GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković u dvodnevnom posjetu Ukrajini

Plenković u dvodnevnom posjetu Ukrajini
POSJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2021 / 09:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković odlazi u nedjelju u dvodnevni posjet Ukrajini gdje će sudjelovati na Inauguracijskom samitu Krimske platforme u Kijevu.

Hrvatski premijer susrest će se s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom pri dolasku u Kijev u nedjelju.

U ponedjeljak su predviđeni su susreti premijera s predsjednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenskij će u ponedjeljak predstaviti Krimsku platformu - novi, međunarodni koordinacijski format, čiji je cilj poboljšanje učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovor na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanje daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranje zaštite žrtava, navodi se u vladinom priopćenju.

Platforma će djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

Tijekom samita predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

Samit se održava uoči 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine, a očekuje se dolazak oko 40 stranih delegacija, navodi se na službenoj stranici ukrajinskog predsjednika.

S premijerom putuju šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić.

"S Ukrajinom će se vratiti život na Krim"

Nekoliko dana uoči Inauguracijskog samita Krimske platforme, Zelenskij je rekao da će se "s Ukrajinom vratiti život na Krim".

U okviru Krimske platforme trebao bi se razmotriti status krimskih Tatara, odgovoriti na militarizaciju poluotoka, raditi na oslobađanju više od stotinu ukrajinskih političkih zatvorenika, rekao je ukrajinski predsjednik i dodao da je za "napredak" u potonjem pitanju nužan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi Kijeva i Moskve napeti su od ruske aneksije Krima 2014. godine. U sukobima ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su uslijedili poginulo je više od 13.000 ljudi.

Sedam godina od aneksije Krima, Sjedinjene Države i Europska unija stoje uz Ukrajinu i nastavljaju produljivati sankcije Rusiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju treba doputovati u Kijev. Dva dana uoči planiranog putovanja u Ukrajinu posjetila je Rusiju i razgovarala s Putinom o Ukrajini, između ostalog.

Merkel je ocijenila da mirovne pregovore o istoku Ukrajine treba "održati na životu", unatoč njihovu zastoju u prilikama velike rusko-ukrajinske napetosti. objavio je u petak AFP.

"Preporučam da se i dalje pokušava održati na životu ovaj format i da on ne završi u slijepoj ulici", rekla je, premda "pomaci nisu tako veliki kako smo očekivali".

Njemačka kancelarka rekla je Putinu da će se i dalje "zauzimati za (očuvanje) teritorijalnu cjelovitost Ukrajine do posljednjeg dana svog mandata".

Njemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata kojim se zasad bezuspješno pokušava pronaći trajno rješenje sukoba na istoku Ukrajine.

Tagovi: Andrej Plenković, Ukrajina, Krim, Petro Porošenko
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE