GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima

Plenković: Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2019 / 12:51
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nakon sastanka Odbora za Hrvate van Hrvatske premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima.

Premijer Plenković prvo je zahvalio svima koji su sudjelovali na sastanku.

"Ovi savjeti su sjajan prigoda da Vlada predstavi sve ono što radi za zajedništvo domovinske, iseljene Hrvatske, da kontinuirano povećavamo potporu, programe, projekte i financijska sredstva. Ali prije svega i da osluškujemo sve ono što možemo unaprijediti, i u pogledu zakonskoga okvira i olakšavanja komunikacije naših ljudi izvan Hrvatske s domovinom, a naravno da stvaramo preduvjete za njihov povratak."

"Na tom tragu čuli ste i izlaganje i vjerujem da će preporuke koje su važne i dobro prihvaćene od strane Savjeta biti svojevrstan vodič Vladi u unapređenju daljnje suradnje."

Novinari su premijer upitali kako reagira na najnovije objave Tomislava Karamarka na društvenim mrežama koji se na svom Facebook profilu u podužoj objavi osvrnuo se na godišnjicu pada Berlinskog zida, odnos današnje Hrvatske prema antifašizmu i komunizmu i, po svemu sudeći, najavio kandidaturu za predsjednika stranke.Nisam to vidio, ali svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima.

"A gledajte, imamo mi drugu zadaću sada, to su predsjednički izbori. Kada dođu unutarstranački, onda ćemo igrati te utakmice."

Novinarima je kazao i koji su prioriteti Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

"Pa ono što je, po meni, najvažnije, i to je jedna loša situacija nakon promjena Ustava 2010. kada smo ograničili glasovanje Hrvata izvan Hrvatske na isključivo fizička mjesta gdje imamo predstavništa Hrvatske i konzularne urede, to pitanje je istaknuto i mislim da bi bila velika šteta. Jer, evo, ja sam bio u veleposlanstvima, organizirao izbore van sjedišta - vjerujte mi, to niti je veliki trošak, niti veliki napor."

"Ja sam bio u Francuskoj, nama nikada nije bio problem imati izbore niti u Lyonu, niti Marseilleu, ili bilo gdje gdje žive Hrvati. Jer ako morate ići sami nekih 900 kilometara, onda vas taj vaš glas jako puno košta. To je nefer i tu moramo unaprijediti nešto što je, po mom sudu, odvratilo mnoge da sudjeluju u političkom životu Hrvatske i iskorite svoje pravo kao državljanina, a to je pravo glasa."

Danas je 30. obljetnica pada Berlinskog zida i mnogi političari daju svoj komentar, stoga su novinari za isti zamolili premijera.

"Pad Berlinskog zida bio je jedan od prekretničkih, povijesnih trenutaka za europski kontinent, za europsko jedinstvo. Pad je važan korak ne samo za ujedinjenje Njemačke, nego i objektivno i za ujedinjenje Europe."

"Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u europskom parlamentu održao jedan, po meni, najreferentniji govor, kada je kazao da Europa mora dati drugom plućnom krilu da diše. I na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske, međunarodno priznate države. I zato je i danas naš ministar vanjskih poslova u Berlinu, na obilježavanju pada Berlinskog zida," rekao je premijer.

Danas u Tvornici potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović predstavlja svoj program. Novinari su premijera upitali što on očekuje.

"Pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović."

Konačno je odgovorio na pitanje novinarke je li Hrvatska danas dovoljno antifašistička i na to je kazao sljedeće:
"Dakle, imali ste raspravu u Hrvatskom saboru o Zakonu o blagdanima, mislim da je moj stav sasvim jasan. Postoje neke temeljne vrijednosti na kojima je građena moderna i slobodna Hrvatska koji su i temelji i vrijednosti koje dijeli i Statut i program HDZ-a i iza toga stojimo. Ja mislim da nisam mogao biti decidiraniji, nego što sam bio, a i vidjeli ste rezultate."

Tagovi: Andrej Plenković, Tomislav Karamarko, HDZ, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše koronavirus
PSI I VIRUS
Obećavajući rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše koronavirus
HELSINKI - Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.
Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene
NOVE MJERE
Od petka karantena u Francuskoj, škole ostaju otvorene
PARIZ - U Francuskoj se od petka uvodi karantena najmanje do 1. prosinca kako bi se suzbio drugi val covida-19, nesumnjivo smrtonosniji od prvoga, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron.
Pljačke i nasilje u Philadelphiji, uvodi se policijski sat (VIDEO)
NEREDI
Pljačke i nasilje u Philadelphiji, uvodi se policijski sat (VIDEO)
Pljačke i nasilje u Philadelphiji, uvodi se policijski sat (VIDEO)
PHILADELPHIA - Philadelphia će od srijede navečer uvesti policijski sat kako bi se stalo na kraj pljačkama i nasilju tijekom noćnih prosvjeda koji su izbili nakon što je policija ubila jednog crnca, objavio je ured gradonačelnika.
Markotić: Kroz nekoliko dana dolazi prva tranša od 5.000 doza remdesivira
LIJEK
Markotić: Kroz nekoliko dana dolazi prva tranša od 5.000 doza remdesivira
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je za Dnevnik Nove TV kako misli da je bilo dano jako puno savjeta kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se našli.
Plenković: Lockdown i restriktivne mjere ćemo nastojati izbjeći
PREMIJER
Plenković: Lockdown i restriktivne mjere ćemo nastojati izbjeći
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da će se s porastom oboljelih i umrlih od Covida-19 pooštravati epidemiološke mjere, ali i nastojati izbjeći zatvaranje i restriktivne mjere kakve smo imali na proljeće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE