GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Posljedice rata će biti siromaštvo i glad te novi valovi migracija prema EU

Plenković: Posljedice rata će biti siromaštvo i glad te novi valovi migracija prema EU
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2022 / 12:01
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Ruskom invazijom na Ukrajinu su bitno izmijenjene globalne okolnosti, s pogubnim posljedicama ne samo za Ukrajinu već i za sve nas u Europi, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković otvarajući međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Na 15. izdanju međunarodnog Dubrovnik Foruma sudjeluje 40-ak ministara, pomoćnika ministara, državnih tajnika uglavnom iz zemalja južne, jugoistočne i srednje Europe, ali i predstavnici nekih europskih institucija, međunarodnih organizacija te poslovnog sektora.

"Rat koji je pokrenula Rusija ima pogubne posljedice ne samo za Ukrajinu, već i za sve nas u Europi (...) Ovo su vrlo nesretne okolnosti za gospodarstvo, energetiku i krizu s hranom koja je u punom zamahu", rekao je Plenković.

"Veliki rast cijena energenata nas je stavio u položaj kada moramo djelovati zajednički i intervenirati nacionalno kako bi naše industrije imale dovoljno izvora energije te kako bi domaćinstva mogla spojiti kraj s krajem", dodao je.

Kazao je da je hrvatska vlada stoga donijela paket u vrijednosti pet milijardi kuna kako bi pomogla domaćinstvima te malim i srednjim poduzećima.

Govoreći o Ukrajinu, podsjetio je i da je Hrvatska bila žrtva agresije i da se prije 30 godina također susretala s istom retorikom, negacijom nacionalnog identiteta i tzv. etiketom denacifikacije.

"Podržali smo Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski, financijski i vojno i tako ćemo činiti i dalje s našim partnerima i saveznicima na Zapadu, a također smo pružili utočište pružili za preko 20.000 ukrajinskih izbjeglica", rekao je Plenković.

"Naša politička potpora, koju smo pokazali davanjem toj zemlji status kandidata za EU, na Europskom vijeću prije dva tjedna, bila je kruna naših napora zajedno s našim prijateljima, prema Ukrajini", istaknuo je.

Mjere koje su poduzete prema Rusiji su, kako je rekao, bile "brze, jake i rigorozne", ističući važnost međunarodnog prava.

"Međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava je važan. Ovo je u suštini sukob između demokracija i autoritarnih režima i moramo znati da je to ključ onoga čemu trenutno svjedočimo", rekao je šef vlade, dodajući da "živimo u vremenu kada je sukob tako vidljiv i opipljiv".

Po njemu, više je čimbenika koji upućuju zašto je Rusija napala Ukrajinu u točno određenom trenutku.

"Moramo reći da povlačenje iz Afganistana nije bilo najdostojanstvenije. U očima onih koji prate igre moći na međunarodnoj razini to je, bez svake sumnje, bio znak slabosti", rekao je Plenković.

Također, nastavio je premijer, političke turbulencije i prioriteti među velikim silama bili su usmjerene na druga pitanja.

"SAD je bio više usredotočen na odnose s Kinom, a u Njemačkoj smo svjedočili kraju ere kancelarke Angele Merkel i formiranju nove koalicijske vlade, dok je Velika Britanije izlaskom iz EU-a promijenila svoj međunarodni položaj", rekao je Plenković, podsjetivši da se ponovio isti scenarij kao s invazijom na Gruziju 2008. u vrijeme oko Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu.

"Invazija na Ukrajinu se desila opet u vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu, ovaj puta zimskih", dodao je.

Upozorio je da zbog rata u Ukrajini već svjedočimo nestašici hrane u Africi, što će dovesti do daljnjeg slabljenja i destabilizacije ranjivih država.

"Posljedice će biti siromaštvo i glad te novi valovi migracija od kojih će mnogi voditi prema Europskoj uniji", rekao je premijer.

Govoreći o ovisnosti o ruskim energentima, kazao je da je Hrvatska otvorila svoj prvi LNG terminal u siječnju 2021. te da namjera Hrvatske povećati kapacitete ukapljenog prirodnog plina. s 2,5 na 6,1 milijardu prostornih metara.

Potrebe hrvatske industrije i domaćinstava iznose 2,8 milijardi prostornih metara plina.

Plenković tvrdi da Hrvatska može pridonijeti energetskoj sigurnosti naših susjeda, Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije i svih ostalih koji žele koristiti LNG na Krku.

U govoru je istaknuo potporu službenog Zagreba zemljama u susjedstvu i njihovim europskim težnjama i ambicijama, a posebice BiH.

Po njegovim riječima, Hrvatska je posebice predana pitanju jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda te da Hrvati, kao najmalobrojniji narod, ne budu ponovo žrtva izbornog inženjeringa, podsjetivši da njegova vlada to nastoji postići na "kooperativan, a ne konfliktan način".

Tagovi: Andrej Plenković, LNG terminal, Dubrovnik Forum, rat u Ukrajini, siromaštvo, glad
PROČITAJ I OVO
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
OSUDA
Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile odluku o ulasku Hrvatske u Schengen
ZAGREB - Međunarodne organizacije za ljudska prava u četvrtak su odluku EU-a o ulasku Hrvatske u schengensku zonu ocijenile "lošim presedanom za buduće širenje tog prostora" jer u postupanju prema migrantima hrvatske vlasti i pogranična policija krše europsko i međunarodnog pravo.
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
INTEGRACIJA
Schengen: Rumunjska i Bugarska blokirane zbog protivljenja Austrije i Nizozemske
BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
REAKCIJE
Burilović: Ulaskom u Schengen i eurozonu ispunjeni najvažniji vanjskopolitički ciljevi
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u četvrtak je istaknuo da je ulaskom u Schengenski prostor i eurozonu Hrvatska postigla dva najvažnija vanjskopolitička cilja zacrtana pristupanjem u EU, a o važnosti toga govori podatak da je robna razmjena sa Schengenskim prostorom lani iznosila 34,5 milijardi eura.
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
IZJAVE
Slovenija podržala Hrvatsku uz posebnu izjavu: RH odmah odgovorila
BRUXELLES - Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
SCHENGEN
Hrvatska dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen
ZAGREB - Hrvatska je upravo na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE