GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počeo najveći kineski politički skup: Kina gubi strpljenje s Hong Kongom

Počeo najveći kineski politički skup: Kina gubi strpljenje s Hong Kongom
DVIJE SJEDNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 08:35
Autor: Matej Balen
PEKING – Godišnji politički skup okuplja više od dvije tisuće delegata iz svih dijelova Kine, a dominiraju tri teme: veće izdvajanje za obranu, mjere ekonomskog oporavka, te prijedlog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Kineski politički savjetodavni kongres te Nacionalni kongres poznatiji su kao „Dvije sjednice“ koje se svake godine održavaju u ožujku mjesecu, ali ove godine su zbog pandemije bile pomaknute na svibanj. Prema riječima kineskog premijera Li Keqiang-a, pandemija koronavirusa je izazvala snažan udar na kinesku ekonomiju, zbog čega se po prvi puta neće postaviti godišnja procjena te cilj rasta BDP-a, što je proteklih godina postala tradicija za vrijeme trajanja Dviju sjednica.

„Prošle godine je rast BDP-a bio 6.1 posto, ali ove godine nismo postavili konkretne ekonomske ciljeve. Glavni razlog su faktori koje je vrlo teško predvidjeti zbog pandemije COVID-19 te međunarodnog ekonomskog i tržišnog okruženja u krizi“, istaknuo je premijer te dodao: „Državne mjere će osigurati temeljnu sigurnost u šest područja tj. stabilizacije tržišta rada, financija, međunarodne trgovine, međunarodnih investicija, domaćih investicija te ekonomskih ciljeva.“

Uz potvrdu nastavka poreznih olakšica za gospodarstvenike u ovoj godini te nove fiskalne reforme, stigla je i najava povećanja godišnjih sredstava od 6.6 posto za vojsku. Tako će, u 2020. godini, Kina na obranu potrošiti 178.3 milijarde USD, usprkos krizi i 6.8 posto pada BDP-a u prvom kvartalu ove godine. Kina je trenutno u centru međunarodnih tenzija oko Južnog kineskog mora, te teritorijalnih sukoba sa svojim susjedima u jugoistočnoj Aziji kojima podršku daje SAD.

Ipak, najveću međunarodnu pozornost je donijela najava novog Zakona o sigurnosti u Hong Kongu. Ponovnim pogoršavanjem stanja u Hong Kongu, Kina ističe potrebu zaštite „jedne zemlje, dva sustava“, te raspravlja o nacrtu prijedloga o Poboljšavanju pravnog sustava i mehanizama za provedbu zaštite Posebne administrativne regije Hong Kong radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Mediji u Hong Kongu ističu kako je kineski premijer, u svom obraćanju na temu statusa Hong Konga, po prvi puta izostavio spominjanje „Hongkongškog osnovnog zakona“ (HK Basic Law) ili svojevrsnog hongkonškog Ustava. Pitanje Hong Konga se podiže na nivo nacionalne sigurnosti, a nasilni protesti te strani utjecaji u Hong Kongu tumače kao svojevrsni teroristički napadi.

Peking procjenjuje kako lokalni čelnici u Hong Kongu nisu u stanju donijeti i osigurati provođenje opće sigurnosti i zaštite nacionalne sigurnosti, zbog čega Peking sam radi nacrt novog zakona. Procjenjuje se kako bi Zakon o sigurnosti u Hong Kongu mogao zabraniti sve protestne, revolucionarne ili agresivne aktivnosti usmjerene protiv državnog vrha, strane političke utjecaje te sve aktivnosti koje bi se ocjenjivale kao terorističke aktivnosti kontra nacionalne sigurnosti.

Tagovi: Dvije sjednice, Xi Jinping, Li Keqiang, Zakon o sigurnosti u Hong Kongu, kineska politika, kineska ekonomija, Hong Kong, Tajvan, kineski BDP
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE