GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Vidio sam snimku i znam da je postojao predumišljaj

Plenković: Vidio sam snimku i znam da je postojao predumišljaj
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković odbacio je u petak u Bruxellesu teze da se napad ispred Banskih dvora mogao dogoditi bilo gdje te je osudio odobravanje i relativiziranje teškog zločina, čime se bave desnica i ljevica.

Hrvatski je premijer u jučerašnjoj izjavi novinarima sugerirao da je on osobno bio metom napada na Banske dvore u ponedjeljak jer pojedinci iz političkog i medijskog života potiču na netoleranciju i mržnju prema njemu.

Među njima je, kao začetnika, naveo i predsjednika države Zorana Milanovića, koji se, prema Plenkoviću, takvim govorom služio u kampanji 2016. godine.

Milanović je to opovrgao i na Facebooku napisao da se "ta tragedija mogla dogoditi bilo gdje i da su joj korijeni negdje drugdje".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je, pak, da je u tom činu vidio napad na hrvatske institucije smještene na Markovu trgu i da mu je stoga "neprihvatljivo da Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu".

S namjerom i predumišljajem

"Za razliku od onih koji misle da je to moglo biti bilo gdje, što je teza Zorana Milanovića i Peđe Grbina, ja sam otišao pregledati snimku toga napada i jasno se vidi da to nije trebalo biti negdje drugdje, nego baš s namjerom i predumišljajem upravo na trgu Svetog Marka, gdje je sjedište vlade", kazao je Plenković danas novinarima.

"Počinitelj strašnog zločina nije otišao na Pantovčak, nije otišao u Novu Gradišku, gdje je sjedište gospodina Grbina, niti je išao pred neku drugu zgradu, nego je došao baš pred zgradu vlade", rekao je Plenković.

Oštro je osudio odobravanje, minimiziranje i relativizaciju napada na Banske dvore.

"Imate dva trenda, krajnju desnicu, Škoro i sva ta ekipa, oni gotovo da to odobravaju i nalaze razumijevanje za taj strašan čin pokušaja ubojstva. S druge strane imate ljevicu koja to relativizira i minimizira", rekao je Plenković.

"Da je premijer bio netko iz SDP-a, ja bih prvi to osudio i solidarizirao se i tražio od nadležnih tijela da se istraže i vide koji su pravi razlozi zašto se to dogodilo. Tu je ta razlika", rekao je Plenković.

Rekao je nema mjesta zabrinutosti da bi se zbog ove situacije mogla ugroziti sloboda medija, kazavši da se nikada unatoč brojnim uvredama i difamacijama koji je izložen nije odlučio na tužbe pred sudom.

Milanović je perfidan

Komentirao je i Milanovićevo negiranje da je posijao sjeme mržnje protiv njega.

"Predsjednik jako dobro zna što je i kako govorio, kako je djelovao. Svjestan je on toga, on je dovoljno pametan i dovoljno perfidan da jako dobro zna o čemu se radi. Ako bude prigode možemo nas dvojica o tom razgovarati, a on to dobro zna", rekao je Plenković.

Dodao je i da postoji "prešutna koalicija Škore, Mosta i Milanovića".

"Oni su surađivali u drugom krugu predsjedničkih izbora. Milanović je rekao da je sada s njima uspostavio koliko toliko dobre odnose. Pa to mi znamo i vidimo, to je jasno kao dan, cijeli pokret, cijeli 'raison d'etre' toga pokreta bio je da Kolinda Grabar-Kitarović ne bude izabrana za predsjednicu", ustvrdio je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Peđa Grbin, Danijel Bezuk, pucnjava na Markovu trgu
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE