GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u Petrinji: Očekujemo ubrzanu obnovu u tjednima koji su pred nama

Plenković u Petrinji: Očekujemo ubrzanu obnovu u tjednima koji su pred nama
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 13:44
Autor: SEEbiz / HRT
PETRINJA - U središtu Petrinje počelo je uklanjanje ruševina u Ulici Vladimira Nazora. Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Tomo Medved u Petrinji su obišli grad, a premijer je sudjelovao na sastanku Stožera u petrinjskoj vojarni.

- Sastanak je bio vrlo sadržajan. Izvijestili su me o svim aktivnostima i prioritetima. Na području Banovine osigurano je 2.276 kontejnera te raspored 930 prijenosnih klima uređaja. Podijeljeno je 867.100 obroka, 77.700 za operativne snage, kazao je premijer Andrej Plenković koji je potom iznio i ostale brojke. Dodao je kako vezano za sve aktivnosti očekuje ubrzanu dinamiku u tjednima koji su pred nama.

Naglasio je kako je u Petrinji uspostavljen zejednički ured Ministarstva graditeljstva, poljoprivrede, Središnjeg državnog ureda, Grada i Županije koji procesuira sve zahtjeve i koji će biti fokalna točka za sve aktivnosti za građane kojima je potrebna pomoć.

- Ovdje je zaista vidljiva puna potpora predsjednika Vlade i svih resora kako bismo postigli rezultate koji s mjerljivi i koji su iznimno visoki u pogledu postignuća, naglasio je prvi čovjek Stožera, ministar Tomo Medved.

Dodao je kako je pred njima još izrazito složen i zahtjevan postupak, uz započetu nekonstrukcijsku i pripremanje konstrukcijske obnove - slijede mjere usmjerene gospodarskoj revitalizaciji i normalizaciji stanja na potresom zahvaćenom području. Ponovio je da "niti jedan čovjek neće biti prepušten sam sebi, bez obzira na kojem je dijelu stradalog područja".

Kad će krenuti obnova kuća s crvenom naljepnicom?

- Naša je zadaća da pomognemo svima, bez obzira na vrstu oštećenja. Ono što je sad bitno da se dinamizirao proces natječaja za intervencijsku obnovu, dimnjaka, zabatnih zidova i krovova. To su poslovi koje mogu raditi manja društva. Potpredsjednik Medved je dao niz zadaća svim akterima u Stožeru da se riješi sve ono što može biti dovedeno u funkciju do iduće sezone grijanja, a nisu velika oštećenja. Kad je riječ o konstrukcijskoj obnovi koja je zahtjevnija - mora postojati čista imovinska situacija. Niz je problema, i radi se na ubrzanju procesa - naročito Ministarstvo graditeljstva Ured za stambeno zbrinjavanje, kazao je premijer.

Naglasio je kako je Banovina kroz povijest prošla niz negativnih tranzicija te ponovio: "Deset sekundi potresa znači minimalno deset godina obnove". Procedure traju, izvore sredstava osiguravamo na različite načine i mi ćemo taj proces kvaltiteno strukturirati, on neće biti gotov do devetog mjeseca. Moramo napraviti sve 'lege artis'". Napomenuo je da je imovinsko-pravna situacija u Zagrebu bitno kompliciranija nego ona u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Što je s obnovom u Zagrebu?

Upitan u kome vidi odgovornost za sporost obnove u Zagrebu s obzirom na to da je na Baniji srušeno oko 150 objekata, a u Zagrebu tek tri kuće iako je prošao puno duži vremenski period od zagrebačkog potresa, odgovorio je kako je u Zagrebu bio cilj prvo osigurati institucije koje će provoditi cijeli proces, osigurati različite vrste financiranja te osigurati suradnju države, grada i ostalih pogođenih županija.

- Proces administriranja, procesiranja zahtjeva je nešto sporiji nego što smo očekivali, međutim Zagreb je još kompleksniji imovinsko-pravno nego što je to ovdje. Dali smo zadaću ministru Horvatu da ubrza sve procese i očekujem da svi oni koji mu u tome trebaju pomoći, daju doprinos, rekao je Plenković.

Također je rekao kako ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić mora odigrati ulogu koju Fond ima i biti propulzivan faktor, naročito za segment obnove privatnih kuća i zgrada.

- Ja sam prezadovoljan sa brzinom. Bilo je i gorih slučajeva, ali po projektu idu naljepnice, zelena, narančasta pa crvena. Mi smo zadovoljni, ima dosta kuća u okružju, to je relativno novo naselje pa su kuće manje oštećene, samo krovišta i dimnjaci, kaže mještanin Ivan Pejaković.

- U ovome trenutku imamo obnovljenih 150 kuća. Kako nas neće ove nepogode tako nas ni vrijeme nije služilo. Dvadeset dana intenzivne kiše usporilo je radove i 'otkrij-pokri' sustav. Sad imamo deset dana ekstremnih vrućina. Radnici na krovištima mogu raditi do dedan, dva sata, poručuje Goran Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Tagovi: Andrej Plenković, Petrinja, obnova Petrinje, Tomo Medved, Damir Vanđelić, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
PREMIJER
Plenković: Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta
ZAGREB - Nakon završetka sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se uvodno na teme o kojima su govorili.
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
OPASNE NAJAVE
Poljski veleposlanik u Francuskoj: Ući ćemo u rat ako se Ukrajina neće moći obraniti
PARIZ - Veleposlanik Poljske u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski rekao je u intervjuu za francuske medije da bi mogla nastati situacija u kojoj bi Poljska morala ući u rat ukoliko Ukrajina ne bude u stanju da se obrani od Rusije.
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
IZNENAĐENJE
Đukanović i Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori
PODGORICA - Milo Đukanović kandidat Demokratske partije socijalista i Jakov Milatović čelnik prosrpskog Pokreta Europa sad, prema rezultatima nakon dvije trećine prebrojanih glasova, ušli su u drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore, objavila je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači na svim izbornim mjestima.
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
KONTROLE
Državni inspektorat pojačano nadzire ugostiteljske objekte i konzumaciju alkohola mlađih od 18
ZAGREB - Pojačani nadzor za vikend provode Državni inspektorat, sanitarna i turistička inspekcija, a nadziru usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića i drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina.
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija
PORUKE
Vučić: Provest ćemo sporazum s Kosovom sve do svojih crvenih linija

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju da u pogledu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom neće implementirati "ništa što podrazumijeva prijem Kosova u Ujedinjene narode ili bilo kakvo de iure ili de facto priznanje".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE