GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Povlačenje vojnika iz Afganistana ovisi o pregovorima s talibanima

Plenković: Povlačenje vojnika iz Afganistana ovisi o pregovorima s talibanima
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2020 / 22:06
Autor: SEEbiz / H
MUENCHEN - Premijer Andrej Plenković u Muenchenu sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti. Izvijestio je novinare o bilateralnim susretima koje je imao, a komentirao je i odluku Zorana Milanovića da imenuje Dragana Lozančića za savjetnika.

Andrej Plenković izvijestio je da su u Muenchenu razgovarali s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Crvenog Križa Peterom Maurerom, albanskim premijerom Albijnom Kurtijem i predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sa Stoltenbergom je razgovarao o misjii "Odlučna potpora" u kojoj sudjeluje 11. kontingent hrvatskih vojnika, a priprema se 12. kontingent.

"Ključna poruka NATO-a je da NATO ostaje u Afganistanu, pitanje je da pregovaračka pozicija prema talibanima bude još snažnija. Ako se postigne napredak i dogovor tada bi moglo doći do smanjivanja postupnog broja pripadnika te misije Afganistanu."

Oko pitanja proširenja EU i priprema zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju kaže da je pozicija Francuske evoluirala što potvrđuje i današnja izjava predsjednika Emmanuela Macrona.

Ne očekuje da će se Francuska protiviti otvaranju pregovora. Sada slijede razgovori s dvije zemlje koje su imale određene rezerve, ali misli da se ide u dobrom smjeru i da je važno da Albanija i Sjeverna Makedonija prije sastanka na vrhu u Zagrebu dobiju zeleno svjetlo za početak otvaranja pristupnih pregovora jer je to poruka konkretne europske perspektive.

Što se tiče Kosova kaže i da su oni usmjereni na reforme i europski put, te da će im Hrvatska pomoći.

Oko Inicijative tri mora kaže da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Misli da je angažman predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio pozitivan i da ta inicijativa povezuje zemlje s kojima možemo intenzivirati gospodarsku i energetsku suradnju. "Vlada je i do sada podržavala tu inicijativu i Vlada će i dalje angažirano sudjelovati u toj inicijativi."

"Na budućem predsjedniku je da bira savjetnike, osobno poznam gospodina Dragana Lozančića i dobro smo surađivali dok je bio na čelu DUZS-a.

U posljednje vrijeme se malo manje viđamo jer je na funkciji savjetnika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića", odgovorio je premijer na pitanje oko odluke izabranog predsjednika Zorana Milanovića da odabere Lozančića za savjetnika, a u kontekstu nikada jasno objašnjenih kritika predsjednice Kitarović protiv Lozančića.

Tagovi: Andrej Plenković, Afganistan, Hrvatska vojska, Dragan Lozančić, Konferencija o sigurnosti
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE