključivši da se taj poziv može smatrati uslugom koja je dana pozvanima bez naknade, iako ima ekvivalent vrijednosti.

Povjerenstvo je uz to utvrdilo kako je Fermopromet bio predmet, ali i u buduće može biti predmet inspekcija u djelokrugu Državnog inspektorata na čijem je čelu Mikulić koji je, iako ne sudjeluje neposredno u inspekcijskom nadzoru inspektorima hijerarhijski nadređen.

Za Čička je utvrđeno da ga taj lov može dovesti u odnos zavisnosti ili stvoriti obvezu prema toj tvrtki jer kao zastupnik donosi zakone kojima se može utjecati na njezina prava i obveze, dok kao načelnik Općine Rugvica može doći u priliku da odlučuje o stupanju u poslovni odnos s tim društvom.

Protiv Aladrovića, Grmoje i Hrebaka postupci se neće voditi

Postupak nije pokrenut protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića koji je bio prijavljen da nije prijavio punu plaću supruge, ali se pokazalo da je plaća prijavljena u okviru dozvoljenih deset posto razlike.

Osnova za pokretanje postupka nije utvrđena ni u slučaju saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje koji je bio prijavljen da je stranka Most zaposlila suprugu Hrvoja Runtića nakon što je on prešao u njihovu stranku jer je utvrđeno da Grmoja nije sudjelovao u njezinom zapošljavanju.

Postupak se neće voditi ni protiv zastupnik u Saboru i bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka jer se pokazalo da je na Maratonu lađa otišao kao gradonačelnik.

Povjerenstvo je proširilo postupak u odnosu na bivšeg čelnika Janafa Dragana Kovačevića jer se otkrilo da za još tvrtku u kojoj ima više od 0,25 posto vlasništva nije prenio upravljačka prava.

Tagovi: Fermopromet, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Andrija Mikulić, Mato Čičak, divlje svinje
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE