GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o rekonstrukciji Vlade: Ili Čačić sanja ili sam ja nešto prespavao

Plenković o rekonstrukciji Vlade: Ili Čačić sanja ili sam ja nešto prespavao
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 16:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao situaciju vezanu uz Zdravka Mamića, a osvrnuo se i na mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

Podsjetimo, molba Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH jučer se stigla na Županijski sud u Zagrebu. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović za N1 je kazao da Mamić u ovom trenutku “formalno i pravno” nije bjegunac. Cijelu situaciju komentirao je Plenković.

“Mislim da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike. Po meni, ovdje na zahtjev Državnog odvjetništva nadležni prvostupanjski sud, to je Županijski sud u Osijeku, je mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja. Ako naše pravosuđe smatra da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju nije dovoljna, ili nije dovoljno jasna i da je treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati”, kazao je premijer i dodao:

“Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati da li se određene mogućnosti koriste ili ne. Procesni zakoni su bitni i osjetljivi, mora se gledati i opći interes i u konačnici prava okrivljenike, osuđenika. Po meni, ovakve situacije se ne bi smjele događati.”

Plenković je komentirao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija.

“Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe”, kazao je.

Plenković se osvrnuo i na posljednje navode koji se odnose na ministra zdravstva Vilija Beroša. Naime, Telegram navodi da je Beroš dodijelio IT posao od 1.6 milijuna kuna tvrtki koja je radila cvjetne aranžmane.

“Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome sutra.”

Župan Radimir Čačić izjavio je da pet ministara više nema njegovu podršku, na što se osvrnuo i Plenković.

“Tema rekonstrukcije ne postoji. Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nikada o takvoj temi nismo razgovarali niti ćemo razgovarati niti je on premijer niti on o tome odlučuje”, poručio je Plenković.

Novinare je zanimalo i kako premijer komentira upit Grbina kojeg zanima hoće li Plenković najprije gorljivo braniti Beroša u Saboru, a potom ga smijeniti.

“Tko to pita? Vodonosac i kurir? Ima li još nešto?”, kazao je Plenković i ponovno se osvrnuo na Beroša:

“Što se tiče Beroša, ako bude kakva inicijativa, Vlada i parlamentarna većina će je odbiti, kao i do sada. Što se tiče ostalih tema, on ima sa svojim suradnicima zadaću raditi na uređenju zdravstvenog sustava.”

Plenković je komentirao i činjenicu da će postojati tri komemorativne kolone u Jasenovcu.

“Epidemiološki okvir za organizaciju protokola kojeg je organizator Spomen područje Jasenovca, nije ni Vlada, su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao Vlada odlučili doći u 9 sati ujutro, Sabor u 10 sati i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam jučer, nema glumljenja”, kazao je Plenković i dodao:

“Predsjednik RH ili njegov protokol pokreće inicijativu da Predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje.”

Tagovi: Andrej Plenković, Radimir Čačić, Zoran Milanović, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE