GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja

Plenković: Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar ni Dan sjećanja
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 15:59
Autor: SEEbiz
VRUXELLES - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sjednici Europskog vijeća, nakon koje je razgovarao s novinarima.

Prema Plenkovićevim riječima, postignut je dogovor o svim bitnim temama.

Zapadni Balkan je spomenut tijekom sastanka, kaže hrvatski premijer i dodaje da se snažno založio za BiH, kao što je i rekao u Sarjaevu prošli tjedan. “Smatramo da u BiH treba napraviti iskorak i donijeti zakone koji su definirani. Smatramo da BiH mora ući u europski vlak i proces pregovora koji olakšava unutarnju reformsku agendu”, rekao je.

Europski lideri razočarani su jer nije došlo do konsenzusa Beograda i Prištine oko pitanja sjevernog Kosova i ZSO-a. “Oni imaju dojam da je i jedna i druga strana prihvatila sadržaj tih odredbi, ali kako je tu ključno pitanje priznanja, čim se to negdje pojavio, sve zastaje”, kaže. Problem je, kaže Plenkoivć, u tome što KOsovo želi biti priznato, a Srbija ne želi priznati Kosovo.

“Imate još pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo”, kaže Plenković objašnjvajući da neki nisu priznali Kosovo iz svojih razloga, koji možda i nisu vezani za Srbiju i Kosovo.

“Šteta je da smo umjesto normalizacije vidjeli novu eskalaciju prije par tjedana u Banjskoj”, kaže.

Na pitanje o službenom plakatu obilježavanja obljetnice Vukovara, kojim dominira slovo U, Plenković kaže: “Ja sam prije svega se bavio drugim temama, ali vidim da je većina to komentirala. Stvari su jasne. Ovo je nešto što je radio Grad beuz konzultacija s bilo kime, s Ministarstvo branitelja, ikime. Tijelo koje će se ovim formalno baviti se sastaje sljedeći tjedan. Ovo što smo danas vidjeli je iskljčivo odgovornost Penave i Grada, ali on nema nikakvog pravo privatizirati Grad ni Dan sjećanja. Država, Vlada i svi koji su uključeni će sudjelovati će izraditi i sudjelovati u programu, Vlada i financira događaj”, kaže.

“Ne znam što planiraju, ali očito je da planiraju nešto. … Prema ovom što oni govore, tamo ne bi trebao doći nitko osim onih koje oni pozovu. U političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, nisu za uključivost. … Potpredsjednik Medved će danas reći što se radi na službenom dijelu”, kaže premijer na pitanje postoji li mogućnost da i ove godine gledamo dvije kolone u Vukovaru.

Plenković kaže da je rasprava o migracijama bila vrlo kratka, da se zaključilo samo da je zbog tekućih događaja došlo do intenziviranja određenih ruta i da treba nastaviti s aktivnostima kao i dosad.

S grčkim liderom je, kaže, razgovarao o hrvatskim navijačima i današnji je razgovor bio vrlo konstruktivan te narednih dana očekuje pomake kojima će biti zadovoljne obitelji hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima.

Tagovi: aNDREJ pLENKOVIĆ, iVAN pENAVA, pENAVA, vUKOVAR, dAN SJEĆANJA NA vUKOVAR
PROČITAJ I OVO
Hrvatska značajno povećala plaće u vojsci, razlika u odnosu na Srbiju sve veća
USPOREDBE
Hrvatska značajno povećala plaće u vojsci, razlika u odnosu na Srbiju sve veća
BEOGRAD - Nakon odluke Vlade Hrvatske o povećanju plaća u Oružanim snagama u prosjeku za oko 40 posto, prosječna plaća za vojne činove u toj zemlji u neto iznosu iznosi oko 1150 eura, što je oko 67 posto više od plaće u Vojsci Srbije (SRB), prenosi danas portal Balkanske sigurnosne mreže.
Tomašević najavio garažu ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj
NAJAVE
Tomašević najavio garažu ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj
ZAGREB - Grad Zagreb pokreće važan prometni projekt javne garaže na lokaciji ispod srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj kojim će se riješiti dugogodišnji problem nedostatka parkirališnih mjesta u tom dijelu grada, objavili su iz Grada.
Raspuštanja Sabora neće biti
OČEKIVANO
Raspuštanja Sabora neće biti
ZAGREB - Nakon burne prošlotjedne rasprave o raspuštanju Sabora, koja je potrajala do ranih jutarnjih sati, saborski su zastupnici, odnosno većina danas odbili taj oporbeni prijedlog.
Azilanti preplavili Europsku uniju, pogledajte ove brojke
PODACI
Azilanti preplavili Europsku uniju, pogledajte ove brojke
BRUXELLES - Azilanti su doslovno preplavili Europsku uniju, a to potvrđuju i najnoviji objavljeni podaci.
Trump uvjerljivo pobijedio na predizborima u Michiganu
POBJEDA
Trump uvjerljivo pobijedio na predizborima u Michiganu
DETROIT - Bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedio je, u skladu s previđanjima, na republikanskim predsjedničkim predizborima u državi Michigan, a američki predsjednik Joe Biden, koji od početka predizbora u SAD-u nije imao konkurencije, također je odnio pobjedu na demokratskim predizborima u toj državi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE