GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u Saboru hvalio poteze Vlade, oporba relativizirala njegove uspjehe

Plenković u Saboru hvalio poteze Vlade, oporba relativizirala njegove uspjehe
SABOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 14:24
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković hvalio je u ponedjeljak u Saboru poteze Vlade tijekom pandemije, nabavu cjepiva, očuvanje radnih mjesta, dok je oporba relativizirala njegove uspjehe uz ocjenu da u Bruxellesu "glumi velikog baju a u Hrvatskoj je mali miš".

"Oko 700 tisuća radnika i 120 tisuća poslodavaca premostilo je krizu covida-19 jedino i isključivo zbog odluka Vlade koje su bile brze, izdašne i učinkovite", istaknuo je Plenković podnoseći Saboru izvješće o sastancima Europskog vijeća.

"Što se tiče naknada napravili smo iskorak bez presedana, i druge su zemlje to činile ali malo tko je to učinio na ovakvo učinkovit način kao mi", dodao je Plenković.

Naglasio je i važnost cijepljenja za održanje gospodarske aktivnosti. "Očekivao smo bolju dinamiku, nisam očekivao da ćemo u ovakvoj megakrizi doći u situaciji da smo usporili na 34 posto", kazao je i ustvrdio da nema kontradikcije između nas i europske politike po pitanju poticanja cijepljenja.

"Niti trenutka bilo koja druga zemlja neće oklijevati da dio hrvatske obale ili županije koja će imati visoku incidenciju stavi u crveno, to smo doživjeli lani i ne mogu više puta ponoviti koliko je cijepljenje jedini način da se osigura turistička sezona", dodao je.

Na upit Nikole Bartulice (DP) hoće li necijepljena djeca na jesen moći u učeničke klupe Plenković je kazao da će o tome odluku donijeti struka te ponovio da je odgovornost na svakom građaninu.

Rezultate premijera, spas radnih mjesta, nabavu cjepiva tradicionalno su hvalili zastupnici HDZ-a, na što oporba burno reagirala.

"Ovakva uliznička pitanja vrijeđaju moj intelektualni dignitet i dignitet mene kao zastupnika", reagirao je Nino Raspudić (Most) na pohvale Majde Burić (HDZ) da se upravo premijer izborio za državničke nacionalne interese kod nabave cjepiva.

"Ako ne znate kako je bilo u Skupštini Jugoslavije, ovako je bilo", dodao je Arsen Bauk (SDP).

"Toliko ste dobro ishendlali ovu krizu da se tek 35 posto zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepilo", rekla je Marija Selak Raspudić (Most) te optužila premijera za sadističko mentalno zlostavljanje građane najavama represivnih mjera.

Nikola Grmoja (Most) poručio je premijeru da on nikome nije dao ništa svoje i da su potpore kojima se hvali novac poreznih obveznika. "Vodi se trka tko će više komplementirati premijeru, zastupnici bi trebali artikulirati probleme građana a ne podilaziti i uvlačiti se premijeru", kazao je Grmoja, Ustvrdio je da Plenković u Hrvatskoj "glumi velikog baju a da je u Bruxellesu mali miš", misleći na njegov odnos prema madžarskom premijeru Orbanu.

Uslijedilo je niz poziva zastupnika na povredu Poslovnika zbog vrijeđanja zastupnika na što je predsjednik Sabora podijelio niz opomena. "Nećete vi procjenjivati ton i sadržaj nečijeg pitanja", poručio je Jandroković objasnivši da zastupnici mogu i hvalili i kuditi Vladu.

Na kraju je premijer ironično zahvalio zastupnicima Mostu i SDP što su očuvali radna mjesta , osigurali cjepiva, osigurali financijsku stabilnost, naglasivši sinergiju Mosta i SDP-a. "Most se približava ljevici i to građani moraju znati", dodao je Plenković.

Dotaknuo se i Kluba zeleno-lijevog bloka poručivši da su zeleni u Europskom parlamentu bili protiv spominjanja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH pritom odbacivši teze Urše Raukar Gamuli (KLZ) o porazima HDZ-a u EP kao nebuloze.

"Mnogi omalovažavaju probleme i izazove koje proživljavamo kroz pandemiju i gospodarsku krizu, nije mi jasno kako ne vide koliko napori su učinjeni kroz proračun da države sve izdrži", zaključila je Grozdana Perić(HDZ) braneći premijera.

Hrvoja Zekanovića (Suverenisti) zanimao je stav HDZ prema rezoluciji Predraga Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju žena. "Primili smo na znanje tu rezoluciju, rezolucije se cikličke usvajaju u Europskom parlamentu i nemaju obvezujući karakter na aktivnosti u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji članici”", kazao je Plenković.

Karolina Vidović Krišto (NZ) optužila je pak premijera da je namjestio natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića te da je utjecao na medije i pravosuđe.

Njezine optužbe Plenković je nazvao "još jednom patetičnom tiradom bez argumenata" tumačeći da je Bačića izabrao Sabor a ne Vlada te da ga do tada nije niti poznavao.

„A ako kontroliramo hrvatske medije onda to činimo nekako mazohistički", odgovorio joj je premijer na što je Vidović Krišto ocijenila da se ponaša kao da je u Skupštini Jugoslavije.

Plenković je u raspravi, među ostalim, poručio i kako je Vlada protiv bilo kakve diskriminacije protiv bilo koje manjine odgovarajući na upite zastupnika o stavovima o mađarskim zakonima o homoseksualnosti.

Kazao je i kako Hrvatska podržava napore Srbije na putu u EU ,ali uz uvjet ispunjavanja kriterija, među ostalim ona iz poglavlja 23.

Tagovi: Sabor, Vlada, Andrej Plenković, oporba
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE