GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje Svjetski ekonomski forum, u fokusu Ukrajina

Počinje Svjetski ekonomski forum, u fokusu Ukrajina
WEF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
DAVOS - Tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji počinje u ponedjeljak.

Skup se vraća se u švicarsko zimovalište nakon dvije godine, zbog pandemije covida-19. Prošle godine, tradicionalni godišnji sastanak održan je online a varijanta omikron ove ga je godine ponovno pomakla, sa siječnja na svibanj.

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

U središtu godišnjeg sastanka bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Među ostalim, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak ujutro govorit će pred sudionicima u sklopu panel rasprave o tomu na koji način Njemačka kani postati manje ovisna o ruskoj energiji.

U četvrtak bi u Davosu govor trebao održati i njemački kancelar Olaf Scholz.

Na četverodnevnom skupu u švicarskim Alpama gotovo 2500 sudionika iz politike i gospodarstva raspravljat će o rješenjima međunarodnih problema.

Moto ovogodišnjeg skupa je "Povijest na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

"Naš glavni zahtjev prema svijetu je: nemojte prestati podržavati Ukrajinu", rekla je novinarima u nedjelju Ivana Klimpuš, ukrajinska parlamentarka koja je doputovala u Davos, pozivajući da se ne dopusti da Rusija ponovno povede novi rat, protiv bilo koga u regiji.

"Treba nam oružje, više od bilo čega drugoga", rekla je druga ukrajinska zastupnica u Davosu, Anastasia Radina.

U svjetlu sankcija nametnutih Rusiji, WEF je tu zemlju ove godine isključio s godišnjeg sastanka.

Tagovi: Svjetski ekonomski forum, Ukrajina, Davos, Klaus Schwab, Robert Habeck, Vladimir Kličko
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE