GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Schmidtov prijedlog izborne i ustavne reforme uravnotežen

Plenković: Schmidtov prijedlog izborne i ustavne reforme uravnotežen
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2022 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjejjak uravnoteženim i konstrukivnim prijedlog najavljene izborne i ustavne reforme koje planira nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt čime bi se očuvala konstitutivnost Hrvata te mogućnost da biraju svoje predstavnike u vlasti.

"Visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prijedlog koji će omogućiti legitimno predstavljanje i zastupanje na razini Federacije BiH i formiranje vlasti s minornim izmjenama. Ono što smo uspjeli vidjeti u tome prijedlogu jeste da je riječ o jednom dobrom, konstruktivnom smjeru", rekao je premijer u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Očekuje se da visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornoga zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, te da se spriječi blokiranje uspostave vlasti nakon izbora i normalno funkcioniranje Federacije BiH kao entiteta.

Nakon što su prošloga tjedna procurili detalji o tom dokumentu, pokrenuta je prava kampanja probošnjačkih stranaka, nevladinih organizacija, ali i Islamske zajednice koje su žestoko kritizirale njemačkog političara na čelu međunarodne uprave. Među tim istupima bilo je i onih kojima se zaziva kaos, nasilje pa čak spominje i rat.

Premijer Plenković nazvao jeporuke bošnjačkih stranaka nakon Schmidtove inicijative 'razotkrivajućima' .

"Vidim da su dosta razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, pogotovo iz bošnjačkog dijela na inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta, što po meni dosta govori. Zato mi se čini da su reakcije pretjerane, da treba smiriti loptu i da se omoguće da se izbori provedu na najbolji mogući način", kazao je.

On je potvrdio da je imao razgovore o inicijativi za izmjene izbornoga zakona i ustava Federacije BiH, no da je najvažnije da smjer tih reformi vodi ukupnom poboljšanju odnosa.

"Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i predstavničkih tijela, a kasnije i izvršnih vlasti u BIH. Hrvatskoj je u interesu stabilna BiH, demokratska BiH, uključiva BiH i BiH u kojoj će Hrvati, iako najmalobrojniji narod, biti ravnopravni", rekao je.

Po njegovim riječima, radi se o potezima koji su na tragu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma o okončanju rata u BiH i Washingtinskog sporazuma o uspostavi Federacije BiH.

Dominantno glasovima bošnjačkih birača u tri je navrata do sada u državno Predsjedništvo BiH izabran Željko Komšić na poziciju koja je rezervirana za Hrvate. Komšić je najavio kandidaturu za izbore planirane najesen ove godine u BiH, dok sada prijeti opasnost da bošnjačke stranke izaberu i presudnih šest od 17 izaslanika u hrvatskom klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Na taj bi način mogle izbaciti iz izvršne vlasti izbaciti najveće hrvatske stranke za koje glasa najveći broj toga naroda. Hrvatska se tome protivi, kao i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako su bošnjačke stranke uspjele djelomično opstruirati ustavne i izborne reforme, no da su zbog toga u prvi plan isplivali problemi s pokušajem izbacivanja hrvatskog naroda iz vlasti. Pozvao je na jačanje veza Hrvata i Bošnjaka tvrdeći da je to ključ stabilne BiH.

"Mi šaljemo poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, da je to prigoda za Federaciju BiH, ali i državu BiH. Bez hrvatskoga naroda BiH neće moći funkcionirati kao normalna država", rekao je Čović.

Upitan o istupu predsjednika Zorana Milanovića koji je njegovu posjetu Hercegovini nazvao PR-om, Plenković je ponovio kako predsjednik stalno čini štetu Hrvatima u BiH.

"Te njegove floskula su beskorisne i štetne. Ako je netko besprizorno u stanju vrijeđati visokog predstavnika onda taj na čini dobro Hrvatima u BiH. To je dobro da Hrvati u BIH shvate. Svaka njegova izjava šteti Hrvatima u BiH jer udaljava strane od rješavanja njihova problema", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer u popodnevnim satima je u posjetu Čitluku, Čapljini, Stocu i Ravnom gdje se susreo s vlastima te obišao projekte koje podržava hrvatska vlada. Najavio je nastavak potpore ključnim institucijama Hrvata u BiH poput Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučilišta u Mostaru.

Tagovi: Andrej Plenković, Dragan Čović, Christian Schmidt, izborni zakon u BiH
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE