GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković pozdravlja uklanjanje žilet-žice na slovenskoj strani granice

Plenković pozdravlja uklanjanje žilet-žice na slovenskoj strani granice
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2022 / 19:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uklanjanje žilet-žice je dobra odluka slovenske vlade, ocijenio je utorak u Rijeci hrvatski premijer Andrej Plenković i istaknuo da je politika njegove vlade uvijek bila usmjerena na održavanje dobrih odnosa dvije susjedne države.

"Micanje žilet-žice je dobra odluka slovenske vlade koju pozdravljam", rekao je Plenković u Rijeci i istaknuo kako je za svog mandata uvijek vodio politiku usmjerenu na "relaksiranje odnosa sa Slovenijom".

"U šest godina mog mandata predsjednika hrvatske vlade niste s hrvatske strane čuli niti jedan povišen ton u odnosima sa Slovenijom. Naprotiv, cijela je naša politička filozofija bila relaksirati odnose, staviti u prvi plan ono što nas povezuje, a gdje imamo različita stajališta, poput pitanja razgraničenja, tražiti pragmatična rješenja koja će biti takva da normalno funkcioniramo u smislu prekograničnog prometa i suradnje, osobito za ljude koji žive u graničnom području", istaknuo je.

Cilj je da ribari normalno rade, rekao je hrvatski premijer i dodao da će kada slovenska strana prestane izdavati kazne ribarima to učiniti i hrvatska strana. Te kazne "ovako ili onako nitko od njih ne plaća, a sve te odvjetničke troškove pokriju vlade, slovenska ili hrvatska", dodao je.

"Ono što je meni važno je da stavimo u fokus činjenicu da oko milijun i dvjesto tisuća Slovenaca ljetuje godišnje u Hrvatskoj, da brojni Hrvati svoje zimske ferije provode u Sloveniji, a nerijetko odlaze i vikendima, da razvijemo ekonomsku suradnju na dobrobit dva naša naroda", rekao je Plenković.

Dodao je da je takvu politiku vodio tijekom mandata svih slovenskih premijera posljednjih šest godina, te da "istu politiku vodimo i sada prema vladi gospodina Goloba". Plenković je ocijenio i da je prethodni slovenski premijer Janez Janša "najviše pridonio relaksaciji odnosa svojim velikim političkim iskustvom".

Predsjednik hrvatske vlade u utorak je u Rijeci prisustvovao svečanoj primopredaji broda Neptune Barcelona u brodogradilištu 3. maj.

Novi slovenski premijer Golob krajem prošlog mjeseca kazao je da njegova vlada želi da Hrvatska što prije uđe u šengensko područje a prethodno je najavio da je njegova vlada odlučna u namjeri da ukloni protumigrantske prepreke s granice prema Hrvatskoj koje su, po njegovim riječima, nehumane i ne služe svrsi zbog koje su postavljene.

Slovenija je žicu na granicu s Hrvatskom počela postavljati tijekom migrantske krize prije sedam godina a prošlog je petka nova slovenska vlada donijela odluku o početku njenog uklanjanja.

Tagovi: Andrej Plenković, slovenska žica, žilet žica, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE