GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Proglašavamo katastrofu

Plenković: Proglašavamo katastrofu
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na početku sjednice Vlade govori premijer Andrej Plenković. Usvojen je i dnevni red. Vlada je minutom šutnje odala počast za osmero mladih koji su prije nekoliko dana izgubili živote kraj Posušja u BiH.

- Danas imamo točke uglavnom vezane za saniranje posljedica potresa. Pozdravljam s nama ovdje i župana Žinića, župana Kožića, v.d. županice Furdek Hajdin. Tu je i g. Markt, prvi čovjek Crvenog križa, prvi čovjek HGSS-a g. Granić, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković i državni tajnik za stambeno zbrinjavanje, g. Mažar. Danas je točno tjedan dana od prvog potresa, a šest dana od razornog potresa 6.2 u kojem je sedam ljudi izgubilo život. Ovaj potres je prouzročio ogromnu štetu na velikom području. Danas ćemo izvijestiti javnost što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i sanaciji. Ozlijeđeno je 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest ih je otpušteno. Ozlijeđena su i četiri vatrogasca, a jedan volonter je poginuo prilikom pomaganja. U subotu je bio i dan žalosti, a još jednom izražavam sućut obiteljima. Prema podacima Seizmološke službe, tlo se i dalje trese, zabilježen je velik broj manjih ili srednje jakih potresa. To ne znači da moramo biti u strahu ali i dalje trebamo svi biti na oprezu. Vlada je reagirala promptno, bili smo na terenu odmah u 10 sati u Petrinji, bio je i predsjednik i niz ministara. Bili smo i u Sisku. U utorak smo opet bili tamo. 16 od 18 članova Vlade već je bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje članova će ići sutra, rekao je Plenković.

- Na terenu su i brojni statičari i građevinski inženjeri, neki su ozlijeđeni nakon drugog potresa. Nadam se da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo je izrazito važno, a donijeli smo i odluku o naknadi njima za rad koji su do sada radili volonterski, rekao je Plenković i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli nakon ovih potresa.

- Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razumijem zabrinutost g. Dumbovića i teške okolnosti, ali on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje i bit će još potpore i podrške tom gradu. Učinili smo puno u području zdravstva. Dvije bolnice su praktički evakuirane a pacijenti zbrinuti. Ministar Beroš je rekao da je dio zgrada u bolnici u Sisku ipak takav da se u njima može boraviti pa će moći primiti više od 50 pacijenata koliko se procjenjivalo u prvim danima. Hvala i brojnim građanima koji su uplatili sredstva da se u ovoj situaciji pomogne ljudima. Prvi odaziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne. Vlada je trenutno suočena s dvije krize, covid-19 i potrese, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat, rekao je Plenković i zaključio: 'Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu'.

Uoči sjednice Vlade novinarima su se obratili i ministar graditeljstva Darko Horvat te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Danas nam je prvi prioritet osigurati svima adekvatni privremeni smještaj i logistiku da vratimo imalo normalno stanje na potresom pogođenom području, rekao je uoči sjednice Vlade ministar Darko Horvat.

Tagovi: Andrej Plenković, stanje katastrofe, Vlada RH, Darinko Dumbović, Darko Horvat, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE