GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Za obnovu Zagreba i okolice nema instant rješenja

Plenković: Za obnovu Zagreba i okolice nema instant rješenja
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 12:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković, predstavljajući u utorak Hrvatskom saboru prijedlog zakona o obnovi Zagreba, naglasio je da tome treba pristupiti ozbiljno i organizirano, poručivši da "instant rješenja nema" te kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije biti donesen na brzinu.

"Pažljivo ćemo nastojati kombinirati nacionalna sredstva i međunarodne izvore financiranja da se u godinama koje su pred nama realizira obnova Grada Zagreba. Tu instant rješenja nema, niti će itko od nas čuti bilo kakve iluzije o tome da će se sve skupa obnoviti i popraviti na brzinu. To jednostavno nije realno i nemoguće je", naglasio je Plenković.

Dodao je kako je riječ o dugoročnom zakonu koji ne smije i ne može biti donesen na brzinu te je ponovio kako će prihvatiti kvalitetne prijedloge oporbe.

„Te nedjelje 22. ožujka kada je Zagreb i okolicu pogodio potres svi smo osjetili neukrotivu i razornu snagu prirode, potres koji je trajao tek 1-ak sekundi, odnio je jedan mladi život, u potresu je oštećeno 25 tisuća zgrada, neuporabljivo ili privremeni neuporabljivo je više od 6000 zgrada među kojima su vrtići, škole, fakulteti, znanstvene i kulturne ustanove”, kazao je Plenković zastupnicima.

Uz brojne crkve i samostane oštećen je, podsjetio je, simbol Zagreb, Katedrala, "a krnji tornjevi Katedrale još će dugo biti najvidljiviji ožiljak glavnog grada".

„Zagreb je postao jedini europski glavni grad kojeg je u posljednjih nekoliko desetljeća pogodio ovakav potres, a jedini u svijetu kojem se to dogodilo usred pandemije virusa”, rekao je Plenković,

Građani na izazove odgovorili srcem i solidarnošću

Istaknuo je da su građani na izazove odgovorili velikim srcem, solidarnošću, pribranošću i dostojanstvom, te da su službe i volonteri odmah izašli na teren.

Razmjeri šteta procijenjeni na 86 milijardi kuna nadilaze sve s čim smo se dosad suočavali, naglasio je premijer.

Podsjetio je da su ugrožene obitelji smještene u studentskom domu, da je kroz njega prošlo 800 građana, a da ih je trenutno tamo još 350, te da je za njihov smještaj i prehranu država izdvojila 12,6 milijuna kuna.

Osigurano je i po 12 tisuća jednokratne pomoći za obnovu krovišta, dimnjaka, zabatnih zidova, dizala za što je rebalansom izdvojeno 100 milijuna kuna kao i po 8 tisuća kuna za kondenzacijske bojlere za što je osigurano 41 milijun kuna iz Fonda za zaštitu okoliša.

Ponudili smo i sufinanciranje najamnine zamjenskog stana do rujna 2021., do danas su zaprimljena 463 zahtjeva, a riješena su 346 zahtjeva, podsjetio je.

Osiguran je i zajam od Svjetske banke od 200 milijuna eura koji će biti iskorišten za obnovu zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Horvat: Riječ je o generacijskom pothvatu

Ministar graditeljstva Darko Horvat kazao je kako je riječ o generacijskom pothvatu te da su u izradu zakona bili uključeni iz mnogih područja.

Zakon uređuje način i postupak obnove, uklanjanje zgrada, izgradnju zamjenskih kuća, te stambeno zbrinjavanje ljudi, predviđa osnutak Stručnog savjeta za obnovu koji će imati savjetodavnu ulogu te Fonda za obnovu koji će obavljati stručne poslove pripreme, organizaciju i provedbu obnove. Predviđa i četiri načina obnove: popravak nekonkstukcijskih elemenata, popravak konstrukcije ili pojačanje konstrukcije ili cjelovitu obnovu.

Tagovi: Andrej Plenković, obnova Zagreba, Darko Horvat
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE