GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o rekonstrukciji Vlade: Ili Čačić sanja ili sam ja nešto prespavao

Plenković o rekonstrukciji Vlade: Ili Čačić sanja ili sam ja nešto prespavao
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 16:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je komentirao situaciju vezanu uz Zdravka Mamića, a osvrnuo se i na mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

Podsjetimo, molba Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH jučer se stigla na Županijski sud u Zagrebu. Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović za N1 je kazao da Mamić u ovom trenutku “formalno i pravno” nije bjegunac. Cijelu situaciju komentirao je Plenković.

“Mislim da je Ministarstvo pravosuđa bilo vrlo jasno o izricanju mjera opreza za pojedine osuđenike. Po meni, ovdje na zahtjev Državnog odvjetništva nadležni prvostupanjski sud, to je Županijski sud u Osijeku, je mogao i trebao izreći mjeru opreza s obzirom na okolnosti slučaja. Ako naše pravosuđe smatra da na bilo koji način ta mogućnost koja im je na raspolaganju nije dovoljna, ili nije dovoljno jasna i da je treba dodatno doraditi, mislim da to treba signalizirati”, kazao je premijer i dodao:

“Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati da li se određene mogućnosti koriste ili ne. Procesni zakoni su bitni i osjetljivi, mora se gledati i opći interes i u konačnici prava okrivljenike, osuđenika. Po meni, ovakve situacije se ne bi smjele događati.”

Plenković je komentirao i treba li mijenjati sporazum s BiH zbog ovakvih situacija.

“Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe”, kazao je.

Plenković se osvrnuo i na posljednje navode koji se odnose na ministra zdravstva Vilija Beroša. Naime, Telegram navodi da je Beroš dodijelio IT posao od 1.6 milijuna kuna tvrtki koja je radila cvjetne aranžmane.

“Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome sutra.”

Župan Radimir Čačić izjavio je da pet ministara više nema njegovu podršku, na što se osvrnuo i Plenković.

“Tema rekonstrukcije ne postoji. Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nikada o takvoj temi nismo razgovarali niti ćemo razgovarati niti je on premijer niti on o tome odlučuje”, poručio je Plenković.

Novinare je zanimalo i kako premijer komentira upit Grbina kojeg zanima hoće li Plenković najprije gorljivo braniti Beroša u Saboru, a potom ga smijeniti.

“Tko to pita? Vodonosac i kurir? Ima li još nešto?”, kazao je Plenković i ponovno se osvrnuo na Beroša:

“Što se tiče Beroša, ako bude kakva inicijativa, Vlada i parlamentarna većina će je odbiti, kao i do sada. Što se tiče ostalih tema, on ima sa svojim suradnicima zadaću raditi na uređenju zdravstvenog sustava.”

Plenković je komentirao i činjenicu da će postojati tri komemorativne kolone u Jasenovcu.

“Epidemiološki okvir za organizaciju protokola kojeg je organizator Spomen područje Jasenovca, nije ni Vlada, su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao Vlada odlučili doći u 9 sati ujutro, Sabor u 10 sati i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam jučer, nema glumljenja”, kazao je Plenković i dodao:

“Predsjednik RH ili njegov protokol pokreće inicijativu da Predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje.”

Tagovi: Andrej Plenković, Radimir Čačić, Zoran Milanović, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Osijek: Radić u vodstvu, HDZ uvjerljiv i u utrci za Gradsku skupštinu
UVJERLJIVO
Osijek: Radić u vodstvu, HDZ uvjerljiv i u utrci za Gradsku skupštinu
OSIJEK - Na biralištima u Hrvatskoj građani su birali svoje predstavnike na lokalnim izborima. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imalo je tri milijuna i 660 tisuća birača.
Kerum: Laknulo mi je, sutra ujutro mogu na bauštelu
ZABAVNO
Kerum: Laknulo mi je, sutra ujutro mogu na bauštelu
SPLIT - U stožeru Željka Keruma, kandidata HGS-a za gradonačelnika Splita, atmosfera je sasvim dobra.
Pahor i Milanović za korak naprijed u približavanju zapadnog Balkana EU
BRDO-BRIJUNI
Pahor i Milanović za korak naprijed u približavanju zapadnog Balkana EU
BLED - Predsjednici Hrvatske i Slovenije očekuju da će čelnici zapadnog Balkana ostvariti korak naprijed u približavanju te regije Europskoj uniji na sutrašnjem samitu Brdo-Brijuni, kazali su nedjelju nakon pripremnog radnog sastanka na Bledu.
Rijeka: Filipović u uvjerljivom vodstvu, Štimac i Ostrogović u borbi za drugi krug
SDP VODI
Rijeka: Filipović u uvjerljivom vodstvu, Štimac i Ostrogović u borbi za drugi krug
RIJEKA - U Rijeci se vodi jedna od najzanimljivijih izbornih bitaka na ovogodišnjim lokalnim izborima, a u drugi krug će, ako je suditi prema rezultatima izlaznih anketa s birališta donedavni dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac.
Puljak u vodstvu u Splitu, Mihanović drugi
SPLIT
Puljak u vodstvu u Splitu, Mihanović drugi
SPLIT - U Splitu, prema prvim izlaznim anketama, u drugi krug ulaze Ivica Puljak i Vice Mihanović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE