GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima

Plenković: Svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2019 / 12:51
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nakon sastanka Odbora za Hrvate van Hrvatske premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima.

Premijer Plenković prvo je zahvalio svima koji su sudjelovali na sastanku.

"Ovi savjeti su sjajan prigoda da Vlada predstavi sve ono što radi za zajedništvo domovinske, iseljene Hrvatske, da kontinuirano povećavamo potporu, programe, projekte i financijska sredstva. Ali prije svega i da osluškujemo sve ono što možemo unaprijediti, i u pogledu zakonskoga okvira i olakšavanja komunikacije naših ljudi izvan Hrvatske s domovinom, a naravno da stvaramo preduvjete za njihov povratak."

"Na tom tragu čuli ste i izlaganje i vjerujem da će preporuke koje su važne i dobro prihvaćene od strane Savjeta biti svojevrstan vodič Vladi u unapređenju daljnje suradnje."

Novinari su premijer upitali kako reagira na najnovije objave Tomislava Karamarka na društvenim mrežama koji se na svom Facebook profilu u podužoj objavi osvrnuo se na godišnjicu pada Berlinskog zida, odnos današnje Hrvatske prema antifašizmu i komunizmu i, po svemu sudeći, najavio kandidaturu za predsjednika stranke.Nisam to vidio, ali svaki član HDZ-a može sudjelovati na stranačkim izborima.

"A gledajte, imamo mi drugu zadaću sada, to su predsjednički izbori. Kada dođu unutarstranački, onda ćemo igrati te utakmice."

Novinarima je kazao i koji su prioriteti Odbora za Hrvate izvan Hrvatske.

"Pa ono što je, po meni, najvažnije, i to je jedna loša situacija nakon promjena Ustava 2010. kada smo ograničili glasovanje Hrvata izvan Hrvatske na isključivo fizička mjesta gdje imamo predstavništa Hrvatske i konzularne urede, to pitanje je istaknuto i mislim da bi bila velika šteta. Jer, evo, ja sam bio u veleposlanstvima, organizirao izbore van sjedišta - vjerujte mi, to niti je veliki trošak, niti veliki napor."

"Ja sam bio u Francuskoj, nama nikada nije bio problem imati izbore niti u Lyonu, niti Marseilleu, ili bilo gdje gdje žive Hrvati. Jer ako morate ići sami nekih 900 kilometara, onda vas taj vaš glas jako puno košta. To je nefer i tu moramo unaprijediti nešto što je, po mom sudu, odvratilo mnoge da sudjeluju u političkom životu Hrvatske i iskorite svoje pravo kao državljanina, a to je pravo glasa."

Danas je 30. obljetnica pada Berlinskog zida i mnogi političari daju svoj komentar, stoga su novinari za isti zamolili premijera.

"Pad Berlinskog zida bio je jedan od prekretničkih, povijesnih trenutaka za europski kontinent, za europsko jedinstvo. Pad je važan korak ne samo za ujedinjenje Njemačke, nego i objektivno i za ujedinjenje Europe."

"Ivan Pavao II. je godinu dana prije toga u europskom parlamentu održao jedan, po meni, najreferentniji govor, kada je kazao da Europa mora dati drugom plućnom krilu da diše. I na taj način je predvidio tektonske promjene koje su u konačnici, možemo biti sretni, omogućile i raspad bivše SFRJ i stvaranje Hrvatske kao slobodne, demokratske, međunarodno priznate države. I zato je i danas naš ministar vanjskih poslova u Berlinu, na obilježavanju pada Berlinskog zida," rekao je premijer.

Danas u Tvornici potencijalni predsjednički kandidat Zoran Milanović predstavlja svoj program. Novinari su premijera upitali što on očekuje.

"Pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović."

Konačno je odgovorio na pitanje novinarke je li Hrvatska danas dovoljno antifašistička i na to je kazao sljedeće:
"Dakle, imali ste raspravu u Hrvatskom saboru o Zakonu o blagdanima, mislim da je moj stav sasvim jasan. Postoje neke temeljne vrijednosti na kojima je građena moderna i slobodna Hrvatska koji su i temelji i vrijednosti koje dijeli i Statut i program HDZ-a i iza toga stojimo. Ja mislim da nisam mogao biti decidiraniji, nego što sam bio, a i vidjeli ste rezultate."

Tagovi: Andrej Plenković, Tomislav Karamarko, HDZ, Kolinda Grabar-Kitarović
PROČITAJ I OVO
Još jedan slabi potres u Zagrebu
PODRHTAVANJE TLA
Još jedan slabi potres u Zagrebu
ZAGREB - Jutros malo poslije 6:30 Zagreb je zatresao još jedan manji potres jačine 1 stupanj po Richteru.
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
TAMNA PROŠLOST
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
Zdravko Krivokapić u lošem društvu ispod slike Radovana Karadžića (VIDEO)
PODGORICA - Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić po svaku cijenu želi da izgradi imidž evropskog političara kome je stalo prije svega do države Crne Gore i njenih interesa, te trenutno važi za najozbiljnijeg kandidata za budućeg premijera Crne Gore.
Ruth Bader Ginsburg, ikona feminizma i pravnica koja je mijenjala povijest
BOGATA OSTAVŠTINA
Ruth Bader Ginsburg, ikona feminizma i pravnica koja je mijenjala povijest
NEW YORK - Sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, pravnica koja je stvarala povijest, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najviši američki sud, čitavog se života borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa.
SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu
POTEZI
SNV odustao od komemoracije na Koranskome mostu

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće (SNV) je nakon suprotstavljanja hrvatskih branitelja odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskome mostu u Karlovcu, gdje su 21. rujna 1991. ubijeni srpski rezervisti, a za što je osuđen i kaznu odslužio hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov.

Pavasović Visković: Barišić je zapravo uštedio javni novac
BRANITELJ
Pavasović Visković: Barišić je zapravo uštedio javni novac
ZAGREB - Gostujući u emisiji Danas televizije RTL, odvjetnik velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića Ljubo Pavasović Visković rekao je da će tijekom ovog tjedna s klijentom razgovarati o mogućoj ostavci na mjesto gradonačelnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE