GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Sastali smo se s pilotima iz Oluje, učinit ćemo sve da ih zaštitimo

Plenković: Sastali smo se s pilotima iz Oluje, učinit ćemo sve da ih zaštitimo
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 12:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak na sjednici Vlade da se Vlada sastala s vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz operacije Oluja, istaknuvši da će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da ih zaštite od optužnice iz Srbije.

Rekao je da su na sjednicu došli nakon sastanka u Vladi koji su na njegovu inicijativu održali s vojnim pilotima HRZ-a iz operacije Oluja.

“Razgovarali smo o novim okolnostima slijedom informacija iz medija koje smo pročitali kao i većina javnosti, o tome da se u Srbiji spremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovjednika HRZ-a iz vremena oslobodilačke akcije Oluja. U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć”, rekao je Plenković te nastavio:

“Kao što znate, ja sam to rekao i u Davosu, o tome sam razgovarao s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, za nas je cijeli Domovinski rat, a osobito operacija Oluja dio oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, branitelja, policajaca za reintegraciju hrvatskog teritorija. Nikad za vrijeme rata nije bilo zapovjedi koje bi bile usmjerene protiv civilnih ciljeva. Vlada RH će, naravno, kao što je postupala i ranije, imalo smo takvu situaciju prošle godine sa zapovjednicima vezano za operaciju Bljesak, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana suvremena i slobodna RH. Pritom želim itekako naglasiti kako smatramo da nije dobro za odnose normalizacije činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvaziuniverzalnu jurisdikciju, proširenje na države bivše SFRJ čime ovakvim potezima radi korake unatrag u pogledu pomirenja.”

“Uvjeren sam da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje, ne donosi boljitku odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je onda polarizirana, ali koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti našu čvrstu, konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine, procesuiranja ratnih zločina. Želim poslati poruku našim pilotima, zahvaliti im što su bili jutros s nama i kazati da će hrvatska država, institucije, a osobito Vlada, će znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi “nije javan”.

Plenković je iskazao i sućut američkom narodu za strašan zločin u Teksasu gdje je ubijeno 19 učenika i dvije profesorice.

Kratko je komentirao i protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve.

“Analizirat ćemo temeljno tu situaciju i nakon toga odlučiti o našim potezima”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na veliku štetu od olujnog vremena u četiri županije, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj te poručio kako će se procijeniti štete te će vidjeti kako mogu pomoći i pokriti troškove obnavljanja onima koji su pretrpjeli velike štete.

Komentirao je i rast BDP-a u prvom tromjesečju rekavši da je ohrabrujuć uoči početka turističke sezone i u kontekstu napora za nastavak gospodarskog oporavka.

“Državni zavod za statistiku objavio je podatak da je rast u prvom tromjesečju iznosio sedam posto u odnosu na prvo tromjesečje 2021. godine, što osjećamo pozivnim i ocjenjujemo vrlo ohrabrujućim uoči početka turističke sezone i svih napora da Hrvatska i ove godine bude agilna i aktivna”, rekao je Plenković.

Dodao je da tu prije svega misli na gospodarstvo, poduzetnike i građane te da Hrvatska nastavi proces ekonomskog oporavka.

Tagovi: Andrej Plenković, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE