GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Politički patuljci i kukavice nisu bili u stanju donijeti pravu odluku

Plenković: Politički patuljci i kukavice nisu bili u stanju donijeti pravu odluku
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 19:45
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković ocijenio je da su zastupnici koji su glasali protiv EU-ove misije za vojnu pomoć Ukrajini pokazali neupućenost, ustvrdivši da je glasanje u Saboru bilo "razdjelnica koja dijeli one koji štite nacionalne interese od političkih patuljaka i kukavica".

Komentirajući glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM, Plenković je tijekom obraćanja na prijmu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata posebnu zahvalu uputio onima koji su glasali "za", a to su zastupnici parlamentarne većine i još 20 oporbenih zastupnika.

- Oni su bili na razini političke, moralne pa i povijesne odgovornosti, što je jako dobro. No loše je da među ova 54 zastupnika koji nisu glasali za odluku nije bilo još nekoliko njih koji razlikuju šumu od drveća, koji razlikuju bijelo od crnoga, dan od noći, dobro od zla, rekao je Plenković.

- U ovom konkretnom slučaju vidjeli smo manifestaciju politiziranja, rekao bih provincijalizma, potpune neupućenosti u ključne globalne, sigurnosne i političke teme, koji će na mali način, ne mnogo, jer smo mi osnažili međunarodni položaj Hrvatske, ipak naštetiti našem međunarodnom kredibilitetu, a to se nije smjelo dogoditi, ustvrdio je.

Podsjetio je pritom da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije prije samo 30 godina i zna što je to braniti se od većeg i snažnijeg protivnika. Takva zemlja "ne može biti bešćutna u trenucima kada Rusija čini agresiju na Ukrajinu, gdje se okupiraju teritoriji, protjeruju civili, žene, djeca, stariji, gdje su milijuni izbjeglica, a puno je i raseljenih osoba unutar Ukrajine".

Današnje glasanje velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske

- Ovaj današnji događaj velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske koja dijeli ozbiljne, odgovorne, one koji štite nacionalne interese, a tu ubrajam parlamentarnu većinu i ovih 20 dodatnih zastupnika, od političkih patuljaka i kukavica koji nisu bili u stanju donijeti pravu odluku, poručio je.

- Oni će sa svojim neglasanjem za ovu odluku živjeti dugo i živjet će sa stigmom, dodao je.

- Potrudit ćemo se da ih ta stigma prati i da hrvatski građani i hrvatski narod dobro znaju kako su nas onemogućili da budemo na razini odgovornosti države za koju se mi svakim danom trudimo da bude odgovorna članica međunarodne zajednice, rekao je.

Podsjetio je pritom da Hrvatska već niz godina nije u SFRJ, pa da bude nesvrstana, a nije ni neutralna.

- Hrvatska je članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i takav međunarodni položaj podrazumijeva ne samo prava, nego i određene obaveze, naglasio je, a glasanje je bila prigoda da saborski zastupnici to potvrde.

- Dakle, ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu, a ovaj promašaj u političkom smislu pratit će ih dugo, poručio je Plenković.

- Vlada, parlamentarna većina i oporbeni zastupnici koji su glasali za odluku bili su na pravoj strani morala i solidarnosti, pa i povijesti, a oni koji su to danas propustili, neka sami misle što su napravili, rekao je Plenković.

Odluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, u Saboru nije prošla jer je za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.

"Za" je glasala parlamentarna većina, koju čini 77 zastupnika, a uz njih, kako su i najavili, troje zastupnika IDS-a.

Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika, 16-ero je bilo prisutno (dvoje je izostalo sa sjednice zbog opravdanih razloga). "Za" je glasalo njih 15-ero, dok je protiv iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, koji se i prije protivio toj misiji.

Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

Protiv se izjasnilo desetero zastupnika, petorica iz Kluba Domovinskog pokreta - Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.

Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić te Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.

U glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a.

Tagovi: Andrej Plenković, Marijan Pavliček, Željko Sačić, Ružica Vukovac, obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Most, Domovinski pokret
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE