GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pobuna u KBC Split

Pobuna u KBC Split
BOLOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 08:26
Autor: SEEbiz
SPLIT - Devet od desetero ortopeda KBC-a Split od ovog ponedjeljka je na bolovanju, što je više nego jasna poruka vodstvu bolnice, piše Slobodna Dalmacija.

Kako kažu, u splitskoj bolnici na djelu je višegodišnja devastacija Odjela za ortopediju te je teško “skrštenih ruku to gledati”, o čemu su u više navrata obavijestili ravnateljstvo Bolnice te i samog ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Slobodna” je u posjedu njihovih dopisa, ali ono što je izravna posljedica ovakve situacije u KBC-u Split jest lista čekanja na kojoj se zaključno s 1. lipnja ove godine nalazilo čak 3200 pacijenata! Dobro ste čuli - tri tisuće i dvjesto s tim što se lista svakodnevno uvećava za 20-ak novih bolesnika!

- Sve što mi možemo reći pacijentima u ovom trenutku jest da se snalaze gdje i kako znaju. Bolesnici se javljaju kolegama u Biogradu gdje su već, kako čujemo, oformili posebnu listu čekanja za pacijente iz Splita - kažu nam splitski ortopedi.

Prošli tjedan je dr. Darko Sršen, voditelj Zavoda za ortopediju i traumatologiju pri Klinici za kirurgiju KBC-a, dao ostavku, i to nakon što je na toj dužnosti proveo tek malo više od tri mjeseca. Ravnatelj KBC-a dr. Julije Meštrović, naime, imenovao ga je na mjesto voditelja 14. lipnja ove godine.

“S obzirom na najavu pročelnika Zavoda za ortopediju i traumatologiju, dr. Bruna Lukšića, o reorganizaciji Zavoda s formiranjem novih odjela, koji nemaju nikakve veze sa strukom niti sa zdravim razumom i oko kojih se nije niti pokušao konzultirati s bilo kime s Odjela za ortopediju, već je samo priopćio svoju odluku o navedenoj reorganizaciji, želim istaknuti da takva reorganizacija nema nikakvog uporišta u struci i vodi k tome da Zavod za ortopediju i traumatologiju radi u budućnosti dominantno traumu lokomotornog sustava dok će ortopedski dio struke s vremenom padati u drugi plan i postupno nestajati”, piše u svojoj ostavci dr. Sršen.

“Ovakva reorganizacija Zavoda, koja dovodi do gašenja Odjela za ortopediju, ujedno predstavlja krajnje poniženje i omalovažavanje djelatnika Odjela, kako liječnika tako i medicinskih sestara, od kojih su neki i trideset godina radnog vijeka proveli na ovom odjelu. Još je gora činjenica da uzroci ovakve odluke nemaju nikakvog logičnog niti stručnog uporišta već predstavljaju samovolju jednog ili skupine pojedinaca, koji o samoj ortopediji znaju vrlo malo ili ništa”, dodaje dr. Sršen i upozorava da će KBC Split, nakon predložene reorganizacije, biti jedina zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj koja će ukinuti postojanje ortopedskog odjela.

“Ne želim sudjelovati u gašenju struke”, sažeo je u obrazloženju svoje ostavke dr. Darko Sršen.

Splitski ortopedi nezadovoljni su tretmanom u bolnici već godinama i, ako ćemo suditi po brojnim prepiskama s vodstvom bolnice i ministarstvom, problem nije od jučer. Jučer je, međutim, njihovo nezadovoljstvo kulminiralo te su otvorili bolovanje i nisu obavljeni niti prethodno čvrsto dogovoreni zahvati i operacije. O tome su, međutim, nezadovoljni liječnici već pisali ministru Berošu, i to u dva navrata. Prvi put u listopadu 2020. godine, a zatim ponovno u lipnju ove godine.

Ortopedija je, naime, u borbi s COVID epidemijom s Križina preseljena na Firule u drastično reduciranom obliku i angažirana je samo za hitnu ortopedsku i dio traumatološke problematike bez mogućnosti redovnog ortopedskog programa, no nema naznaka da bi se takvo stanje moglo promijeniti, izvijestili su ministra ortopedi. Pokazavši razumijevanje za napore zdravstvenog sustava zbog pritiska COVID bolesnika, ortopedi ipak tvrde da je njihov odjel mogao i morao, makar i u smanjenom obliku raditi sve vrijeme epidemije, ali da za to nije bilo volje kao ni dobrih organizacijskih sposobnosti odgovornih ljudi u KBC-u Split.

Štoviše, po njihovu mišljenju epidemija je samo izgovor za, kako kažu, organizacijske promašaje i kaos. Posljedice, dakako, trpe pacijenti.

“Svakodnevno smo izloženi pritiscima i nezadovoljstvu pacijenata koji čekaju na operativni zahvat i ne prihvaćaju objašnjenje da splitska ortopedija ne funkcionira jer nema uvjeta za rad”, potužili su se liječnici ministru.

Za komentar smo zamolili ravnatelja bolnice dr. Julija Meštrovića, kao i ministra zdravstva Vilija Beroša. Odgovor i jednog i drugog je stigao iz Ravnateljstva KBC-a Split i u njemu stoji sljedeće: "Na dan 27. rujna 2021. osam liječnika specijalista ortopeda nije došlo na rad u KBC Split. O razlozima nedolaska nisu upoznali rukovoditelje ustrojstvene jedinice (predstojnika Klinike za kirurgiju i pročelnika Zavoda za traumatologiju i ortopediju). Vodstvo i ostali liječnici Zavoda za ortopediju i traumatologiju organizirali su službu tako da su osigurali redovni rad u svim aspektima, kako stacionarnom, tako i polikliničkom i svi pacijenti su zbrinuti."

Kako smo doznali, u bolnici su liječnici i svi ostali zaposlenici konsternirani "orkestriranim" izostankom kolega ortopeda s posla ovog ponedjeljka, čime je opet prvenstveno nanesena šteta pacijentima. Kolege smatraju da je riječ o "neshvatljivom i nerazumnom presedanu", piše Slobodna Dalmacija.

Tagovi: KBC Split, Julije Meštrović
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE