GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Predsjednik Odbora za ljudska prava trebao bi biti Pupovac

Plenković: Predsjednik Odbora za ljudska prava trebao bi biti Pupovac
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 16:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U utorak je održan sastanak parlamentarne većine, a izjavu za medije nakon toga dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Premijer se najprije osvrnuo na tragični događaj na Markovom trgu. “Dobio je potrebnu skrb, izražavamo žaljenje i očekujemo da nadležne službe dalje izvješćuju javnost.”

Održan je sastanak parlamentarne većine nakon izbora. “Pripremili smo se sutra za novu sjednicu Sabora, najavili određene zakone i teme koje ćemo rasoravljati tako da mogu reći da je bila dobra atmosfera. Razriješili smo pitanje Odbora za ljudska prava, dogovor je da uvijek klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik odbora. Mi ćemo kao HDZ poštovati to i drugi su se partneri složili, DP će vidjeti tko je kandidati pa će glasati za ili ne glasati, ali koalicija će normalno funkcionirati. Koliko razumijem, taj predsjednik bi rebao biti Pupovac i bit će izglasan običnom većinom kad se to stavi na dnevni red.”

Podsjetimo, imenovanje Milorada Pupovca (SDSS) na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bila je točka prijepora među koalicijskim partnerima

“U dogovoru s predsjednikom sabora i predsjednicima odbora, ovaj tjedan će biti sjednica s pozivom na nove ustavne suce”, kazao je.

“Prerano je da bilo što komentiram”, rekao je Plenković o jutrašnjim događajima na trgu. “Čovjek ima jako teške ozljede, ne znamo ni motive i nije na nama da komentiramo.”

“U koaliciji smo, a to podrazumijeva malo naprijed, malo nazad, na način da se na kraju funkcionira i ide naprijed. Ono što je DP-u važno je pitanje traumatskih trenutaka poput povijesnog muzeja, dio koji se odnosi na zločine komunizma, na tome ćemo intenzivirati suradnju. Druga je tema pitanje pogrebnih spomenika, time će se baviti ministar Bačić”, dodao je.

Ako DP ne glasa za Pupovca, hoće li biti dovoljno ruku?

“Ma hoće, kako neće. Tko će glasati protiv? Izglasat će se sigurno, ne vidim nikakav problem tu”, rekao je Plenković, dodajući da pretpostavlja da će i oporba glasati za Pupovca.

Osvrnuo se i na raspodjelu glasova na europskim izborima, pa odgovorio i treba li nešto promijeniti. “Ima razloga promijeniti. Prvo je promijeniti iznos novaca, skratiti kampanju. Potpuno treba promijeniti medijsko praćenje, ovi su izbori potpuno marginalizirani od strane medija. Kao da ih nije ni bilo. Išao sam u županije, na skupove, i imao sam dojam da nikome nije palo na pamet pitati pitanje o europskim izborima.”

Premijer je komentirao i nisku izlaznost na europske izbore.

“Moram priznati da mi je žao da nije više ljudi sudjelovalo, moramo učiniti više. Mislim da je ozračje bilo premirno i usporedbi s onom iscabriciranom situacijom koju je iskreirao Milanović, sve samo ne HDZ, iskreirali su histeričnu atmosferu u društvu, i izašlo je jako puno ljudi. Sad kad nema kršitelja Ustava, nema medijske histerije, izlazak je mali. Poanta je da nema krize u Hrvatskoj, nema krize u vladavini prava, ima samo osobnih neostvarenih ciljeva.”

“Nisu prošli šarlatani, to mi je drago, narod je rekao crveni karton prodavačima magle”, dodao je Plenković.

Tagovi: plenković, pupovac, penava, odbor za ljudska prava
PROČITAJ I OVO
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
REAKCIJE
Trump se brzinski oglasio o Bidenovom povlačenju
WASHINGTON - U telefonskom razgovoru sa CNN-om nekoliko minuta nakon što je predsjednik Joe Biden objavio svoj izlazak iz utrke za 2024. godinu, bivši predsjednik i kandidat za predsjednika Donald Trump opisao je Bidena kao "daleko najgoreg predsjednika u povijesti naše zemlje."
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
POVLAČENJE
Biden se povlači iz utrke za novi mandat
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor.
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
GLASNA ŠAPUTANJA
Ulazi li Kamala Harris u majku svih bitaka?
WASHINGTON - Potpredsjednica Kamala Harris dobila je veću javnu podršku demokratskih zastupnika kao potencijalna zamjena za predsjednika Joea Bidena, ako on odluči odustati od utrke protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
Gradonačelnik Rovinja napao lokalnog ugositelja
INCIDENTI
Gradonačelnik Rovinja napao lokalnog ugositelja
ROVINJ - Gradonačelnik Rovinja ovih je dana sudjelovao u incidentu s lokalnim ugostiteljem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE