GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignuta optužnica protiv vlasnice Doma u kojem je izgorjelo šestero ljudi

Podignuta optužnica protiv vlasnice Doma u kojem je izgorjelo šestero ljudi
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2020 / 08:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke 1971. godišta zbog počinjenja kaznenog djela teško djelo protiv opće sigurnosti iz članka 222., stavka 2., u vezi s člankom 215., stavkom 2. Kaznenog zakona.

Usporedbom podataka iz ranijih izvještavanja i članaka, jasno je kako se radi o Gabrijeli Čičković, vlasnici Doma za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu. Tamo je početkom godine došlo do požara u kojemu je poginulo šestero korisnika Doma.

Prema članku 222. Kaznenog zakona, za počinjenje ovog kaznenog djela zapriječena je kazna od tri do petnaest godina zatvora budući da je došlo do smrti više osoba.

Na stranicama DORH-a navodi se kako je okrivljena tijekom 2012. i 2013. godine ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju, na adresi Andraševac, Dolinska 8.

Tereti je se da je kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu naknadno, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu na adresi Dolinska 22.

Osim toga, tereti je se i da je u taj stambeni objekt smjestila još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt koji je kao gospodarski objekt–spremište preuređen za boravak osoba, a izgrađen od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

“Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenicu se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati dnevnu, tijekom 24 sata, skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu”, stoji na stranicama DORH-a.

"Postupajući na opisani način, okrivljenicu se tereti da je pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti, pa kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4:10 i 4:55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Zbog gušenja ugljičnim monoksidom smrtno su stradali korisnici socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.) čija tijela su potom izgorjela."

Tagovi: dom u Andraševcu, Gabrijela Čičković, Državno odvjetništvo
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE