GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenkovićevi zamjenici Anušić ili Medved

Plenkovićevi zamjenici Anušić ili Medved
KRIŽALJKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 10:14
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i ponovni kandidat za tu funkciju, gotovo je formirao svoj tim za izbore u HDZ-u.

Još je dvojba, neslužbeno doznaje N1 televizija, hoće li kandidat za njegova stranačkog zamjenika biti Ivan Anušić, osječko-baranjski župan koji je bio i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, ili Tomislav Medved, ministar branitelja. Ta bi se dvojba trebala razriješiti na sutrašnjem sastanku, a ponuda za zamjenika prvo je stigla Anušiću.

U svakom slučaju, Plenković zamjenika traži u redovima stranačke desnice, odnosno onih koji su prošli Domovinski rat budući da se Plenkoviću u HDZ-u upravo prigovara da je stranku previše gurnuo u lijevi centar.

Anušić je, naime, bio maloljetni dragovoljac, a Medved je umirovljeni brigadni general. U kombinaciji za zamjenika bio je i ministar obrane Damir Krstičević, ali on će voditi Plenkovićev stožer na izborima u HDZ-u koji se 15.ožujka, po modelu jedan član jedan glas, održavaju za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika.

Ovisno hoće li kandidat za zamjenika biti Anušić ili Medved, onaj drugi će biti kandidat za potpredsjednika, a u Plenkovićevu potpredsjedničkom timu, neslužbeno doznaje N1, trebali bi biti još ministar Oleg Butković i ministar Darko Horvat. Četvrti kandidat za potpredsjednika još je nepoznat, ali svakako će biti netko od kandidata s juga Hrvatske kako bi se zadovoljila i regionalna zastupljenost.

Plenkovićev tim na stranačkim izborima konkurirat će alternativnoj opciji, odnosno trojnom paktu Kovač/Stier/Penava koji je, kako je N1 bio i najavio, formiran kako oponenti ne bi rasipali glasove. Kovač je kandidat za predsjednika stranke, Penava za zamjenika, a Stier za potpredsjednika.

U kuloarima se čuje kako bi kandidati za potpredsjednike te alternativne opcije mogli biti još Milijan Brkić, Domagoj Ivan Milošević te Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a, ali to nisu potvrđene informacije.

Izvori bliski Plenkovićevim oponentima kažu kako je dogovor da Kovač bude kandidat za šefa stranke postignut zato jer se smatra da on može zahvatiti više stranačkih birača koji su za promjenu od Stiera, a kada je Kovač, koji potječe iz diplomacije, kandidat za prvog čovjeka HDZ-a, onda nije bilo smisla da i njegov zamjenik bude kandidat istog vanjskopolitičkog profila. Zato je Penava kandidat za zamjenika, a Stier potpredsjednika stranke.

Tagovi: Ivan Anušić, Andrej Plenković, Tomo Medved, Damir Krstičević, Oleg Butković, HDZ, Hrvatska demokratska zajednica
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE