GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Pozdrav Za dom spremni i danas je zabranjen

Plenković: Pozdrav Za dom spremni i danas je zabranjen
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2022 / 19:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da izjave izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa u Splitu nisu nikakav stav Vlade niti bilo koga u Vladi, a istaknuo je da je pozdrav "Za dom spremni" i danas zabranjen.

"Riječ je o jednoj nepromišljenoj i neprimjerenoj izjavi od koje se ministarstvo (Ministarstvo hrvatskih branitelja) još jučer ogradilo. To nije nikakav stav Vlade niti bilo koga u Vladi", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za komentar jučerašnje izjave Matka Raosa u Splitu.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Matko Raos jučer je u Splitu, prilikom obilježavanja 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, rekao kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941." Ministarstvo, koje se ogradilo od te izjave, istaknulo je kako je Raos bio poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Vezano uz zabranu pokliča "Za dom spremni", Plenković je ponovio i da je on već danas suprotan Ustavu i zakonu navevši kako je stvar samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Poručio je i da je na Vrhovnom sudu da ujednačava sudsku praksu.

"To je i danas zabranjeno", istaknuo je.

Upitan za komentar da je Svjetska banka snizila prognoze rasta hrvatskog BDP-a, Plenković je odgovorio kako rat u Ukrajini utječe na sve moguće globalne procese, lance opskrbe i rast cijena energenata. Pri tome se Hrvatska, kazao je, suočava i s onim sa čime se suočava cijeli svijet i Europa.

Naglasio je i da je Vlada u dosadašnjem dijelu mandata kada je god trebalo intervencionistički reagirala, vodila računa o radnim mjestima te očuvanju gospodarstva. Smatra i da su globalni trendovi sada drugačiji nego što bi bili da je covid jenjao i da nema ruske agresije na Ukrajinu.

Plenković je, na novinarski upit, kazao i da danas na sjednici vodstva stranke nisu razgovarali o rekonstrukciji Vlade, poručivši i da će o tome tko će biti kandidat HDZ-a na izborima u Splitu odlučiti splitska gradska organizacija HDZ-a i o tome izvijestiti javnost.

"Ako smatramo da treba - da, ako smatramo da ne treba - ne", odgovorio je Plenković hoće li Vlada ovaj tjedan odgovoriti na Mostovu inicijativu o opozivu tri člana Vlade (Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Jospia Aladrovića).

Plenković je izvijestio da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, među inim, razgovarali o sutrašnjem posjetu Požeško-slavonskoj županiji na dan te županije, a očekuju da ministar pravosuđa Ivan Malenica u četvrtak na sjednici Vlade predloži imenovanje povjerenika za Grad Split.

Uz to obavijestili su članove vodstva stranke o sutrašnjem izglednom smanjenju cijena benzina, dizela i plavog dizela. Tako bi benzin trebao biti 11,98 kn, dizel 12,43 kn i plavi dizel 8,54 kn.

Tagovi: Andrej Plenković, Za dom spremni, Svjetska banka, Matko Raos
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE